YAZ AYLARININ OLMAZSA OLMAZI ÜZÜM - ÜZÜM NELERE İYİ GELİR?

Doğadan Bizlere Sunulmuş Yazların Tadını Hatırlatan Bir Meyve, ÜZÜM
Üzüm Sözlükte şöyle tarif edilir; asmanın, ince bir sapla salkım sapına bağlı olan ve salkım durumunda bulunan, tazeyken ya da kurutularak yenilen, ince ya da biraz kalınca kabuklu, sulu etli taneler durumunda, sarı, mor, siyah gibi değişik renklerde olabilen tatlı meyvesi

Üzüm, asmagiller familyasının Vitis cinsinden sarılgan bitki ve yeryüzünde kültürü yapılan en eski meyve türlerine verilen ad. Tarihçesi MÖ 5000 yılına kadar dayanır. Anavatanı Anadolu'yu da içine alan Küçük Asya, Kafkasya'yı da kapsayan bölgedir.
üzüm denilince ilk akla gelen aslında yeşil sarı tonlarındaki üzüm ve siyah üzüm olarak hafızalarda yer  etmiştir. Ancak boyutsal,renksel ve tat anlamında farklı türevleri mevcuttur. Ekşi üzüm,tatlı üzüm gibi bir çok çeşit üretilmektedir.
- Doğal olan meyve sebze ve bitkilerin yenilebilir bütün çeşitlerinden bulunabildiğince tüketilmesi, farklı tatlar farklı renkler tüketmekte her zaman insan için faydaları olur.
Üzüm de ise, sarım-trak-yeşil olan’ın faydaları ile siyah olanın faydaları çoğunlukla aynı olsa da bazı etkin fayda değerleri birbirine göre değişken veya daha güçlü olabiliyor.
Örneğin Kan yapıcı üzüm,renginden de anlaşıldığı üzere,kırmızımsı veya siyah üzüm daha yapıcıdır. Bu sebeple bir şikayete istinaden tüketilmesi gerektiğinde yeme içmemiz buna göre şekillendiğinde tedavi süreci veya hastalık etkilerini azaltma gibi sonuç odaklı beslenme daha elverişli olacaktır.

 Sağlık açısından oldukça değerli olan Kuru üzüm hakkındaki makeleyi mutlaka inceleyin. 

KURU ÜZÜM FAYDALARI,KURU ÜZÜM NASIL YAPILIR,BESİN DEĞERİ


Üzümün soy bilgilerinden sonra gelin şimdi sağlık açısından ne gibi faydaları var, üzüm besin değerleri,üzüm hangi hastalıklara iyi gelir, gibi soruların cevaplarına bakalım.

Üzüm bol miktarda enerji içerir, protein açısından zengindir ve bol miktarda lif içerir. Üzüm ayrıca folatlar, niasin, pantotenik, piridoksin, riboflavin , tiamin, C, E, K vitaminleri kimyasında barındırır. Üzüm ayrıca bol miktarda potasyum, sodyum, kalsiyum, bakır, manganez, demir, magnezyum, çinko açısından mineral değeri yüksek bir yaz meyvesidir.
Betakarotenler , kripto-ksantin, lutein-zeaksantin gibi etken bileşikleri de kimyasında taşıyor.
Kısaca şöyle belirtelim; Özellikle çok güçlü antioksidanlar olan oligomerik poantosiyanidinlerin güvenilir doğal kaynağı üzümdür.
Üzümün kabuğu, içeriği ve çekirdeğinin ortalama 20 civarında değişik antioksidan maddeyi ihtiva ettiği açıklanmıştır.

Bunlarla birlikte üzüm besin öğeleri tablosuna yakından bakalım

100 Gram Üzüm Besin Değerleri Tablosu

Besin Değeri
100 gram'da
Kalori
66 Kcal
Karbonhidrat
17 g
Lif
1 g
Protein
1 g
Yağ
0,3 g
Şeker
15 g
Kolesterol
0 mg
Vitamin A
100 IU
Vitamin C
4 mg
Vitamin E
7 mg
Vitamin B6
0,1 mg
Vitamin B1
0,3 mg
Sodyum
2 mg
Potasyum
180 mg
Kalsiyum
14 mg
Demir
0,4 mg
Magnezyum
5 mg
Fosfor
15 mg

İşte bütün bu besin değerleri ve üzümün kimyasına bakıldığında İnsan sağlığına önemli ölçüde faydası vardır. Sayılabilecek bazı faydaları şöyledir;

Üzüm’ün Faydaları Nelerdir,Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

  • Üzüm  Alzheimer Hastalığına İyi Gelir
  • Beyin sağlığının korunmasında etkilidir.
  • Üzüm Migrene İyi Gelir
  • Üzüm Hazımsızlığı Giderir
  • Üzüm Göz Sağlığı için koruyucu etkiye sahiptir
  • Üzüm Astıma İyi Gelir. Solunum yolları için faydalıdır
  • Üzüm Meme Kanserinden Korur.
  • Kan basıncına etkisiyle birlikte,kalp atışını düzenleyicidir.
  • Üzüm Böbrek Rahatsızlıklarında etkilidir. Böbrekleri uayrıcı-çalıştırıcıdır.
  • Özelde Siyah -Kırmızı üzümler antibakteriyel özellikleri vardır bu sayede çeşitli enfeksiyonlara karşı koruyucu, vücut direncini artırıcı etkisi vardır
Not: Çocuk felcine sebep olan virüse ve herpes simpleks virüsüne karşı direnç sağlar.
Yine benzer şekilde bir çok serbes radikkallere karşı etkili olduğundan bir çok hastalığın oluşumunu engelleyicidir.
  • Üzüm Sindirim sistemine doğrudan faydalıdır, Kabızlık proplemini giderir.

Üzüm ve Cilt Sağlığı – Üzüm Maskesi Nasıl Yapılır?
Üzüm Cilt Sağlığı İçin yüksek öneme sahip besinlerdendir,cildi yumuşatır,yıpranma ve kırışıklık gibi etkiye sebep olabilecek bakteri v.b serbest radikallerle mücadele eder, onarıcı ve koruyucu etkiye sahiptir.Gençleştirici etkisi için extratlar üretiliyor, yada ticari amaçla üretilen bir çok kremin ana maddesi üzüm yada üzüm çekirdekleridir.

Üzümler Karaciğeri Temizleyicidir.
Özelde Siyah üzüm kabukları ve çekirdekleriyle birlikte yenirse hücre yenileyicidir. Buda cilt sağlığı açısından doğrudan faydalıdır.
--- Karaciğer temizliğine dair özel makalemizi okumak için tıklayın ---



Bu Faydalarından yararlanmak için Üzüm Maskesi yapılabilir, alerjan etkiler veya süregelen cilt problemleriniz varsa doktorunuza danışmadan uygulamayınız. Genelde hiç bir yanetkisi olmaz ancak işi şansa bırakmamak gerekir.
Üzüm çekirdeklerinden ayrılıp, çekirdeksiz halde iyice ezilerek veya doğrudan cilde uygulanabilir, cilt için 15-25 dk uygulanması yeterlidir.

Diyette Üzüm Tüketimi - Kilo Kontrol İçin Üzüm Yemek
Aşırı olmamak kaydıyla diyette çeşitlilik için üzüm tüketilmesinde bir mahsur yoktur. Kilo vermek isteyenlerin diyetlerine ekleyebileceği yaz meyvesidir.
Besleyici ve yapıcı içeriği, özellikle karaciğerin çalıştırılması ve böbreklerin uyarılmasıyla birleştiğinde, sağlıklı beslenmeyi destekleyici rol oynar. Kilo vermek için uygun diyetlerde uygulanabileceği gibi.

Kilo Alamayanların da diyetlerine ekleyerek sağlık değerlerinin dengesi için önemli etkiye sahiptir.

İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız;

Karaciğer Yağlanması Bitkisel Çözümü + Zayıflatan Maydanoz Kürü




Bu bilgilerde işinize yarayabilir.
ÜZÜM'den elde edilen ürünler nelerdir?
ÜZÜM'den ve Asmasından çokça ürün elde edilir. Onlardan bazılarını paylaşalım;

Asma Yaprağı Salamurası bununla lezzetli sarmalara ulaşırız.

Üzümün yaş halinden de kurutulmuş halinden de üzüm reçeli elde edilir.

Tirek veya bıyık Turşusu
Bildiğimiz kadarıyla daha çok Ege ve Trakya bölgesinde oluyor.

Üzüm Suyu
Afiyetle içilebilir,tabi
şeker oranı yüksek lif oranı düşük
olacaktır. Dikkat edilmesi gerekir.

Üzüm Sirkesi elde edilir 
ki sağlık değeri tartışılmaz.
Üzüm Şırası,Koruk ekşisi

Pekmez elde edilir, Ayrıca pekmez tadında pestiller, yakın tarihte de sucuk adında satılan cevizli ve benzeri modellerin tadı anlatılacak gibi değil.

Hoşaf üretilir
ki en sevdiklerimizden..

Saç bakımı için Asma Dalı Suyu  öneriliyor. Saçların ve saç derisinin bakımı,parlaklık ve hacim kazandırdığı biliniyor.oldukça besleyicidir.

Cillov  adında bir içecek, buda aslen pekmez ile suyun karıştırılarak yumuşatılması diyebiliriz.

Yorumlar