Kuru üzümün faydaları,kuru üzüm besin değeri,kuru üzüm
nelere iyi gelir,kuru üzüm kalorisi,diyetlerde kuru üzüm,kuru üzüm neye
yarar,kuru üzüm kilo aldırır mı, kuru üzüm kilo verdirir mi, diyetlerde kuru
üzüm, kuru üzüm hangi hastalıklara iyi gelir, Üzüm nasıl kurutulur, Üzüm ağacı,üzüm bağı,üzüm yetiştiriciliği,Kuru üzüm
nasıl yapılır gibi soruları cevaplamaya çalıştık
Üzüm Nedir, Nasıl Yetiştiriliyor
Üzüm birçok ağaç gibi çok eski zamanlardan beri besin kaynağı olarak yetiştirilen bir ağaç türüdür.Üzümün ana vatanı Anadolu, Asya, Kafkasya gibi büyükçe bir yerleşkeye sahip. Genel olarak ülkemizin her yerinde yetişebiliyor. Bilinene göre bin beşyüz'den fazla çeşidi var. Anadolu da bini aşkın üzüm çeşidi bulunuyor. Üzüm ekilecek olan bölgeye ve iklime göre uygun çeşitlerin ekilmesi, ve ihtiyacına göre toprak yapısı olması gerekiyor. Ortalama 10 derece sıcaklıklarda gelişim gösteriyor ve son bahara kadar büyüme kaydediyor. Sıcaklık 2 derecenin altına düşerse ve bu değerlerde uzun sürerse bağda verimi düşürebildiği gibi ağacı ve yeni gelişecek olan sürgünleri kurutabilir.
Üzüm yerin altına doğru, oldukça uzayan kökler saldığından, çok yağış almayan bölgelerde de yetişebiliyor. Genel itibariyle köklerin sağlam tutunabileceği çakıllı topraklar “ drenaj” olması için tercih ediliyor. Humuslu topraklarla birlikte nemin olması da üzüm bağının verimli hale gelmesinde etkin rol oynuyor.
Kuru üzüm Nasıl Elde Edilir
Öncelikle üzümlerin salkım halinde toplanması gerekir, toplanan üzümler için önceden hazırlanacak kova veya tekne de denilen geniş hazneye ihtiyaç olabilir. Ticari amaçlı yapıldığında çok büyük haznelerde ve gereken miktarlarda malzeme değeri olur.
Kurutmak için Üzüm kurutma sodası ve zeytin yağına ihtiyaç vardır. Kolay anlaşılabilmesi ve kendi kuru üzümünü yapmak isteyenler için 10 kilo kuru üzümün nasıl kurutulacağını anlatalım.
Üzüm Nasıl kurutulur, Kuru üzüm nasıl yapılır, kendi üzümünü kendin kurut
İlk olarak 10 kilo üzüme ihtiyaç var büyükçe bir kova içerisine su dolduruyoruz. 15 litrelik bir kova olması gerekir. 1 çay bardağı kadar üzüm kurutma sodası (üzüm kurutma tozu da deniyor) ve 1 su bardağı zeytin yağı hazırlanan bu suya katıp, kova boyunca bir tahta sopa yardımıyla biraz karıştırılmalı. Üzümleri kurutmak için her şey hazır.Dip not: Hazırlanan bu su ile 50 kilo dan fazla üzüm kurutulabiliyor.
Üzümleri salkımlarından tutarak, hazırlanan bu suyun içerisine batırıp çıkarılmalı.
Üzümleri sudan çıkardıktan sonra temiz bir bez üzerine serilir. Muhakkak güneş gören yerde 5 güne kadar kuruyabilir. Yalnız, her gün bir defa karıştırılmalı, eşit miktarda güneş alması için. 4-5 gün sonra tam kurumuş olur. Kuruduktan sonra salkımından ayrılarak saklamak için bir beze, yada bez torbaya sarılmalı. Yenmeye hazır haldedir.
Eğer çok uzun süre saklanacaksa, ilk günkü tazeliğini koruması için derin dondurucunun dip kısımlarında uzun süre aynı tazelikte saklanabiliyor. Şimdi bu elde ettiğimiz kuru üzümün besin değerine bakalım;
Kuru üzüm besin değeri
100 gram kuru üzüm toplam Kalori 299Kcal ‘dirToplam yağ 0,6 g
Karbonhidrat 79g –Diyet Lifi 3.7g – Şeker 59.19g
Protein 3.3 g
Kalsüyum 50mg – Potasyum 749mg
Sodyum 11mg – Magnezyum 32 mg
Demir 1.90mg – Çinko 0.22mg
B1 Vitamini 0.1Mg – C Vitamini 2.3 mg
B6 Vitamini 0.2mg – E vitamini 0.11Mg
K Vitamini 3.5 mcg
Kuru üzüm İnsan sağlığına faydaları nelerdir
- Bağışıklık sistemini koruyucu ve güçlendirici etkisi vardır.
- Sindirim Sisteminde yapıcı fayda sağlar.
- Hücre yapısını koruyucu içeriğiyle, organların ve bünyenin yaşlanmasını geciktirici
etkisi vardır.
- Bağırsak hareketliliğinde yardımcı etkiye sahiptir.
- Kemik ve Diş sağlığı açısından önemli katkı sağlar.
- Göz sağlığına katkısı vardır.
- Kırmızı Kan hücreleri(RBC) yapımında aktiftir
- Kalp ve damar sağlığına etkisiyle birlikte, kolon kanserinin engellenmesi
içinde düzenli kuru üzüm tüketilmesi tavsiye ediliyor.
- Demir Eksikliğine bağlı sorunların yaşanmaması için düzenli tüketilmesi
önerilir. Özellikle Anemik durumları en aza indirmeye destek olur.100gram kuru
üzüm günlük demir ihtiyacının %10dan fazlasını karşılayabilir.
- Kabızlığı önleyici oranda lif içeriyor.
Kuru üzüm Kilo Aldırır mı, Zayıflamak için Kuru Üzüm
Diyetlerde Kuru üzüm tüketilmesi hem sağlık açısından hemde kilo vermek isteyenlere sağlayacağı katkısından dolayı tercih edilir.Kan şekeri seviyesini hızlı dalgalandırmadığı için uzun süre tokluk hissi verdirir. Kilo vermek üzere yapılan diyetlerde, atıştırmalık olarak tüketilebilir.
Zayıflamak için kuru üzüm tüketirken aşırı kaçmamak diğer besinlerle olan dengesini hesaplamak daha çabuk fayda sağlayacaktır.
Ayrıca kabızlığı önleyici olması da, kuru üzümü diyet listesine eklemek için diğer bir faktör
Kilo Almak İçin Kuru üzüm tüketmek
Kuru üzüm tüketim şekline bağlı olarak kilo verdirdiği gibi kilo almayı da sağlayabilir.Yani Kuru üzüm Kilo yapar. Ancak Bunun İçin dikat edilemsi gereken hususlar vardır. Kilo Almak isteyenler, normal kilo aldırıcı diyetlerinde hazırlanabilecek gainer içerisine 1-2 avuç hem tatlandırıcı olması, hem sindirim sisteminin sağlıklı ve düzenli olması, hemde kan yapıcı etkisinden faydalanmaları gerekir. Bunun için düzenli olarak bir kaç gün tüketilip ara verilerek iyi bir planlamada çok çabuk kilo almaya yardım edecektir. Bu sebeple ardısıra yenileceği zamanlarda 1 avuçtan fazla yenmemesi özel tavsiyemdir. Avuç içiniz bünyenizin ölçü kabıdır. Diğer kilo aldırıcı gıdaları tüketmenizle, şeker yükselmesi,yağlanma gibi organları yorucu ve hasar verecek sorunlarla karşılaşmamak için ölçülü olunuz. Sağlıklı kilo alabilirsiniz.
Kilo Almak isteyenler için Örnek bir uygulama;
Yorumlar
Yorum Gönder