Buhar Makinesinin Faydaları + Buhar Makinesi Ne İşe Yarar + Nemlendirici Riskleri

Günden güne kullanımı yaygınlaşan buhar makineleri sanıldığı kadar tedavi edici özelliğe sahip olmadığı gibi, kullanımına bağlı olarak büyük riskler taşıyabilir. 


Buhar Makinesi Nedir?

Buhar makineleri Sıcak buhar makinesi ve Soğuk Buhar Makinesi olarak ikiye ayrılıyor. Ancak teknolojinin şaşırtıcı hızını da eklersek, Daha önceki iyonizer özelliği gibi değişik katman özellikleri firmaların rekabetleriyle birleşince ortaya çeşitlilik çıktı. Bundan sonrasında ise yeni nesil filtreler günden güne değişiyor.
Sonuç olarak havayı temizleme, buhar verme, nemlendirme özellikleri temel buhar makinesi özellikleridir. İlerde fayda ve kullanış bakımından daha etkili cihazlarda çıkar diye düşünüyorum.

Sıcak Buhar Makinesi 

Adından anlaşılacağı gibi sıcak buhar verirler, çocuklar içinde kullanıcılar içinde dikkat edilmesi gereken sıcak buhar makineleri, küf mantar ve bakteri oluşumu daha az olur. Nemlendirme kalitesi iyi olacaktır.
Bu makine yaz aylarında kullanıma pek uygun olmayacaktır haliyle.

Soğuk Buhar Makinesi

Kullanım açısından, sıcak buhar makinesindeki gibi yanma riski taşımıyor, ancak soğuk buhar üflediği için; küf, mantar ve çeşitli zararlı bakterilerin üremesinde kolaylık sağlayacağı biliniyor.
Çünkü bu soğuk ve nemli ortamı seven çokça zararlı için ortam hazırlanmış olacak ki,
nemlendiricilerin dikkatli kullanılması gerekiyor. Halı gibi birçok giriftin  olduğu, gözeneklerin olduğu dekoratif ürünler, böyle zararlılar için şen yuva olacaktır. 


Buhar Makinesi Kullanımının Faydaları Nedir? Zararları Nedir?

Normalde ev içinde olması gereken nem miktarı %30 dan az olmaması öngörülür. Eğer ortamda kuru hava yüksek olur nem değeri düşük olursa, boğazda kuruma, tahrişler, aynı şekilde burnun aşırı kuruması, cilt kuruluğu ki, insan cildi nemi sever. Yani kapalı ortamlarda, genel olarak nem düzeyinin dengelenmesi için bu cihazları seçiyoruz. Bu sayede solunum yolları rahatsızlıklarının önüne geçeceğimizi düşünüyoruz. Fakat çok küçük katkıları olabiliyor.
Bu denge iyi korunursa, buhar makinesi kullanımına dikkat edilirse, burun tıkanıklığı boğaz kuruluğu gibi birçok sorunun engellenmesine faydası olabilir.Ancak sanıldığı gibi;
Çeşitli enfeksiyonlarda, astım, bronşit gibi hastalıklarda bazı üst solunum yolları tedavilerinde, kullanılmış olmasına rağmen. Anlaşılana göre, tedavi edici hiçbir etkisi görülmemiştir. Bunların yanında krup enfeksiyonunda ve zatürre üzerine tedavi yöntemi olarak denense de, hiç bir tedavi edici faydası görülmemiştir.

DİKKAT!

Ayrıca, ortam çok nemli olursa iyi olur gibi bir yanılgıya düşülmemelidir. Çünkü yüksek nem oranları da çeşitli hastalıklara davetiye çıkarıyor.
Buhar makinesi kullanımında, günlük temizlikleri önerildiği gibi yapılmalı, günlük kullanım süresi aşılmamalı, nem oranı yükseltmek için aşırıya kaçmamak gerekir. Su haznesine koyulacak suyun temizliği, başlıca dikkat edilmesi gereken durumlardır.


UYARI: Eğer Dikkat edilmezse, yüksek nem oranları, yada hijyen koşulları dışına çıkılırsa, astımlı hastaların daha kötü sonuçlara, yada benzer hastalıklara yakalanma riskleri vardır.Alt ve üst solunum yolu enfeksiyonları, akciğer enfeksiyonları gibi enfeksiyonlara davetiye çıkarabilir.

Yani yapmanız gereken sadece nem dengesini korumaya çalışmak. Bunun için kısa süreli kullanımlar yetiyor. Küçük kuruluk problemlerinden kaynaklanan rahatsızlıkları gidermek için, rahat bir nefes almak için kullanırken, bizi daha büyük hastalıklara itecek kadar aşırı kullanmayalım yeter.

Buhar makinelerinin genel tercih sebebi
Zaten buhar makineleri genelde çocuklar düşünülerek alınıyor. öyleyse çocuklarınızı düşünün dikkatli kullanın. 
Aslında piyasada dijital termometrelerde, saatlerde ve hatta android uygulamalarda, havadaki nem oranını ölçmek gibi bir çok teknolojik gelişmeden yararlanılabilinir.
Ancak ortalama bir ev için, çocuklarınızın odasında kullanıyorsanız, çok kısa sürede yüksek nem düzeyine ulaşacağınızı aklınızdan çıkarmayın.
Sık aralıklarla pencereleri açıp temiz oksijen alınmasını sağlayın. 


Nasıl bir cihaz tercih etmeliyim?

Buhar makinesi, oda nemlendiriciler tercih edilirken tek yönlü buhar veren bir cihaz almak maliyet açısından iyidir ama, kullanım açısından pasif kalır.
Üzerinde zaman ayarı olursa kullanım kolaylığı sunar. 
Birde nem ve/veya kuruluk derecelerini gösteren dijital göstergesi olduğunda kullanımı daha sağlıklı olacaktır.


Umarım bu makale faydalı olur. Herkes rahat nefes alsın. Solunum hastalarına şifa diliyorum.

Yorumlar