Hacamat Yaptıracak Olanların Bilmesi Gerekenler, HACAMAT NEDİR? HACAMATın FAYDALARI


Hacamat  Nedir

Hacamat tıptaki tabiriyle , deriden ufak ensizyonlardan vakum yolu ile kan alınmasıdır. Yani Ufak kesiler açılarak emme işlemini cam bardak,kase gibi materyallerle yaptırmaktır. 5000 yıl öncesine dayanan bir çeşit akupunktur yöntemi olduğu söylenen hatta eski Mısırlılara dayandırılan köklü tıp yöntemlerinden olduğu sanılan ve modern tıp tarafından da desteklenen hacamat, İslam tarihinde genişçe yeri vardır. Hz. Muhammed (s.a.v)’in hayatında birçok defa hacamat yaptırdığı (sünnetidir) ve hacamatı tavsiye ettiği biliniyor.  Hacamat, derinin bir neşter yardımıyla çizilip ağzı geniş bir bardak, kavanoz veya şişe içerisindeki havanın yakılarak boşaltılarak uygulanacak bölgede vakum etkisiyle, hastalığa sebep olan,yada geniş tabirle pis kanın çekilmesi şeklinde yapılır. Aslında bu, vücut içerisinde olan ve vücudun atamadığı toksinleri vakum yolu ile kandan temizlemesidir.
Hacamat kelimesi  arapça’da emmek ve normal haline döndürmek anlamına geliyor. Uygun zamanlarda ve düzenli olarak yapılan hacamat tedavileri vücut içerisinde olan ve vücudun atamadığı ağır metaller, toksinler, kullanılan ilaç ve gıdaların vücutta bıraktığı kötü etkiler emilerek vücudun normal formuna döndürülmesi sağlanır.
Hastalıklardan korunmanın en kolay yollarından biri olan hacamat tedavisi ağrısız, acısız ve yatak istirahatsiz yapılır bu şekilde iş gücü kaybına sebebiyet vermez. Gündelik hayatta yapılan işlere ek bir ara vermeden yapılabilmektedir.
 Geleneksel olarak ağrı – sızı veya hastalık olan organa yakın yerlere yapılır. Geçmiş dönemlerde hacamat yerine yine halk arasında bilinen Şişe Çektirme yada Bardak çektirme diye bilinen ancak herhangi bir kesi atılmadan yapılan uygulamada benzer faydaları olduğu bilinir. Ancak Bardak çektirmenin en etkili yolu ise geleneksel adı ile hacamattır.


Bu işe eskiler çok önem vermişlerdir. Örneğin Atadan beri hacamat yapan ve yaptıran kişilerle görüşürseniz. Hacamat yapılan malzemelerin sterilizasyonu. Hijyen kurallarına uygun temizliği için. Aile bireyi olsa bile. Aynı bardağı kullanmamak ve gerekli temizliği yapmak. Kullanılan kesici aleti atmak gibi titizlik gerektirdiğini gözlemleyebilirsiniz.

Ayrca, Hacamat yapılırken bir diğer yol daha vardır ki, Hacamat için açılmış kesilerin olduğu bölgeye sülük koymaktır. Bu işlemi hacamattan sonra veya önce uygulandığına dair duyumlarımız oldu. Bu konuda da ehil kişilerden ve doktorlardan bilgi alınabilir.
Hacamat hangi bölgelere uygulanır?
Hacamat genel olarak sırt bölgesi, bel ve boyun kısmına yapıldığı herkesçe bilinir. Temel uygulanma alanı Başımızdır.  Ancak bunun için saçların usturaya vurulması yani kazınması gereklidir. Yine aynı şekilde. Karın bölgesine de uygulanabiliyor. Bu da hasta kişilerin şikayetleri doğrultusunda ve isteklerine istinaden tercih ediliyor. Vücudumuzdaki akupunktur noktaları hacamat tedavisinin uygulanabileceği noktalardır.

Hacamatın Faydaları Nelerdir?

  • Hacamat kan üretimini düzenler.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Dokularda ve kanda bulunan toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
  • Kılcal damarlardaki tıkanıkları açar.
  • İç kanamaları durdurması da hacamat faydaları arasındadır.
  • Göze canlılık verir, gözün görme kabiliyetini artırır. Başından hacamat olan bir insan bunu hemen fark eder. Çünkü hacamatın etkisi hemen zuhur eder.
  • Kaslardaki ödemleri ve sertliği çözer.
  • Psikolojik ve sinirsel hastalıkların tedavisinde yardımcı olur.
  • Hacamat yapılan bölgedeki kan akımı canlanır, dolayısıyla bu bölgelere oksijen ve besin daha kolay ulaşır.
  • Kan üretiminden sorumlu karaciğer, kemik iliği, dalak gibi organları uyarır.
  • Değişik nedenlerden dolayı vücudun belli noktalarında biriken toksinler dışarı alındığında vücudun bio-elektrik enerji si ve aurası yoğunlaşır.
    Buda daha az uyku ve daha dinç yaşam demektir.
  • Karaciğer ve dalaktaki hastalıkların tedeavisinde yardımcı olur.
  • Vücuda direnç kazandırır.
  • Kireçleme, bel tutulması, baş ağrısı, eklem ağrısı, boyun ve bel fıtığına bağlı ağrılarının giderilmesi hacamat faydaları arasındadır.
  • Hacamat kas ve bağ dokusundaki esnekliği arttırır.
  • Hacamat kasları gevşetip, kaslara kramp girmesini ve kulunçları önler.
  • Yüksek tansiyonu düşürür.

  • Hacamat zayıflamış organ fonksiyonlarını geri kazandırır.

  • Hacamat yaralar ve ülserin iyileşmesini hızlandırır.
  • Hacamat damarları temizleyip yüksek kolesterolü düşürür.
  • Kan akış hızı gibi durumlar kontrol edildiğinde ve doğru hacamat
    tekniği uygulandığında; Tansiyon, Migren, bel fıtığı, psikolojik hastalıklar, depresyon, düşük yaşam enerjisi, eklem ve romatizma ağrıları gibi bir çok hastalıkta, bazı ilaçlardan daha etkili olup, ilaçlar da bulunan yan etkileride barındırmaz.
  • Hacamat karaciğer hastalıklarında hasarı önler.
  • Hacamat damar tıkanıklığını önler, tıkalı damarları açar.
  • Hacamat kısırlık, üreme problemleri ve libido kaybı gibi sorunların tedavisinde uygulanılır.
  • Hacamat psikolojik travma sonrası bozuklukları aşmada yardımcıdır.
  • Hacamat eklem ve kasları rahatlatıp bu bölgelerde görülen ağrıları geçirir.

!Hacamat Yaptıracak Olanların Bilmesi 

Gerekenler!

Hacamat yaptırmadan önce nelere dikkat edilmeli, hacamat uygulaması için gerekenler nelerdir?

Hacamat, Aç karna yaptırılır.
Boyna, kafa arkasına ve kulak arkası bölgelerine sık sık hacamat yapılmaz. Çünkü bu, gözlerin zayıflamasına sebep olabilir.
Kadınlarda adet günlerinde hacamat yapılamaz. Çünkü hacamat adet kanamasını durdurabilir, bu da rahimde tıkanıklığa sebep olabilir.


Ense çukurundan ve bıngıldaktan yapılmaz. Bu iki bölgeden yapılan hacamat unutkanlığa ve deliliğe sebep olabilir.
Hacamattan sonra 1-2 saat uyunmaz ve yemek yenmez.
Yanıkların, benlerin, egzama, yara ve varislerin üzerine hacamat yapılmaz.
Diyaliz ve hemofili hastaları ile evvelce organ nakli geçirmiş kimselere hekim gözetiminde hacamat yapılmalıdır.
Eski katarakt hastaları ile gözünden veya beyninden evvelce ameliyat geçirmiş kimselerin, özel durumlar hariç, kafa arkasına, kulak arkasına ve boynuna yapılmamalıdır.
Hacamat Uygulandıktan sonra 24 saat içinde herhangi bir enfeksiyona sebep olmamak için banyo yapılmamalıdır.
 
Hacamat hangi hastalıklara iyi gelir

Zona Hastalığı  - 
Boyun Kireçlenmesi - Yüz felci - Akne v.b


 Kimlere Hacamat Yapılamaz

Kalp pili takılı hastalara

Organ nakli olanlara
Düşük tansiyon hastalığı olanlara
Aşırı heyecanı olanlara
Hamile kadınlara

Kataraktı olan hastalara
Kan tutan kişilere
Panik atak geçirenler
Regl döneminde olanlara
Pıhtılaşma zamanı düşük kimselere
Kemoterapi görenlere hacamat yapılmaz!

Hacamatın sizde işe yarayıp yaramadığını nasıl anlarsınız?

Aslında kesin etki etmesi beklenilen bir hastalığınız yok ve sağlık düşkünü iseniz. Bu durumda size nasıl bir yararı olduğunu , hacamat esnasında çıkan kana bakabiliyorsanız , biraz ön tahmininiz olabilir. Örneğin çıkan kanın pıhtı seviyesi, daha çıkar çıkmaz pıhtılaşmış kan izlenmi varsa bu zamanında yapılmış bir hacamat tedavisini gösterir. Ayrıca yine kan renginden bunu kavrayabilirsiniz. Normal kan renginden koyu renkte kan çıkması tedavinin yarayışlı olduğunun işaretidir. Ancak bazı hallerde kan rengi kırmızıdan ziyade Siyah renkte kan çıkar. İşte bu genelde stres yükünü işaret ediyor. Çeşitli hastalıklarında ön habercisi olarak nitelendiriliyor. Düzenli hacamat uygulayarak kanınızın normale dönmesi ve normal sağlık değerlerine dönebileceğinizi unutmayın. 
Modern tıpta yerini alan hacamat ile birlikte size uygun tedavi için kan değerlerinizi ölçtürmek gibi testlere teşvik edebilirler. Her ihtimali göz önünde bulundurarak, tedbir mahiyetinde, gerekli kan testlerinizi yaptırmayı unutmayın.

!DİKKAT!

Hacamat yaptırayım derken sağlığınızı tehdit eden ölümcül hastalıklara yakalanmayın!.
Hacamatın zararları nelerdir?

Hacamat yaptırmak doğal olarak bazı zararlar doğurabileceği aşikardır. Deride küçük çaplı yaraların açılması dolayısıyla meydana gelebilecek geçici rahatsızlıklar;  Cilt enfeksiyonları, Ciltte yaralar ve morluklar, yanıklar gibi.. Bütün bunların yanı sıra steril olmayan ekipmanların kullanımı veya hacamattan sonra, özensiz ve hijyenik olmayan koşullara maruz kalmakla birlikte bütün hayatınızı etkisi altına alabilecek hastalıklara meydan vermemek adına dikkat edilmelidir.

Her ne kadar Modern Tıpta yerini Almış olsa da Uzmanlar uyarıyor; 
Kansızlık, demir eksikliği, tansiyon düşüklüğü olan kişilerde, demir eksikliği ve beslenme problemleri nedeniyle dikkat eksikliği ve zihinsel yetersizlik yaşayanlarda akıtılan kan volümüne bağlı olarak durumu ağırlaştırabilir. Steril şartlarda yapılmayan uygulamalar hepatit B, HCV, HIV gibi tedavisi güç hastalıkların kişiye bulaştırılmasına yol açabilir.
Çocuklarda, yaşlılarda, Hamile veya mensturasyon dönemindeki kadınlarda, metastatik kanser hastalarında, kemik ve kas problemleri olan kişilerde kontrendikasyon düşünülmelidir. Ayrıca DVT (Deep Vein Thrombosis) rahatsızlığında da hacamatın uygulanmaması gerektiği bildirilmektedir.

Bu tür alternatif tedavi yöntemlerinin doktorlara danışılmadan uygulanmaması gerektiğini hatırlatan uzmanlar, hacamata son dönemde artan ilgiden dolayı, bu ilgiyi kullanan ve işinin ehli olmayan kişilerin de türediğini, bu kişilere karşı temkinli olmak gerektiğini vurguluyor.
Öncelikle hacamata uygun olup olmadığınızın kontrollerini yaptırın. Bunun için Doktorunuzla görüşün ve hacamat yaptıracağınızı dile getirin. Bu sebeple gerekli tetkiklerin yapılmasını isteyin. Yapılan muayene ve testlerle birlikte Doktorunuz size doğru olan tedavi şekli için uygun yolu gösterecektir.

Boynuzla uygulanan hacamat 


Yorumlar