TATLI BİR YAZ MEYVESİ KAYISI - KAYISI ÇEKİRDEĞİNDEKİ ZEHİR'E DİKKAT!

Yaz meyveleri denildiğinde akla gelen meyvelerden biri de lezzetiyle görüntüsüyle dikkat çeken kayısı’dır. Kayısı tek ve iri çekirdekli ceviz ve elma boyutları arasında yumuşak ve ince kabuklu tatlı bir meyvedir.


Kayısı ağacı, 2 ila 10 metre yüksekliğinde, dikensi ve tüysüz bir ağaçtır. Yapraklar uzunca ve mızraksı, kenarları dişli, ucu sivri veya küttür. Çiçekler beyaz veya pembe renkli olup, yapraklardan daha önce meydana gelirler
. Bahar aylarından sonra meyvelerinin olgunlaşmasıyla birlikte etkileyici bir görünüme kavuşur.Her ne kadar tatlı ve süslü olursa olsun, kayısı çekirdeği genelde acı'dır. Kuruduktan sonra ise tüketilebilmektedir. Ancak içeriğinde zehirli bir kimyasal olan amigdalin barındırır.

Ayrıca kaysı ile birçok şey yapılıyor, kayısılı meyve suyu, kayısı reçeli, kayısı marmelatı, kayısılı bisküvi türevleri. Ancak bunların en sağlıklısı nedir diye özel bir ayrıma girecek olursak, kendi yaptığınız, özenle seçerek temizliğine dikkat ettiğiniz ev yapımı kayısı reçeli olsun meyve suyu olsun ticari amaçla yapılanlara göre daha sağlıklı olacağı elzemdir.



Oldukça Lezzetli olan kaysı, sağlık değeri yüksek bir meyvedir. Özellikle içerdiği besin öğeleri vitamin mineral ve etken maddelere yakından bakıldığında önemi daha iyi anlaşılır.
Kayısının kimyasında bulunan maddelerle birlikte, kaysı nelere iyi gelir, kaysı çekirdeğini faydaları nedir, hangi hastalıklardan korur, kısaca değinelim.

Kayısı Besin Değerleri Tablosu – 100 gram Kayısı Besin Ögeleri

Besin Değeri
100 gram'da
Kalori
48 kcal
Karbonhidrat
11 g
Lif
2 g
Protein
1,4 g
Şeker
9 g
Kolesterol
0 mg
Vitamin A
1,930 IU
Vitamin C
10 mg
Vitamin B6
0,1 mg
Sodyum
1 mg
Potasyum
259 mg
Kalsiyum
13 mg
Demir
0,4 mg
Magnezyum
10 mg


Kayısı Hangi Hastalıklara İyi Gelir, Kayısının Faydaları Nelerdir?


Kayısı bol miktarda betakaroten içerir, Beta-karoten ise, özellikle akciğer kanseri gibi kanser çeşitleri, kalp hastalıkları ve göz hastalığı olan kataraktın önlenmesine yardımcıdır.

İçerdiği kalsiyum ve magnezyum sayesinde kemik dokularını besler, kemik erimesinin önlenmesine faydalıdır.
Diğer meyvelerde olduğu gibi lifli bir yaz meyvesi olduğundan bağırsak sağlığı için önemlidir.
Sinirleri yatıştırır, uykunun düzene girmesine yardımcıdır.



Kayısı kan yapıcı yaz meyveleri arasındadır.  içerdiği zengin demir sayesinde kansızlığa iyi gelir. Bu sebeple demir eksikliğinde ve anemi rahatsızlığının tedavisinde önemli bir rol oynamaktadır.

Kayısı meyvesi antioksidan değeri yüksektir. Bu sebeple vücutta biriken zararlı maddelerin atılmasında yardımcı olur. Antioksidanların organları koruyucu bir görevi de vardır.

Kayısı kabızlık problemlerini çözen meyvelerdendir. İçeriğinde bulunan pektin maddesi ve yüksek lif sayesinde bağırsak sağlığını koruyucu ve düzenleyici etkiye sahiptir.

Kayısı meyvesi, hem C vitamini hem de antioksidanlar açısından zengin olduğundan dolayı kalp sağlığını korur.

Kayısıda bulunan A,C ve E vitamini içerdiği sayesinde  göz sağlığını korur. Göz rahatsızlıklarının oluşma riskini azaltır.

Yine bu vitaminler, cilt sağlığı ve saç sağlığı için de önemlidir,aşırı yağlanma veya kuruluk gibi problemlerin önüne geçerek, erken yaşlanma belirtilerini en aza indiriyor. Bu açıdan önemli yaz meyvelerindendir.

Ayrıca Kayısı çekirdekleri ezilerek cilde peeling uygulanabilir. Kayısı çekirdekleri ciltteki lekeler ve ölü hücreleri temizlemeye yardımcıdır.
Yapılan araştırmalar, Kayısı meyvesinin astım ve bronşit gibi rahatsızlıklara iyi geldiğini gösteriyor. Bunun için uzmanlar , özellikle sabah aç karnına tüketilen 2-3 adet kayısının astım ataklarının şiddetini azaltmada yardımcı olduğu biliniyor.

Bir diğer bilgi ise, Kayısı suyunun yüksek ateş sırasında uygulandığında ateşi düşürücü bir etkiye sahip olduğudur.

Kayısı İle Kilo Vermek 
Diyetlerde kayısı meyvesine yer vermekte hiç bir sakınca yoktur, ayrıca lifli yapısı ve içeriğindeki bileşenler dolayısıyla da ölçülü miktarlarda diyetlere eklenen kayısı,sindirim sistemini çalıştırıp,bağırsak hareketlerini düzenler ve bağırsak sağlığını koruyacağından kilo vermek isteyenlerin tüketebileceği diyetlerine ekleyebileceği bir yaz meyvesidir

Kayısı Meyvesinin Zararları Nelerdir?

Kayısı’nın bilinen bir zararı yoktur.

Her besin kaynağı ölçülü tüketildiğinde bilinen faydalarının etkisi görülebilir.

Ancak Kayısı aşırı tüketilirse,İshal, şişkinlik gibi etkiler görülebilir.

Kayısı Çekirdeğindeki Zehirli Madde’ye Dikkat

Kayısı çekirdeği birçok faydasının yanında kimyasında bulunan amigdalin maddesi istenmeyen etkilere sebep olabilir. 
Amigdalin, zehirli bir kimyasaldır. Gebelik döneminde,emzirme döneminde kadınların ve küçük yaştaki çocukların kayısı çekirdeği tüketmesi tavsiye edilmez.


Bunlarda ilginizi çekebilir



                         


Yorumlar