Günlük 3 Adet Kuru Kayısı Yemenin Faydaları, Kuru Kaysı Nelere İyi Gelir


Kuru Kayısı Besin Değeri, Kuru Kayısının Faydaları,Kuru kayısı nelere iyi gelir,günlük kuru kayısı tüketimi,düzenli kuru kayısı tüketmek, her gün kuru kayısı yenirmi,kuru kayısı kilo verdirir mi, magnezyum eksikliğini ne çözer, potasyum eksikliği için kuru kayısı yemek, kuru kayısının sağlığa faydaları gibi soruların cevaplarını bu makalede bulabilirsiniz.



Kayısı Ağacı,
2 metre ile 10 m yüksekliğe ulaşabilen, dikensi ve tüysüz bir ağaçtır. Yapraklar uzundur, kenarları dişli ve genelde sivrilen yapıdadır. Çiçekleri beyaz veya pembe renkli olup, yapraklardan daha önce oluşurlar. Olgun meyveleri turuncu renk alır, iri ve gözenekli çekirdeğe sahip oldukça lezzetli meyvesi vardır.

Kuru Kayısı Besin Değerleri ve Faydaları


 Hem lezzetlidir hemde sağlık için de önemi oldukça büyüktür. İçeriğindeki bileşenler ve elementler insan sağlığına çokça faydaya sahiptir. Bazı hastalıklar için faydalı etkiler, tedavi edici yardımcı besin işlevi görür.
 
Kuru kayısının içerisindeki potasyum, fosfor, demir, kalsiyum gibi elementler metabolizma için önemliyken; içeriğindeki yüksek lif oranı sindirim sistemine yardımcı olur. Yine özellikle gün kurusu kayısının içeriğindeki antioksidan, betakaroten ve özellikle A ve C vitaminleri bağışıklık sistemini güçlendirici ve besleyici etken vitaminlerdir.
Kuru Kayısının Besin Değerleri Tablosu
100gr kuru Kayısı kalori : 241 kcal
Karbonhidrat : 61g     -   Yağ       : 0.4      Şeker: 50g
Sodyum       : 10 mg   -  Potasyum : 1.160 mg
Kalsiyum      : 60 mg  -  Magnezyum: 33mg
Demir         : 2.6mg
Protein        : 3 g

4-5 adet kuru kayısı ortalama besin değeri,
 Kalori  100kcal
 Karbonhidrat 24 gr
 Lif            4 gr         Şeker         18 gr
 Protein        1 gr
Kalsiyum       20 mg       Demir    : 1mg
Potasyum      400 mg
A Vitamini     300 mcg    C Vitamini: 1.1mcg
K Vitamini      2 mcg
Kuru kayısı muzdan 3 kat fazla potasyum içerir.

Kuru Kayısının Faydaları

 Kuru kayısının besin değeri tablosuna bakıldığında anlaşılacağı üzere, zengin vitamin ve mineral deposudur. Vitaminler ve minerallerin insan vücuduna faydalı olduğu sayılabilecek durumlarla birlikte, kayısıda bulunan bileşenlerle daha etkili olduğu faydalarını listeleyecek olursak;

Kuru kayısı astım için yardımcı besindir 
yüksek tansiyon için tavsiye edilir. Etkisini çabuk gösterir. Az tüketilmelidir.
Kansızlık (Anemi) de tedavi edicidir.
Yüksek ateşe iyi gelir.

Kuru kayısı göz ve cilt sağlığına faydalıdır.
Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olurken; serbest radikallerin parçalanmasını da sağlayarak kanser ile mücadele de önemli rol oynar.

Potasyum İçeriği
Potasyumun  vücuttaki en temel görevi elektrolit dengesiyle ilgilidir.
Yüksek oranda içerdiği potasyum ile bir kaç adet kuru kayısı günlük ihtiyacı karşılamaya rahatlıkla yetebilmektedir.
sindirim sisteminin, özellikle de bağırsakların düzenli çalışması için önemli bir besin kaynağıdır.
Zayıflama Diyetleri için tercih edilebilecek meyvelerdendir. Lif içeriğiyle birlikte, tokluk hissi vermesi ve sindirim sistemine faydaları göz önünde bulundurulduğunda. Yanı sıra kabızlığı önleyici etkisiyle, kilo vermek için diyetlere ara öğün olarak eklenebilir.

Kuru Kayısı Kalsiyum İçeriği
Vücudun kemik, kıkırdak ve diş gibi sert dokularında görev yapan kalsiyum kuru kayısıda bolca bulunur. Günlük olarak kuru kayısı tüketilmesi osteoporoz ve raşitizm gibi kemik rahatsızlıklarının ortaya çıkmasını engelleyebilmektedir.

Kuru Kayısı da Demir
Demir, kandaki hemoglobin üretiminde kullanılan vücudun ana elementlerinden biridir. Demir gıdalardan alınır, vücutta üretilemez.
Demir eksikliği tedavilerinde vücuda dışarıdan demir takviyesi yapılır. Daha önceleri California Üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre demir eksikliği tedavisinde ilaç yerine kuru kayısı verilen hastalarda da önemli derecede iyileşme sağlandığı bildirilmiştir.

Kuru Kayısı C Vitamini 
C vitamini taze kayısıda daha yüksek oranda bulunur. Isıya karşı yapısında bozulma gösteren C vitamini kuru kayısıda daha düşük orandadır. Günlük olarak alınması gereken C vitamini ihtiyacının büyük bir kısmını almada yardımcı olacaktır.



Potasyum Eksikliği Ve Magnezyum Eksikliğinde Kuru Kaysı Yemek

Kuru kayısı birçok doktor tarafından çeşitli hastalıkların tedavi ve önlenmesinde tavsiye ediliyor. Potasyum eksikliği ve Kalsiyum eksikliği için sabah kahvaltıda 3 adet kuru kayısı yemeniz 3 gün sonra bu minerallerin eksikliklerini normal seviyeye getirebiliyor.
 Öyleki muz’dan üç kat daha fazla potasyum içeriğine sahip.
Bu bilgilere bakarak kuru kayısının faydalarını genel olarak şöyle sayabiliriz;

Sindirim sisteminde gerekli olan içeriği lif sayesinde olumlu yönde etkilere sahiptir. Düzenli olarak kuru kayısı tüketimi sindirim sorunlarını ortadan kaldırır. Bağırsak hareketlerine yardım eder , bağırsakların düzenli ve rahat çalışmasını sağlar. Kabızlığı önleyicidir. Var  olan kabızlığın hafiflemesini sağlar. Şişkinliğin atılmasına yardımcı olur.

Özellikle sabahları aç karına kuru kayısı tüketilmesi tavsiye ediliyor çünkü kuru kayısı, gece boyunca sindirim sisteminin artan asit düzeyinde düşürmektedir.

Kemiklerin daha güçlü ve sağlam olmasında büyük etkisi vardır

Osteoporoz (kemik erimesi) ve raşitizm (çocuklardaki kemik eğriliği) hastalıklarının oluşmasını ve gelişmesini engellemeye yardımcıdır. Bunu içerdiği yüksek kalsiyum seviyesinden de anlayabiliriz.

A vitamini deposu olması sebebiyle; Egzama, soğuk veya sıcağa bağlı cilt tahrişleri, cildin sağlığı için kuru kayısı etkili bir besin olarak tavsiye edilir.

Cilt için faydalarının anlaşılmasından dolayı çoğu uzmanlar tarafından ve yine televizyon programlarında çeşitli kürler verilmiştir.
Kuru kayısıdan elde edilen cilt maskelerinin de cilde sağlık açısından olumlu etki gösterdiği söylenmektedir. Evde de kolayca yapılabilen kuru kayısı kürleri ve maskeler.  Bir kaç adet kuru kayısının ılık suda bekletilmesiyle  kısa sürede hazır hale getirilir ve kolayca uygulanırlar.

Kalp ve iskelet kaslarının düzenli çalışmasında aktif etkendir.

Vücudun su dengesi için de potasyum önemli bir maddedir.

Potasyum içeriğine bağlı olarak, düzenli kuru kayısı tüketmek kalp, kas ve tansiyon rahatsızlıklarına karşı koruyucudur.

Zengin demir kaynağı olması sebebiyle, kan yapımını artırmada aktif rol alır.
Magnezyum açısından da zengin olan kuru kayısı, bu sayede daha bir çok hastalığın önlenmesinde ve tedavi sürecinde oldukça etkilidir.
Sinirliliğe,strese iyi gelir
Güçlü bir beyin için etkilidir.
Bağışıklık sistemini güçlendirir. C vitamini içeriği ile hastalıklara karşı savunmayı destekler.
İyi bir demir kaynağı olduğundan, Kansızlık hastalığında tedavi edici özelliği vardır.
Ağrılı regl dönemi geçiren kadınlara tavsiye edilir. Ağrıların hafiflemesinde oldukça önemli bir besindir.


Bu konulardan da faydalanabilirsiniz;

POTASYUM İÇEREN BESİNLER,POTASYUM EKSİKLİĞİ

Magnezyumun Görevi, Magnezyum Hangi Besinlerde Bulunur +Magnezyum Eksikliği

Yorumlar