Ferritin aslen D vitamini gibi vücudun ürettiği bir çeşit proteindir. Aynı zamanda B12 Kırmızı kan hücreleriyle aynı işlemleri ve daha fazlasını yapar. Nedir o işlem? Kanda oksijen taşıma görevi vardır.
Ancak bunu demir ile birleştiği sırada yapıyor, Böylelikle doğada oksitlenmeye benzer bir çeşit etkileşim oluyor, sonuç olarak kanın rengini almasında da etkin rol alıyor. Bu açıdan B12 Vitamini gibi görülebilir. Fakat Ferritin asıl işlevi Demir Bağlama'dır. Burada önemli ayrıntı şudur, ferritinin eksikliği yada fazlalığı durumunda Demir bağlama düştüğü gibi kana taşınan oksijen değeri de düşer yada artar. Haliyle bunlara bağlı sorunları da beraberinde getirir.
Ferritin Düşüklüğü neyi gösterir?
Demir , D vitamini ve B12 gibi Vücutta depolanabilir.Bu depolama Ferritin aracılığıyla olur.Ferritin Eksikliği görüldüğünde buna bağlı olarak Demir Eksikliğide görülebilir. Ferritin azalması, veya ferritin eksikliği gibi adlandırılıyor.
Vücutta depolanan her şeyi, vücutta eksikliği hissedildiğinde bu depolardan temin edilir. Yeterli miktarda Demir olmadığında bu, ferritin düşüklüğü kaynaklıdır. Doğal olarak Demir eksikliğinden kaynaklanan rahatsızlıkları doğuracaktır.
Ferritin Eksikliği Olduğunda /Ferritin Azalması durumunda Neler olur?
En başta Demir , besinler aracılığıyla vücuda alınır. Bunun bir kısmı kanda başka işlevler yapmak üzere ayrılır. örneğin hemeglobin üretimine katkı sağlar. Diğer kısmı da, kana oksijen taşır. Yeteri miktarda olduğunda demir bağlama düzeyi normal olacaktır. Bu sayede demir eksikliği olmaz.Ancak kandaki ferritin sayısı düşük olursa, en başta demir eksikliğini getirir yani vücut demir bağlayamaz. Bunun neticesi olarak Anemi(kansızlık) görülebilir.
Birçok vitamin eksikliğinde görülenler gibi Ferritin eksikliğinde de yorgunluk hissi ve çok az çalışmayla hemen yorulma gibi ilk etkiler görülür.
Troid ve Troide bağlı hastalıklar görülür
Solumada Zorluk, nefes alışverişlerin giderek güçleşmesi
Tırnakların zayıflaması ve kırılması buda yine azalan ferritine bağlı demir eksikliği göstergesidir.
Saç Dökülmesi - Ciltte kuruma ve soluk görünüme yol açar.
Yine demir eksikliğine bağlı olarak baş, göğüs ve bacaklarda ağrılar görülebilir.
Çocuklarda Pika Sendromu
Ferritin ve doğal olarak demir eksikliği Çocuklarda toprak yeme, çamur ve tebeşir gibi maddeleri yeme eğilimi olan Pika sendromuna sebep oluyor.Ferritin Yüksek olması - Demir Yüksek olması durumunda neler olur?
Demir yüksek olması genelde takviye demir alımıyla karşılaşılabilir bu durumda kanda zehirlenmeye yol açabilir. Demirin veya ferritin yüksek olduğu görülüyorsa bunun bağlı olduğu sebepler olabilir, genelde yakın zamanda yapılan MR testi gibi testler, Demir eksikliğine bağlı uygulanan tedaviden kaynaklı yükseklik yada daha karmaşık bir duruma sebep olan iltihabi durumlar olabilir.Göğüs Kanseri, Akut lösemi, hemokramatoz,hodgkin ve yakın zamanda yapılan kan nakli gibi durumlarda ferritin seviyeleri yüksek çıkıyor.Bu durumda görülen belirtiler olarak Karın/mide ağrısı, Eklem ağrıları Kalp ritmi bozukluğu/çarpıntılar, Ciltde Koyuluk, Cinsel performans düşüşü.
Bu noktada Ferritin testi yaptırılarak Ferritin yüksekliğine bağlı tedavi uygulanır, Takviye demir veriliyorsa bu kesilir. Demir içeriğinden zengin besinler yasaklanır ve duruma göre ilaç tedavisine devam edilir. Bu dahiliye doktorlarının alanına girer.
Ferritin Eksikliği /Demir Eksikliği Neden Kaynaklanır?
Yetersiz beslenme birincil sebepler arasındadır.Daha önce belirttiğimiz gibi vitaminlerde genelde diğer başka vitaminlere ihtiyaç duyarlar. mesela demirin emilimi kolay olması için C vitamini gereklidir. Vitaminlerin eksik alımıda bir başka vitaminin eksik çıkmasında etkendir.
Zararlı içecek tüketimi ve kafeinli içecek tüketimi gibi başlıcaları Demir eksikliğine sebep oluyor.
İç kanama geçirmek, Kan kaybı yaşamak,bazı ilaçların sık kullanımı ferritin eksikliğini tetikleyebiliyor.
Ferritin Eksikliği Tedavisinde
Yine doktorların, testler sonrası çıkan sonuca göre ilaç yada ampul gibi takviye demir reçete etmesi,
Demir içeriği yüksek gıdaların tüketimine yönlendirmesi, genel sebepler gözetilerek uygun ilaçların verilmesi ile ferritin eksikliği tedavi sürecine gidilir.
Hangi Besinler Demir açısından Zengindir?
Kırmızı et, Balık, tavuk başlıca et ürünleri arasında zengin demir kaynaklarıdır.Aynı zamanda diğer tavsiyelierimizde olduğu gibi özellikle kahvaltılık olarak tükettiğimiz Yumurta, Süt ve Süt ürünleri( peynir,yoğurt v.b) ideal demir kaynaklarıdır.Daha önce değinmiş olduğumuz ;
Yorumlar
Yorum Gönder