Mide mikrobu - Helikobakter Pilori Nedir?

Mide mikrobu yani Helikobakter Pilori, çeşitli mide hastalıklarının temelinde bulunan bir mikrop çeşididir.
Bunların arasında Ülser de var.

Helikobakter Pilori Nedir?

Mide duvarına tutunarak zaman içerisinde yavaş yavaş çoğalan bir mikrop çeşididir. tutunmada Spiral olarak görülen mikrobun aslında küre şeklinde olduğu anlaşılmıştır. çeşitli mide hastalıklarına ve bağırsak hastalıklarına sebep olan bir çeşit bakteriye verilen ad Helikobakter Pilori'dir.Bu mikrobun tespiti yaklaşık olarak 35 yıl kadar öncesine dayanır.
Mikrobun Mide duvarında bulunan mukus tabakasının içinde ve mide asidine karşı salgıladığı "üreaz enzimi" sayesinde, mide asidinden korunuyor. Bu sayede midede yaşayabiliyor.

Helikobakter Pilori Hangi hastalıklara sebep olur?

Enfeksiyonel hastalık olarak bilinir.
Mide ülserlerinin temelinde ve ülserlerin büyük çoğunluğunun kaynağında mide mikrobu yatar.
Peptik Ülser hastalığı ,Akut ve kronik gastrit
Mide kanseri
Oniki parmak bağırsağı (duodenal) ülserlerinin neredeyse tamamına sebep olur. Nadiren başka kaynaklıdır.
Kalıcı Kronik enfeksiyonlara sebep olur. Atrofik gastrit, intestinal metaplazi. Mide MALT lenfoması.


UYARI:Midede askorbik asit azalması yaniC vitamini,
B12 Vitamini ve Demir eksikliği görülen hastaların Endoskopi yaptırmaları gerekebilir. HP ler bu vitaminlerin midede emilimlerini etkiliyor.


MİDE MİKROBU BULAŞICI MIDIR? 


Evet bulaşıcıdır. İnsandan insana geçtiği biliniyor, ancak bununla ilgili geçiş evresi tam olarak bilinmese de. Çeşitli bulaşma yolları biliniyor.
Anlaşılana göre kalabalıkların iç içe yaşadığı yerlerde sıklıkla görülüyor.
Zaten dünya genelinde, kalabalık şehirleşmeler de daha sık görüldüğü de tespit edilmiştir.

Helikobakter Pilori (HP) nasıl bulaşır?
Bu zaman kadar belirtilen bulaşma yolları ise, ortak eşya kullanımı(diş fırçası,havular,çatal,kaşık,bardak v.b) meyve sebzelerin yeterli derecede yıkanmaması, su ile temas, temizlik ve hijyenin yeteri kadar iyi sağlanamaması, tuvalet sonrası el yıkamama, içme suyunun dezenfekte işlemlerinin yeterli olmaması.
Aynı zamanda öpüşme (oral -oral) yoluyla bulaşabiliyor.
Mide mikrobu, çok çabuk bulaşan fakat uzun süre kendisini belli etmeyen bir yapıya sahip. Bu nedenle hijyene çok dikkat etmek gerekiyor.

Helikobakter Pilori Bu mikrop Tuzu çok seviyor!!

Tuz oranı yüksek gıdaların (direk tuz, turşu gibi) Nitrat açısından yoğun işlenmiş et, evde hazırlanan konservelerin yenmesi, mide mikrobun gelişiminde ve kanser riskini de artıyor.
Tuz tüketimi birçok sağlık sorunlarınıda beraberinde getiriyor. Böylesi büyük riskler taşıyan mide mikrobunu da besliyor. Bu sebeple dikkat edilmesi gerekir.

Mide mikrobu belirtileriHelikobakter Pilori Belirtileri Nelerdir?

genelde mide ağrıları,iştahsızlık, yemekten çabuk kesilme hemen doyma hissi,mide bulantısı,yorgunluk.
mide de bir hareketlilik, genelde "bir şey kıpırdıyor" denir. 

Mide Mikrobu Varmı Nasıl Anlaşılır?

Kan testi, üre-nefes testi , dışkıdan antijen testi yapılır, endoskopi ile yemek borusu dahil bakılarak , mide ve onikiparmak bağırsağına kadar incelenir, biyopsi alınarak mikrobun olup olmadığına kesin tanı koyulur.


Helikobakter Pilori Tedavisi

Tanı koyulduktan sonra mide mikrobunu mideden tamamen uzaklaştırmak hedeflenir, ancak bu zordur. Büyük ölçüde tedavi edilebilir. Bunun için kombine ilaç tedavisi yapılır. Mide asit salgısını düzenleyen bir ilaçla birlikte Amoksisilin ve Klaritromisinin gibi iki antibiyotikle birlikte toplam 3 ilaç veriliyor. tedavi süresi genelde 10 gün düzenli ilaç kullanımıyla tekrar kontrol edilerek ilaç kullanımına karar veriliyor. Bu sürede ilaçların düzgün kullanılması ve doktor kontrolü aksatılmamalı. Sonraki süreç bu kontrollere bağlı olarak devam edecektir.
Ancak kullanılan ilaçların yan etkileri güçlük yaşatabiliyor. Bağırsaklarda kramp,ishal ve ağızda demir yalamış hissi başlıca yan etkileridir. İlaç kullanımı kesilmemelidir.


yukarıda belirttiğimiz gibi 
Helikobakter Pilori, B12 Vitamini ve Demir emilimini engelliyor.

Bu vitaminleri incelediğimiz yazılarımıza bir göz atın


Yorumlar