B12 Vitamini - B12 Eksikliği Belirtileri - B12 Tedavi Süreci

İnsan vücudu ihtiyaçlar bakımından zengin, ihtiyaçlara ulaşmak konusunda ise oldukça aciz kalıyor.
B12 Vitamini bu ihtiyaçların önemlilerindendir. Oysaki Vücudumuzu Besinler yoluyla alınan B12 viaminini öyle bir depoluyor ki, 5 yıllık ihtiyacını karşılayacak kadar tedbirli davranabiliyor..
Vücuudun kendi kendine üretemediği ancak dışarıdan besinlerle alınabilen B12 vitamini eksik olduğunda, her zaman olduğu gibi ciddi sağlık sorunlarına sebep oluyor.

B12 Vitamini Nedir?
Diğer adı Siyanokobalamin olan ve hayvansal gıdalarda bulunan bir vitamin çeşididir. Kırmızı Kan Hücresidir.

B12 Vitamini Neden Eksik Olur?

Yukarıda dedik ki 5 yıllık B12 depolaması yapılıyor. Peki hal böyleyse nasıl oluyor da  B12 Vitamin eksikliği görülüyor ve buna bağlı hastalıklar çıkabiliyor?
Eksikliğin oluşmasında iki ana sebep var.
1- Yeteri kadar B12 içeren besinlerin tüketilmemesi
2- B12 vücuda alınsa bile vücut B12 yi yeterince enzimleyemiyor. 
Bunlara bağlı veya değil. Görülen bir başka sebep'de B12 depolayamaması, bu 2.sebebin özü B12 Vitamini bağlayamama gibi adlandırılıyor.

Vitamin eksikliği her yaşta görülebildiği gibi. B12 Vitamini genel olarak 50 yaş ve üzerinde sıkça görülüyor.

Erken yaşlarda görülmesinin sebeplerine bakacak olursak,

Yeterli Beslenememe
Yapılan diyetlerin et,balık türünden hayvansal gıda içermemeleri
B12 Emilimini olumsuz etkileyecek ilaç yada takviye vitaminlerin kullanılması
Örneğin (Takviye C vitamini B12 Vitamini emilimini engellediği tespit edilmiş. Böylesi durumda C vitamini takviyesini başka bir zaman diliminde alınması tavsiye ediliyor)
D Vitamini Eksikliğinde B12 emilimi yavaşlıyor. Yine, diğer B vitaminlerininde alınması B12 vitaminin emiliminde normalleşme sağlayabiliyor. Ancak takviyeler söz konusu olduğunda bunda artış yada azalma olması durumları var. Sayılan sebepler de göz önünde bulundurulmalı, tetkikler için düzenli kontrol edilmesinde fayda var.
zararlı içecek tüketimi , Mide iltihabı, Sindirim sisteminde zararlı bakterilerin artması, çölyak hastalığı,pankreas yetmezliği, crohn hastalığı gibi durumlardan ortaya çıkabiliyor.

B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri

Aşırı yorgunluk, halsizlik, güçsüzlük  ve zaman zaman hafif baş dönmeleri, sıklıkla boğaz ağrısı,çarpıntı, sıksık ishal veya kabızlık, ciltte solgun görünüş, dikkat bozukluğu ve baş ağrısı görülür.
Diş eti kanamaları,ağız içinde yaralar, iştahsızlık, yürümede zorluk, dilde şişme, hafıza zayıflaması, unutkanlık, halüsinasyon görme, anemi, ellerde ve ayak parmaklarında uyuşma,kas ağrıları eklem ağrıları.
Tabi kısa süreli eksiklik ile, uzun süreli, veya daha ileri seviye eksiklik olduğunda belirtiler daha şiddetli olmaya başlar.


B12 Hangi Besinlerden Alınır?

Her zaman yazılarımızda sıklıkla kahvaltının önemine değiniyoruz. Güne iyi bir kahvaltıyla başlamak için zengin bir kahvaltı sofrası gerekiyor tabi.

B12 vitamini en kolay, Süt ve Süt ürünlerinden alınıyor. Ayrıca yumurta B12 açısından zenginler.

Daha çok Balıklarda olduğu gibi Et 'de bulunuyor. Ayrıca kümes hayvanlarında da B12 bulunuyor.
Doğada Bitkisel gıdalarda bulunmuyor. Ancak takviye edilmiş besinler var.
Kahvaltı sırasında yenilebilecek gevreklerde kaliteli ve sıradan B vitamini çeşitliliği var.

Hayvansal gıdalarla beslenildiğinde Vücudumuz daha sağlıklı emilim yapıyor.
Etler arasında Büyükbaş- küçükbaş ve kümes hayvanlarının ciğeri, zengin B12 kaynağı.

B12 Eksikliği Tedavi Süreci

B12 Vitamini eksikliği tespit edildiğinde, öncelikle buna neyin sebep olduğu incelenir Schiling Testi uygulanarak B12 emilimi ölçülür.
Tedavi sürecinin en başında enjeksiyon olarak B12 verilir bu süreç ilk hafta günübirlik sonra seyrelerek devam eden periyotlarla uygulanır. Bu sayede vücudun normal fonksiyonel kırmızı kan hücresi üretmesi de tetiklenir. aynı zamanda karaciğerde tutulan B12 Vitamin Depolarının arttırılması sağlanır.

Sonraki kontrollerden yola çıkarak enjeksiyonun periyodik uygulanma aşamasına yön verilir, bazı hastalarda aylık bazende bu 3 aylık takviye B12 vitamini yapılması gerekebiliyor.

Vitaminler çoğu zaman tek başlarına yetersiz yada eksik kalabilir, bu sebeple vücudun diğer vitamin ihtiyaçlarına bakılır. genelde B12 ile birlikte D vitamini takviyeleri de yapılabiliyor. Tabi bunlar süreçte karşılaşılan duruma göre değerlendirilir.

B12 Vitaminin Fazla Alınması

Genel olarak B12 vitamini fazla alınması ya söz konusu değildir yada güvensiz değildir. B12 Takviyelerde fazla olduğunda ise nadiren görülen, baş dönmesi, deri dökülmesi, sivilce,mide bulantısı,kardiyak aritmiler,kızarıklık şişme ve kaşıntı olabiliyor.

B12 emilimini mide de engelleyen,  Helikobakter Pilori Konusunda endoskopi yaptırılması konusunda uyarı var. Buraya tıklayarak okuyabilirsiniz

D vitamini eksikliği hakkında önemli bilgilere yer verdiğimiz

 yazımızı incelemek için tıklayın.

Yorumlar