D Vitamini - D Vitamini Eksikliği + Fazla kilolar(Obezite)

D vitamini vücudun en çok ihtiyaç duyduğu vitaminlerden biridir. D vitamini dediğimizde ilk aklımıza gelen faydası da kemiklere olan etkisi oluyor.

Öncelikle D vitamininin önemine binaen vücuttaki işlevlerine bakalım.
 D vitamini kemiklere ve dişlere faydalıdır. Günlük Alınan kalsiyum, fosfor gibi maddelerin taşınmasında ve depolanmasında rol oynar.
Kasların işlevselliği ve vücudun dengesini korumak içinde bu vitamine ihtiyaç duyulur.
Kanda D vitamini oranları dengeli olmalı ki, taşıma ve depolama işlemlerinde faaliyetini devam ettirebilsin.
D vitamini sadece kemiklerde değil pankreas, kalp gibi organların da ihtiyaç duyduğu önem derecesi yüksek bir vitamindir.
İleri yaşlardromatizmal eklem iltihabı, şeker hastalığı,kolon kanseri,göğüs kanseri gibi sayılabilecek bir çok hastalığında önüne geçmede aktif rol oynadığı biliniyor.

D vitamini yeteri kadar almış olmak bazen risklerin önüne geçemeyebiliyor. Çünkü D vitamini bağlayıcılığı da işlevsel olarak Depolanan D vitaminleri ile sağlanır. Vücut ihtiyaç duyduğunda bu depolarda D vitamini olmalı.

D VİTAMİNİ NASIL ALINIR? 


D vitamini 1.Kaynağı Güneştir.. Uzmanlara göre günlük 20 Dakikalık güneşlenme yeterli geliyor.
Tabi bunun için kol ve bacak bölgelerinin açık olması gerekiyor.
Fakat Günün her saatinde bir parça güneş almak daha kaliteli  D vitamini oluşması için iyi olabilir.
Güneş ışınlarının cildimiz aracılığıyla emilmesinden sonra enzimlenme işlemiyle ortaya çıkan vitamin D. Kişiden kişiye değişen günlük alım miktarı olabiliyor. Yaşa bağlı olarak, ileri yaşlarda daha fazla D vitamini ihtiyacı doğuyor.

Hangi besinlerde D vitamini vardır?

Hepimizin bildiği üzere Süt ve Süt ürünleri (peynir,tereyağı,ayran,kefir,keçipeyniri,yoğurt) gibi ürünlerde,
Bir çok deniz ürünlerinde (Ton balığı, palamut,uskumru,çipura,somon,istiridye) 
Yumurta Sarısı, Yulaf, Mantar, maydanoz, ısırgan otu,patates başlıca D vitamini kaynaklarıdır.

Kan değerlerinde D vitamini eksikliği görülürse

Ortalama olarak kan değerlerinde 5mg/dl 'nin altında D vitamini çıkması, Oldukça eksik kabul edilir. Böyle bir durumda D vitamini takviyesine ihtiyaç duyulur.

Aynı zamanda D vitamini fazla çıkması'da böbrek hastalıkları (taş,böbrek yetmezliği gibi) , kalp rahatsızlıkları yüksek D vitamini değerlerinin sonucunda görülen rahatsızlıklardır.Kusma, kabızlık, algıda bozukluk, kiloda hızlı düşüş,yorgunluk hissi gibi durumlara da davetiye çıkarıyor.
Yukarıda sayılan besinlerle, günlük D vitamini alımı için aşırıya kaçıldığında, kolesterolü yükseltmeye sebep olunabilir. Bu sebeple D vitaminini bir kısmını yiyeceklerden, bir kısmını da güneşten D vitamini almamız gerekir.



Yukarıda D vitaminin depolanması gerektiğini vurgulamıştık

D Vitamini Depolamak İçin Ne yapmalı? 

Sağlıklı beslenme açısından D vitamini içeriğinden zengin besinleri yememiz gerekiyor bunu pas geçiyoruz. Vücudun iyi çalışması ve dengesini koruması bizim elimizde bu sayede depolama, Vitamin bağlama işlemleri gerçekleşebilsin.

D vitaminin asıl kaynağı güneştir demiştik. Kaliteli ve Sağlıklı D vitamini alımı için Güneşlenmek gerekiyor. Ancak, koruyucu güneş kremlerinin buna etkisi konusunda halen netlik kazanmamış bir tartışma var. Benim doğrudan akli tavsiyem, ten renginize göre, güneş yanıklarından etkilenmemek için günün farklı saatlerinde 10 -30 dakika kadar güneş ışığından faydalanmak gerekebilir. Bu süreyi hassasiyetinize göre artırabilirsiniz. Ancak özellikle dirsekten itibaren kollar, bacaklar gibi vücudun belli bölgeleri açık olmalı.

Öncelikle Uyku Düzeni gerekiyor.

Günlük, aralıksız 4-5 saat kadar uyku uyumak önemli. Anlaşılana göre daha az sürede uyuyanlarda D vitamini eksikliği normalden daha fazla görülüyor.

Çeşitli hastalık tedavilerinde kullanılan ilaçlar D vitamini eksikliğine sebep oluyor. Bunlardan bazıları Sara,epilepsi,enfeksiyon ilaçları. Böyle durumda D vitamini takviyesi gerekebiliyor.

UYARI: Eğer D vitamini eksikliği varsa, bunu ancak tahlillerle anlamalı ve uygun görülen düzeyi doktor tarafından belirlenerek takviye edilmeli. D vitamini ekstradan satın alınarak yiyeceklere katılabilecek bir ürün değildir. Piyasada satılan ampüller veya diğerleri oldukça fazla D vitamini içerir. Böylesi durumlarda hayati riskler taşır. kesinlikle belirlenen aralıklarda kontrol edilerek alınmalı.

Obezite gibi Fazla kilolar D vitamini eksikliğine sebep oluyor

Aşırı kilo problemi, şişmanlık. Böyle bir durumda ise vücutta biriken yağlar, D vitaminini uzun süre tutuyor. Yeteri kadar Güneşten D vitamini aldığınızı düşünseniz de. Aslında Yağlanma dolayısıyla yeteri kadar D vitamini enzimlemesi yapılamıyor. Bu sebeple obezite gibi durumlardan kurtulmak için ideal kiloya ulaşmanız gerekir. En başta hareketlilik (egzersiz tedavisi ve iyi bir beslenme tedavisi ile kilo problemlerinizden kurtulmaya çalışın.

D Vitamini emilimini mide de engelleyen,  Helikobakter Pilori Konusunda endoskopi yaptırılması konusunda uyarı var. Buraya tıklayarak okuyabilirsiniz

Daha önceki yazılarımızda değindiğimiz ;

 Diyet Programı Önerileri- Planlama  konusunu ve  Kilo Kontrolde Davranış Değişikliği Tedavisi konularına göz atmanızda fayda var
Ayrıca 
Popüler diyetleri incelediğimiz Hatalı Diyet programları - Hızlı Kilo vermenin Zararları yazımızı mutlaka değerlendirin


Yorumlar