ET YİYEN ÖLÜMCÜL BAKTERİ NEKROTİZAN FASİİT. GÖRÜLME SIKLIĞI ARTIYOR.

Son yılların meşhurları olan 3 Medyatik virüsler'den şarbonu bir önceki yazımızda ele almıştık.
Şimdi ise Hayati fonksiyonlar bitiren,  her anlamda tehlikeli olan, et yiyen bakteri Nekrotizan Fasiit hakkında detaylı bilgilere yer veriyoruz.

Et yiyen bakteri denildiğinde bile insana ürperti veren bu şey aslında bakterilerin yol açtığı bir çeşit enfeksiyondur. Enfeksiyon başladığı bölgede deri,yağ ve kasları örten doku hücrelerini  çok kısa süre içerisinde yok edebiliyor. Sanki kimyasal bir takım maddelerin başka bir metaryale temas ettiğinde eritmesi gibi düşünülebilir. Bunun kadar hızlı olmasa da, enfeksiyonun  görüldüğü bölgede, bir çeşit asitin yakarak erittiği izlenimini verebilir.

Nekrotizan fasiit eğer cinsel organlarda görülürse, tıpta ki adı Fournier Kangreni.

Görülme Sıklığı
Nekrotizan Fasiit  nadiren görülen bir durumdur. Ancak hastalığın görüldüğü 4 kişiden 1'inin hayatını kaybetme olasılığı kayıt edilmiştir.

Nekrotizan Fasiit Dünyanın her yerinde görülebilen bir hastalıktır. Yaklaşık 1 yıl kadar önce İngiltere'de bir kadının, mutfak işleriyle uğraşırken fırına başını çarpması sonucu, fırın yüzeyinde yerleşmiş olan bakteriler, kadının kaş üstünde bir bölgeye tutunmuşlar ve kısa süre sonra o bölgede siyahlıklar oluşmuş. Olayla ilgili habere göre;

İngiltere'nin Leeds şehrinde yaşayan 47 yaşındaki 2 çocuk Annesi Donna Corden isimli kadın,
2017 yılında kafasını fırına çarptı. Kaş üzerinde küçük bir kesi olduğunu fark etti ve durumu önemsemedi.  Ancak ertesi gün  yara büyümüş ve siyahlaşmıştı, yüzünün yarısı resimde görüldüğü gibi Nekrotizan fasiiti adı verilen bakteriler tarafından tanınmayacak hale getirildi.  Enfeksiyon ile mücadele eden kadının suratının yarısı çıkarılmak zorunda kalındı.




Donna Corden hayatta kalmayı başardı, enfeksiyonun önüne geçildi ve yaraları iyileşti. Ancak bundan sonra da hayatına yansıyacak olan izler suratında kaldı. Bunun için kozmetik cerrahi gerekiyor.


Yine bu olaydan kısa süre sonra 2018’de
ABD'nin Arizona eyaletinde yaşayan Christin Lipinski adlı bir kadına 11 ocak’ta Grip teşhisi konuldu. Bundan kısa süre sonra kolunda şiddetli ağrı hisseden kadını tetkik için hastaneye kaldırdıklarında, kolun iç kısmında nekrozian fasiit tespit edildi. Bundan sonra yapılan operasyonla, kadının kolundan %30 luk bir kısmı alındı. 7 kez cerrahi müdahale yapılan kadın 1 hafta süreyle yoğun bakımda kaldı.
(İngiliz- Daily Mail)

Bu olaydan sonra Grip ile Nekrotizan Fasiit arasında bir bağ olup olmadığı düşünüldü. Ancak Hiç bir bağın olmadığı tespit edilerek, vurgulandı. Bağışıklık sistemi zayıf kişilere daha kolay entegre olan bakteriler ile grip olan kişilerin bağışıklığının zayıflaması arasındaki bağ dışında bir bağ kurulamıyor. Ancak bakterilerin dışarıdan bulaşabileceği temaslar yoluyla bulaşmış olduğu düşünülüyor.

Enfeksiyonun bulaşma riskini artıran durumlar nelerdir ?
  • Zayıf bağışıklık sistemi
  • Açık yaralar, Ameliyat yaraları ve deri üstü yaralar.
  • Şeker, kanser, karaciğer veya böbrek hastalığı gibi kronik hastalıklar. 
  • Ciltte döküntüye sebep olan hastalıklar viral enfeksiyonlar (su çiçeği v.b)
  • Vücudun enfeksiyona direncini azaltan steroid ilaçlar v.b.
  • Yukarıdaki örnek vakada görüldüğü gibi bakterilerin bir yüzeyde tutunmuş olmaları ve bu yüzeyle temas edilmesi. Aynı zamanda açık yaralanmalar, bakterilerin bulaştığı andan itibaren işini kolaylaştıran etkenlerdir.

Türkiye’de Et Yiyen Bakteri (Nekrotizan Fasiit)Görülmesi

Ulusal Travma ve Acil Cerrahi Dergisinde yayımlanan makaleye göre;
“2000-2010 yılları arasında NF tanısı ile tedavi edilen 68 hasta yaş, cinsiyet, lokalizasyon, tanı konma süresi, predispozan faktörler, doku defekti özellikleri, izole edilen ajanlar, yapılan cerrahi girişim, komplikasyonlar ve mortalite oranı açısından geriye dönük olarak incelendi. 59 erkek ve 9 kadın hastanın ortalama yaşı 55,9'di

Yine makaleye göre tanı koyma süresi 
”ortalama 6,2 gün” olarak kayıt edilmiştir.
Buna göre hastalarda bakterinin yok ettiği en yüksek alan 54.2cm olarak görülmüş.
Erken tanının hayat kurtarıcı olduğu vurgulanırken. Tanı koyulduğu veya şüphe olduğu durumlarda hastalara debridman (
yara temizliği, yara kazıması) uygulanması tavsiye ediliyor. Yanı sıra NF (nekrotizan fasiit) giderildiğinden emin olunup, rekonstirksiyon (alanın daraltılması) planlanması doktorlara tavsiye ediliyor.

Yakın dönemde Mersinde bir kadında Nekrotizan Fasiit (et yiyen bakteri) görülmüş ve medyada yer bulmuştu. Tablo ürkütücü olsa da tedavi aşamasında sadece bölgenin izole edilmesi söz konusu. Bunun için şüpheli durumlarda kesinlikle doktor muayenesini ihmal etmeyiniz.

NF GÖRÜLMESİ DURUMUNDA NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Nekrotizan fasiitin erken tedavisi yukarıdaki yazılanlardan anlaşılacağı üzere çok kritik öneme sahip. Tedavi ne kadar erken başlarsa, iyileşme süreci, ölümle sonuçlanmaması ve uzuv sakatlığı gibi ciddi zararlardan korunma ihtimali de artıyor.
Tedavi süresinde Antibiyotiklerle, hiperbarik oksijen tedavisi ve cerrahi operasyon tedavi seçenekleri vardır.

Bakterilerden, Virüslerden Korunma
Daha önce şarbon konusunda belirttiğimiz gibi, Yaşanılan alanın, kullanılan malzemelerin sık ve düzenli temizliği, bu ve benzer bir çok virüslerden, bakterilerin yaşam alanı oluşmasından korunmakta önemlidir. Aynı şekilde kendi vücut temizliğimiz de bununla doğru orantılıdır.

Temizliğin doğru ve düzenli olarak yapılması gerekir. Bu bakteriler ve onların üremesine sebep olan etkenler her an bizimledir. Bu sebeple hijyen kurallarına uyulması bakterilerin bulaşmasından korunmanın ön şartı olarak tanımlanır.
Sizlerde kendiniz ve sevdikleriniz için temizliğe gereken ehemmiyeti gösteriniz.

Yorumlar