Kiraz Nedir, Kiraz Ağacı Nerelerde Olur
Gülgillerden, anayurdu Asya olan, Dünyanın ılıman bölgelerinde yetişen iki türü ve pek çok çeşidi bulunan, düz kabuklu, genellikle yapraklanmadan önce çiçek açan bir meyve ağacı.
Kırmızı renkte etli ve sulu meyveleri vardır. Genel olarak böyle olsa da, 2 tür ve çokca alt türevleri vardır. Alt sınıflara örnek verecek olursak ; hedelfinger olarak bilinen iri kırmızı türüdür. Prunus Avium (Büttnera Czerwona) bu tür ise sarı kırmızıyla birleşen turuncu benzeri renklere sahiptir.
Dünya üzerinde Kuzey Akdeniz Kıyılarında, Güney Kafkasya’da, Güney doğu Anadolu’da ve Hazar Denizinde doğal olarak bulunan bir ağaç türüdür.
Vişne Nedir, Vişne Ağacı Nerelerde Olur
Vişne ağacı ana yurdu Anadolu ve Balkanlar olan, kiraza
çok benzeyen, gövdesi, dalları kırmızımtırak, yaprakları sivri oval ve
kenarları dişli, beyaz çiçekler açan bir meyve ağacıdır.Yaz meyveleri arasında kiraz ve ikiz kardeşi olan vişne birbirlerine benzer özelliklere sahiplerdir.
İlk bakışta anlaması bazen zor olsa da, yanyana geldiklerinde kiraz ve vişneyi birbirinden ayırmak hayli kolaydır.
Bununla birlikte Kiraz tatlı ve yumuşak ,Vişne ekşi-buruk ve mayhoş bir tattadır, kiraza göre biraz sert yapıdadır.
Kiraz genelde koyu kırmızı, Vişne daha açık kırmızı tonlarında bir görüntüye sahiptir.
Ayrıca Vişne, çoğu türü Kiraz kadar göze hitap eden yuvarlaklığa sahip değildir. Çap olarak da genelde kirazdan biraz küçük olurlar.
Olgun haliyle beyaza yakın sarı - krem tonlarındaki kirazı da unutmamak lazım.
Bu ikiz kardeşler, Kiraz ve Vişne üst sınıf olarak Süs Eriği sınıfındandır.
İkisi de doğrudan yenilebilir, reçel yapılabilir, meyve suları yapılabilir. Vişne daha çok şurubu yapılabilir meyvelerdir.
Şifai anlamda bakıldığında kiraz’ın sapları birçok kürde dahi kullanılabiliyor.
Bu kadar dal-yaprak genel bitki bilgilerinden sonra Kiraz ve Vişnenin ne gibi faydaları var, hangi hastalıklara iyi gelir, besin değerleri nelerdir, diyette kiraz yenilebilir mi gibi soruların cevaplarına birlikte bakalım.
Kiraz ve Vişne İçeriğinde Bulunan
Besin Öğeleri
Yaz meyvelerinin
genelinde olduğu gibi canlı bir görüntüye sahiplerdir, göze hoşnutluk veren
dallarındaki görüntüsüyle ve lezzetiyle etkileyici olduğu kadar, Sağlık
açısından hayli çok faydaya sahiplerdir. İçerdiği vitamin mineral ve
diğer besin ögeleriyle yapıcı ve onarıcı meyvelerdendir.
Kiraz ve Vişne’nin Besin Değerleri
Tablosu
Kiraz Besin Değeri – Vişne
Besin Değeri
Besin Değeri
|
100 Gram Vişne
|
|
100 Gram Kiraz
|
Kalori
|
61 Kcal
|
|
63 Kcal
|
Karbonhidrat
|
12 g
|
|
22.2 g
|
Lif
|
3.12 g
|
|
2.1 g
|
Protein
|
0.5 g
|
|
1.1 g
|
Yağ
|
0.43 g
|
|
0.2 g
|
Kolesterol
|
0 mg
|
|
0 mg
|
Vitamin A
|
0 IU
|
|
66 IU
|
Vitamin C
|
4.3 mg
|
|
7 mg
|
Potasyum
|
220 mg
|
|
222 mg
|
Kalsiyum
|
21 mg
|
|
13 mg
|
Demir
|
0.4 mg
|
|
0.4 mg
|
Tabloda görüldüğü gibi kiraz ve vişnenin potasyum ve kalsiyum açısından zengin olduğu ancak kiraz’ın kimyasında A vitamini değerleri bulunuyor. Bunlarla birlikte K Vitamini, tiamin,riboflavin gibi b grubu vitaminleri,folik asit, bakır,çinko, falvonidler, antosiyanin gibi daha birçok bileşik kimyasında barındırıyorlar. Ayrıca Anti-inflamatuvar özelliğe sahipler.
Bütün bunlar ne demek oluyor, yani bu içeriğe sahiplerse, sağlığa olan faydaları nelerdir.
Öncelikle Anti-inflamatuvar özelliği sayesinde iltihap giderici, ağrı kesici özelliğe sahiplerdir.
Antosiyaninler ise yağ yakımında çok etkili maddelerdir.
Ayrıca Kiraz ve Vişne 20’ye yakın Antioksidan maddeyi bünyesinde taşırlar.
Bu etken maddeler aracılığıyla ağrıya sebep olan faktörlerin giderilmesinde etkili olduğu biliniyor. Ağrılı dönemlerde bir miktar kiraz veya vişne yemek yada kiraz,vişne suyu içmek ağrıların kesilmesinde hızlı etki gösteriyorlar. Genelde çeşitli ağrılar magnezyumla ilişik nedenlere dayanırlar. Bu yüzden ağrı kesiciler magnezyum kaynaklı olurlar. Kiraz ve vişnede magnezyum içerisinde bulunan maddeleri taşıyorlar.
Geçmiş yıllarda bir üniversitede yapılan çalışma neticesinde, kiraz ve vişnenin kalp damar sağlığına iyi geldiği, inme gibi birçok riski büyük ölçüde önlediği açıklanmıştı.
Tabi bunda etken maddelerin kan akışına ve kan değerlerine olan yararı düşünüldüğünde birçok sağlık sorununa sebep olan nedenlerin önlenmesinde, hastalıkların tedavi süresinde onarıcı ve yapıcı olduğunu kesin bir ifadeyle belirtebiliriz.
Bütün bu bilgilerle birlikte Kiraz ve Vişnenin Sağlığa olan faydalarına maddeler halinde bakalım
Kiraz ve Vişnenin Faydaları
Nelerdir?
- Çeşitli Kanserlere karşı koruma sağladığı
biliniyor
- Kalp ve damar sağlığını koruyucudur
- Damar sertliği, romatizma, gut ve dizanteriye iyi
gelir. Bu hastalıkların ataklarını, ve ağrılarını önleyici ve azaltıcı
olduğu biliniyor.
- Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklardan
korunma direncini artırır.
- Hafıza sorunlarında ve beynin güçlenmesinde
etkilidir.
- Kolesterole iyi gelir.Ayrıca yüksek kan şekerini
düşürdüğü biliniyor. Diyabet’e yakalanma olasılığını düşürürler.
- Kas ağrıları ve çeşitli iltihapları giderir.
- Nörolojik hastalıkların engellenmesinde koruyucu
önlem gibi çalışırlar.
- Ateş düşürücü olarak görev yaparlar.
- Cildi yıpranmalara korur, yaşlanma belirtilerini
geciktirir.
- Düzenli Kiraz tüketimi uyku bozukluklarını
gideriyor. Uykuya geçişi
kolaylaştırdığı ve güzel bir uyku çekmeniz için gereken hormonların
salgılanmasında etkilidir.
Kiraz Sapı, Vücuttan ödem atılmasında, idrar yolları enfeksiyonlarının tedavisi veya önlenmesinde kullanılabilir. İdrar söktürücüdür.
Kiraz Çekirdeği, Bundan elde edilen yağın haricen uygulanması ile eklem ağrılarını giderdiği, iltihapları dağıttığı biliniyor.
Kiraz Çekirdeği Yağı’nın cilde uygulanması tonik etkisi yapabiliyor. Aynı zamanda besleyici ve yıpranmalara karşı koruyucu olarak kullanılabiliyor.
Hem Kiraz Hem de Vişne kendisi veya sapları ne şekilde tüketilirse tüketilsin, yukarıda sayılan etkilerini görmek mümkündür. Ancak özellikle böbrek ve safra yollarının temizlenmesinde, kum ve taşların atılmasında oldukça etkilidirler.
Kiraz ve Vişne Diyette Tüketilir Mi?
Bu
iki meyve Kilo vermek için yapılan diyetlere eklemeniz yada hali hazırdaki diyetinizde bulunan
meyvelerle yer değiştirmeniz halinde oldukça faydasını gösterecektir. Uygun
miktarlarda tüketilmesi kilo vermek için tavsiye edilir.
Bel ve Göbek
Bölgesindeki Yağların Yakımı
Özellikle Yağ
yakımında etkin olan bu iki meyve göbek ve bel bölgesindeki yağları eritmek için uygulanan diyet
ve egzersiz programınıza mutlaka eklemelisiniz.
Ayrıca Kiraz ve Vişne Saplarından
çeşitli kürler, zayıflama çayları yapılabilir. Ancak en doğal formül uygun bir diyete meyve olarak eklemektir.
Yinede bu kürler'den faydalanmak isteyenler için örnek bir kür uygulamasına değinelim.
Öncelikle bir çok uzman doktor ve diyetisyenlerin yukarıda sayılan faydaları daha etkili bir şekilde görmek için tavsiye ettiği kürler vardır. Ancak kilo vermek için uygulanan kürler genelde bir çok maddenin karışımıyla olur. Aynı zamanda yukarıda sayılan faydaları da görebileceğiniz bir kür olsun istiyorsanız bu tarif size uygun olabilir.
Yinede bu kürler'den faydalanmak isteyenler için örnek bir kür uygulamasına değinelim.
Öncelikle bir çok uzman doktor ve diyetisyenlerin yukarıda sayılan faydaları daha etkili bir şekilde görmek için tavsiye ettiği kürler vardır. Ancak kilo vermek için uygulanan kürler genelde bir çok maddenin karışımıyla olur. Aynı zamanda yukarıda sayılan faydaları da görebileceğiniz bir kür olsun istiyorsanız bu tarif size uygun olabilir.
Malzemeler ; Bir tutam kiraz sapı, 1 tutam mısır püskülü, 1-2 adet Funda yaprağı. (funda yaprağı bulamıyorsanız 1 adet çubuk tarçın ekleyebilirsiniz)
Kiraz sapları taze olması önerilir ancak kuruda olabilir.
Bu malzemeleri yaklaşık yarım litre suya atacaksınız, kiraz sapı oranını abartmayın tadı acı olur. Aynı şekilde mısır püskülünü de.
(tam ölçek olarak yarım litre olmasına gerek yoktur. Elinizdeki büyük boy cezve 300 ml kadar alıyorsa buda yeterlidir kiraz saplarını 15-25 adet uygulayabilirsiniz)
Hazırlanışı, Diğer çaylarda olduğu gibi hepsini karıştırıyoruz ve kaynatıyoruz, malzemeleri kaynamaya yakın ilave edebilirsiniz, kaynadıktan sonra 1 -2 dakika kısık ateşte tutun süreyi uzatmayın, ocaktan alın, ağzı kapalı şekilde 10 dakika kadar demlenmesini bekleyin.
Oranları düşürerek her zaman yenisini yapabilir taze 1 fincan olarak içebilirsiniz. Bu şekilde yaptığınız kiraz sapı çayını sabah erken saatlerde içmenizi tavsiye ederiz. Kahvaltı sırasında da içilebilir.
Bu çayın bazı kişilerde iştah açacağını unutmayın. Ancak düzenli egzersiz ve ağır sporlar yapıyorsanız iştahınız açılsa ve öğünlerde miktarı artırsanız bile faydasını görebilirsiniz. Siz yinede böyle bir durumda öğünlerinizi tok tutan yiyeceklerle dengeleyin.
Bu karışımın, yağların yakılmasında en etkili karışım olduğu gibi, yukarıda sayılan faydaları ve özellikle idrar söktürücü etkilerini göreceksiniz. Sık idrara çıkartabilir bu durumu göz önünde bulundurun.
Kiraz sapları taze olması önerilir ancak kuruda olabilir.
Bu malzemeleri yaklaşık yarım litre suya atacaksınız, kiraz sapı oranını abartmayın tadı acı olur. Aynı şekilde mısır püskülünü de.
(tam ölçek olarak yarım litre olmasına gerek yoktur. Elinizdeki büyük boy cezve 300 ml kadar alıyorsa buda yeterlidir kiraz saplarını 15-25 adet uygulayabilirsiniz)
Hazırlanışı, Diğer çaylarda olduğu gibi hepsini karıştırıyoruz ve kaynatıyoruz, malzemeleri kaynamaya yakın ilave edebilirsiniz, kaynadıktan sonra 1 -2 dakika kısık ateşte tutun süreyi uzatmayın, ocaktan alın, ağzı kapalı şekilde 10 dakika kadar demlenmesini bekleyin.
Oranları düşürerek her zaman yenisini yapabilir taze 1 fincan olarak içebilirsiniz. Bu şekilde yaptığınız kiraz sapı çayını sabah erken saatlerde içmenizi tavsiye ederiz. Kahvaltı sırasında da içilebilir.
Bu çayın bazı kişilerde iştah açacağını unutmayın. Ancak düzenli egzersiz ve ağır sporlar yapıyorsanız iştahınız açılsa ve öğünlerde miktarı artırsanız bile faydasını görebilirsiniz. Siz yinede böyle bir durumda öğünlerinizi tok tutan yiyeceklerle dengeleyin.
Bu karışımın, yağların yakılmasında en etkili karışım olduğu gibi, yukarıda sayılan faydaları ve özellikle idrar söktürücü etkilerini göreceksiniz. Sık idrara çıkartabilir bu durumu göz önünde bulundurun.
Yatak ıslatan çocuklar için
Mısır Püskülü hakkında şöyle bir bilgi verelim; Eskiden Anadolu’da yatağa işeyen çocuklara mısır püskülü kaynatılıp suyunu içirerek bu sorundan kurtuldukları biliniyor. Sindirim sistemine olan faydaları, kiraz sapıyla bir araya geldiğinde sonuçlarda hayli etkili oluyor.
Sayılan
hastalıklar durumunda kiraz tüketerek, tedavi edici yönlerinden
yararlanabilirsiniz;
KİRAZ ve
VİŞNE HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR?
- Böbrek taşı oluşması durumunda, kiraz tüketilmesi önerilir.
- Soğuk algınlığı, grip, nezle gibi hastalıklara yüksek C
vitamini sayesinde iyi gelir.
- İltihap kurutucu özelliğinden dolayı çeşitli iltihap
durumlarında tavsiye edilir.
- Bağırsakları düzenleyicidir bu sebeple, Kabızlığın
hızlı çözülmesinde etkilidirler. Aynı zamanda ishalin
durdurulmasında.
- Kolesterol seviyesi yükseldiğinde tüketilebilir. Kan şekeri
yükselmelerinde ve yüksek ateş durumlarında tavsiye edilebilir.
Ancak yinede kullanılan ilaçlar göz önünde bulundurulmalıdır. Bunlardan
önemlisi doktorunuzdan bu konuda bilgi almanız gerekir.
KİRAZIN ve VİŞNENİN ZARARLARI NELERDİR?
Bu
iki meyvenin de diğer meyveler gibi bilinen hiç bir zararı yoktur. Ancak aşırı tüketime bağlı olarak çeşitli yan etkiler
görülebilir. Gereğinden fazla kiraz tüketilmesi, yada aşırı vişne tüketilmesi halinde obezite ye yol açabilir. Özellikle çocukların sevdiği meyveleri
aşırı ve sık tüketmemelerine dikkat edilmelidir.
Aşırı
tüketildiğinde hassas olan ciltlerde alerjiye sebep olabilir.
Midede
yanma ve ekşimeye, ishal gibi bağırsak problemlerine, şişkinlik
ve kusmaya neden olabilir.
Her zaman olduğu gibi gıdaları mümkün olan en az ölçekte gereği kadar tüketmeyi unutmayınız.
Her zaman olduğu gibi gıdaları mümkün olan en az ölçekte gereği kadar tüketmeyi unutmayınız.
Bunlar yararlı olduysa diğer yazılarımızdan da faydalanın;
Yorumlar
Yorum Gönder