SAĞLIK KAYNAĞI YAZ MEYVESİ KAVUN- KAVUN BESİN DEĞERLERİ

Yaz ayları deyince ilk akla gelen meyvelerin arasında Kavun da vardır. Kavun’da tıpkı Karpuz gibi kalın kabuklu bol çekirdekli bir yaz meyvesidir. Kabakgiller ailesinden (Cucumis Melo) olarak tanınırlar.
Özellikle potasyum oranı yüksektir. İçerdiği diğer bileşenler vitamin ve minerallerle sağlık kaynağı bir yaz meyvesidir. Yaz meyvesi demişken Yaz meyveleri'ni incelediğimiz ve Karpuz hakkında detaylı bilgi yazdığımız giriş makalesini tavsiye ederiz. Buradan okuyabilirsiniz.
Sıcak anlarda içimizi serinleten tatlı sulu ve süngerimsi yumuşaklığıyla lezzeti ve albenisi çoğu meyve gibi kendine hastır.

Ülkemizde ve Dünyada bir çok çeşidi bulunmaktadır. Ancak kavunun tüketiminde bilinmesi gereken önemli 5 unsur vardır. Bununla birlikte, kavun nelere iyi gelir, kavun yiyerek kilo verilir mi,kavun kilo yapar mı,kavun hangi hastalıklara iyi gelir, diyette kavun tüketimi gibi soruların cevabına birlikte bakalım.



Kavun Alırken ve Tüketirken Bilinmesi Gereken 5 Unsur

1- Kavunu seçerken dikkat edilmeli, öncelikle satın alırken eğer kavunun kabuğu yumuşaksa (daha sonra’da beklediğinde yumuşayabilir) asit üretmeye başladığını gösterir. Bu yumuşak kavunun yenilmesi tavsiye edilmez.

2- Yuvarlak türdeki kavunlar sapından çekmeyle sapı kopuyorsa, Kaliteli kavun olduğu anlaşılır. Alınacak kavun hafif olmamalı, ağırlığı da kaliteli olduğunu gösterir.

3-Kavunun Aç karnına yenilmesi tavsiye ediliyor. Bu durum kilo vermek isteyenler içinde işleri kolaylaştırıcı bir diyet hazırlamalarına yardımcı olur.

4-  Kavun yedikten sonra midenizde bir ağrı oluşuyorsa. Bilinen bir probleminiz yoksa. Mutlaka doktora görünmelisiniz. Çünkü bu midenizle ilgili bir problem olduğunu işaret ediyor olabilir.

5-Ayrıca Mide problemi veya Bağırsak problemi, özellikle ülser veya reflü olanlar için kavundan uzak durmaları tavsiye edilir!




Bu özel detaylardan sonra kavunun besin değerleri ve sağlık açısından ne gibi faydaları var bir göz atalım

100 Gram Kavun Besin Değerleri Tablosu

                                             
Besin Değeri
100 gram'da
Kalori
36 kcal
Karbonhidrat
6,10g
Protein
0,60 g
Yağ
0,12 g
Şeker
8,1 g
Kolesterol
0 mg
Vitamin A
3320 IU
Vitamin C
33 mg
B Grubu Vitaminler

Tiamin
0,05 mg
Riboflavin
0,04 mg
Niasin
0,5mg
Sodyum
16 mg
Potasyum
225 mg
Kalsiyum
16 mg
Demir
0,5 mg
Fosfor
15 mg


Kavun Nelere İyi Gelir,  Kavun Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Kavun iyi bir sakinleştiricidir, Kaygılanmayı azaltır  ve uykusuzluğa iyi gelir.

Kavunun
sinir sistemini dinlendirici, destekleyici etkileri vardır.


Kavun kabızlığı giderir
aynı zamanda idrar söktürür.
Bağırsak ve cilt kanseri gibi bazı kanser türevlerine karşı  kavun tüketilmesi tavsiye edilmiştir.

Kavun göz sağlığına için faydalı bir meyve
dir. Kavun göz sağlığını ve görme yeteneğini koruyan beta-karoten maddesini içerir. Yaşlılığın da etkisiyle oluşabilen katarakt riskini azaltan meyvedir.

Kavun akciğer sağlığı
nı koruyucu etkiye sahiptir.
Zararlı içeceklerin etkilerinden biri vücuttaki A vitaminini azaltmasıdır. Kavun kimyasında bulunan maddeler sayesinde A vitamini oranını düzenleyerek zararlı etkilerini bir nebze giderir.


Regl sorunlarını , kramp ve kasılma ağrılarını hafifletebilir.


Kavun Yiyerek Kilo Vermek


Kavun yüksek lif kaynağı bir meyvedir. Uzun süre açlık hissini bastırmanıza yardımcı olabilir, bu özelliği sayesinde diyet yapan kişilerin sık sık tüketmesi veya diyetlerine eklemeleri tavsiye edilen meyvelerdendir.

Özel olarak  günün son ana öğününde bolca tüketilirse, gece geç saatlerde atıştırma alışkanlığını değiştirmeye yardımcı olabilir. Davranış değişikliği ile kilo kontrol için planlama yapanların bu yolu deneyerek gece atıştırma ve sindirilmeden uyuma gibi problemleri çözmesinde etkili olabilir.
Söz etmişken kilo kontrolde ve diyet planlamasında davranış değişikliğine değindiğimiz yazılarımızı okumanızı önemle tavsiye ediyoruz.

Diyetlerde Kavun Tüketimi – Dikkat Edilmesi Gerekiyor.
Kavunla yapılan bir çok diyet listesi mevcuttur.  Çünkü Kalorisi düşük tok tutan ve besleyici bir meyve olmasıyla doğal olarak tercih sebebidir.
 Fakat Bu diyet listelerini hazırlarken dikkat edilmesi gerekenlerin başında tek tip - tek yönlü diyetlerde veya düşük kalorili diyetlerdeki  hatalı diyetlerden kaçınmak gerekiyor. Bu sebeple diyet yapacak yada var olan bir diyeti uygulayacaksanız öncelikle. Birçok diyette olduğu gibi hızlı kilo verdiren diyet programları ve menüleri ısrarla tercih etmemelisiniz.  Bu konu hakkında önemli bilgilere değindiğimiz yazılarımızdan faydalanın.

Yorumlar