Karpuz nelere iyi gelir,karpuz hangi hastalıkalara iyi gelir,karpuz kilo aldırır mı,aşırı karpuz tüketilirse ne olur,beyaz karpuz,sarı karpuz nerede yetişir, yaz meyvesi karpuzun besin değeri nedir? gibi soruların cevaplarını bu yazımızda ele aldık.
Her Sebze ve Meyvenin mevsimlik oluşu tamda mevsimsel rahatsızlıkları önlemede etkin rol oynuyor olmasıyla, mucizevi bir yaratılışın göstergesidir. Günümüzde her ne kadar seracılıkla mevsimi dışında üretilebiliyor olsa’da asıl faydalarından yararlanabilmek adına her sebze ve meyveyi zamanında yani mevsimi geldiğinde tüketmek oldukça önemlidir.
Özellikle yaz aylarına has meyvelere bakıldığında hepsi ayrı ayrı fayda sağladığı gibi özel olarak serinlik hissi vermesi, vücudu ferahlatan bir soğukluğa ve bol sulu yapıya sahip olabiliyorlar. Hiç bir yiyecek hiç bir besin su’yun yerini tutmayacağı gerçek bir bilgi olsa da bilinmeli ki, bu maddelerin suları bir miktar susuzluğu ve yine sıvı olarak alındığından harareti yükselen vücudumuzun kaybolan su ve diğer likitlerin yerini alarak bir miktar destek olduğu da hakikattır.
Yaz ayları deyince ilk akla gelen meyvelerin başında Karpuz gelir.
Karpuz Nedir diye şöyle bir girizgah yapacak olursak; Az bilinen İçi Beyaz Karpuz’a da değinmek gerekir. Yanlış duymadınız. Karpuzun olmamış hali olan beyazlık yani ham karpuz’dan bahsetmiyoruz. Burada bir kelek olduğunu düşünmeyelim. Eğer konu hakkında bilgi sahibi değilseniz.
Bununla ilgili bir araştırma yapabilirsiniz. Ancak Ankara/Beypazarı ilçesinde ve Anadolu'nun birçok köyünde eskiden daha fazla üretildiği. nadiren yetiştirildiğini ve tezgahlarda satıldığını, olgunlaşınca kırmızı olmadığının ve tadının normal karpuzla aynı olduğunun bilinmesinde fayda var. Farklı tatları var mıdır bilemiyoruz. Bu konu hakkında şöylede bir haber var. Anadolu'da yaygın olarak sarı karpuz diye tabir ediliyormuş.
+Burdur'da organik köy 'Lisinia Doğa Yaşam Alanında iki yıllık süren araştırma sonucunda yeniden üretilmeye başlandığıyla ilgili 2013'te haberlerde yer bulmuştu.
Karpuz’un Künyesi Karpuz Nedir?
Aslen Kabakgiller familyasından, kalın ve yeşil kabuk içerisinde sulu ve ve
çekirdekli bir meyvedir. Karpuzun Ana Yurdu Afrika’dır, Dünyanın bir çok yerinde
yetişmeye elverişli bir meyvedir. Sıcak bölgeleri seven karpuz ülkemizde en çok
Diyarbakır ve Adana'da üretiliyor. Bu iki ilimizinde karpuzları boyutları ve lezzetleriyle
meşhurdur. Ayrıca Türkiye, Dünya karpuz üretiminde ikinci sırada yer alıyor.
Karpuz Hakkında kültürel ve tarihi bilgilerden sonra Karpuz’un
besin değeri ve karpuzun faydalarına değinelim.
Karpuz Besin Değerleri
Besin Değeri
|
100 gram'da
|
Kalori
|
30 kcal
|
Karbonhidrat
|
8 g
|
Lif
|
0,5 g
|
Protein
|
0,6g
|
Yağ
|
0,2g
|
Kolesterol
|
0 mg
|
Vitamin A
|
570 IU
|
Vitamin C
|
8,1 mg
|
Potasyum
|
112 mg
|
Kalsiyum
|
7 mg
|
Demir
|
0,2 mg
|
Sodyum
|
1 mg
|
Karpuzun Sağlığa Faydaları Nelerdir, Karpuz Nelere İyi Gelir?
- Tabloda verilen besin içeriklerinin yanı sıra kimyasında bulunan diğer maddelerle birlikte bakıldığında karpuz sağlık açısından oldukça önemli bir meyvedir.
- Karpuza kırmızı rengi veren likopen maddesi, vitamin ve mineral açısından zengin, antioksidan değeri yüksek bir yaz meyvesidir.
- Ayrıca içerisinde bulunan beta karoten ile birçok kanser türüne karşı koruyucu olduğu biliniyor.
- Kan basıncının ve kalp fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olur.
- Güçlü bir lif kaynağı olduğundan bağırsak hareketlerini düzenler ve bağırsak kanserini önlemede rol oynar.
- Aşırı olmamak kaydıyla Karpuzu çekirdekleriyle yemek gerekir. Çünkü Karpuz çekirdeğinin içinde bulunan Cucurbocitrin maddesi, kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olmakta etkili bir maddedir.
- A vitaminin faydalarıyla değerlendirildiğinde göz sağlığını koruyucudur.
- Hafızayı güçlendirdiği ve konsantrasyon problemlerine iyi geldiği bilinir.
- Enerji verir, yorgunluğu alır. Aynı zamanda uykusuzluğa iyi gelir.
Kilo Vermeye Yardımcıdır
Karpuz İle Kilo Verilmesi mümkündür
Çünkü Karpuz, içerisinde bulunan sitrülin maddesi sayesinde vücutta yağ birikimi oluşumunu önler ve yağ yakımını hızlandırır.Yaz aylarında yağ yakmak için önerilen meyveler arasında karpuz liste başlarındadır.
Karpuz’un zararı var mıdır?
Aslen karpuzun bilinen hiç bir zararı yoktur. Ancak besin içeriğinden anlaşılacağı üzere yüksek miktarda potasyum içerir. Kan değerlerinde potasyum fazlalığı olanlar dikkatle tüketmelidirler. Potasyum fazlalığı ilk olarak kas problemleri yaşanmasına sebep olabiliyor. Bu nedenle dikkat edilmeli.
Yine Aşırı tüketime bağlı olarak genelde çocuklarda ciltte kızarıklıklar görülebilir.
Mide bulantısı,şişkinlik,hazımsızlık ve gaz problemleri oluşabilir.
Bu nedenle aşırı tüketilmemesi gerekir.
Yorumlar
Yorum Gönder