TÜRKİYELİ KETEN BİTKİSİ, KETEN TOHUMU İLE ZAYIFLAMAK İSTEYENLERE PRATİK ÇÖZÜM.

Keten ve Keten Tohumu faydaları,keten tohumu tüketerek zayıflamak,keten tohumu hangi besinlerle tüketilir, keten tohumu çayı nasıl yapılır,keten tohumu yağı nasıl tüketilmeli, öğütülmüş keten tohumu kullanımı nasıl olmalıdır. Keten tohumunun yararlarına yer verdiğimiz yazımızı mutlaka okumalısınız.

Başlıkta belirttiğimiz gibi Anavatanı Türkiye olan bir bitkidir. Akdeniz iklimi bitkisi’dir. Ülkemizin güney kesimlerinde bolca yetişmektedir. Keten bitkisi, 30 - 100 cm boyuna ulaşabilen bir yıllık bir bitkidir. Aslında yabani keten in kültüre alınmasıyla tarımı mümkün olmuştur. Özellikle Akdeniz havzasında yetişir ve yayılım gösterir. Tepeye doğru dallanan yeşil bir gövdeye sahip olan keten, ucu sivri olan uzun yapraklara sahiptir. Çiçekleri gök mavisi renginde ve oldukça gösterişlidir. Meyveleri yaz sonlarında olgunlaşır. Meyveler içerisinde 2 adet tohum barındıran sivri yapılı kahve renklidir. Bu bitki özellikle ılıman karakterli iklimleri sevmektedir. Kireçli topraklarda yetişen keten bitkisi tohumlarından üretilir.
Keten tohumu aslen keten bitkisinin meyvelerinden elde edilir.
Keten tohumu nerelerde yetişir?
Türkiye haricinde Suriye, Irak ve Mısır gibi ülkelerde de doğal olarak yetişen keten bitkisinin ticari yetiştiriciliği Avrupa, Asya ve Amerika kıtaları'nda yapılıyor.

Keten bitkisinin içeriği, keten tohumu bileşenleri nelerdir.

Keten bitkisinin içeriğinde; sabit yağlar, protein, müshil etkisi yapan çeşitli maddeler ve sağlık açısından büyük etkileri olduğu tespit edilen linamarin proteini çokça bulunuyor. Bu bitkiden elde edilen keten yağının içinde ise beziryağı ve oleum lini asitleri var. İşte bunlar ve çok daha fazlası sebebiyle keten tohumu şifalı bitkiler arasında çok önemli bir yere sahiptir.

Keten tohumunun bütün faydaları

  • Sindirim sisteminin fonksiyonlarını düzenler. Mide ve bağırsak zarlarının temizlenmesin yardımcı olur. İltihap oluşumunu önler. En çok bilinen faydası kabızlığın çözümüne birebir şifa kaynağıdır.
  • Hemoroit hastalığı etkilerini hafifletir.
  • İçeriğindeki Omega 3 yağ asitleri sayesinde cilt kuruluğunun önüne geçer ve cilde parlaklık kazandırır.
  • Kan şekerinin dengelenmesini sağlar, diyabeti engelleyici etkiye sahiptir.
  • Kan basıncını düzenleyerek yüksek tansiyona iyi gelir.
  • Zihin sağlığını korur. Beynin fonksiyonlarını destekler. Bu bakımdan unutkanlık konusunda çok etkili, Alzheimer hastalığının önlenmesinde de yardımcı etkileri vardır.
  • Sindirim sisteminin fonksiyonlarını desteklediği ve vücutta yağ depolanmasını önlediği için kilo vermek isteyenlere sağlıklı bir alternatif olacaktır. Keten tohumu mideye ulaştığında şişer, bu sebeple uzun süre tokluk hissi verir, açlık hissini bastırır.
  • Bolca Omega 2 içeren keten tohumu, hücre yapısını koruyucu şekilde destekler. İç organları kaplayan dış duvarlarının yapısındaki hücrelerin yenilenmesinde etkilidir.
  •  Bu açıdan genel olarak iç organların sağlığının korunmasına yardımcı olur. Bu etkisi de, iç organlardan kaynaklanan bir çok hastalığı engelleyicidir.
  • Solunum rahatsızlıklarına kısmi ölçüde iyi geldiği bilinir.


Keten tohumunu nasıl tüketilmeli
Keten tohumunu; İster yağ şeklinde, ister taneler halinde isterseniz  infüzyon(demlenmiş) şekilde tüketebilirsiniz.
Öğütülmüş haldeki keten tohumunun ömrü, eğer bir kap içerisinde saklarsanız yaklaşık 1 ay kadar tazeliğini korumaktadır.

Keten Tohumunun Taze olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Bunu anlamanın en kolay yolu, eğer tohum halinde keten tohumu aldıysanız bir bölümünü nemli pamuk arasına alınız ve çimlenmesini bekleyiniz. Bunun için ilkokulda fasulye çimlendirdiğiniz metodu uygulayabilirsiniz. Eğer keten tohumları çimleniyorsa, yeni aldığınız keten tohumu tazedir ve rahatlıkla tüketilebilir. Çimlenen tohumları kesinlikle tüketmeyin! Aksilikler yaşamamak adına çimlenen keten tohumlarını atmanız gerekir.


 Keten tohumu nasıl kullanılır?
Keten tohumu bilinen ve bilinmeyen bir çok faydaya sahip Keten tohumu; taneler halinde, demlenerek ya da elde edilen yağı tüketerek kullanılabilmektedir. Öğütülmüş olarak satın alınan keten tohumu 1 ay kadar tazeliğini koruyabilir. Bu bakımdan keten tohumu tüketecek olanların en fazla 1 ay kullanacak kadar keten tohumu satın almaları önerilir. Altını çizmekte fayda var ki, keten tohumu yağı alınacak, tüketilecek ise mutlaka güvenilir bir markanın, kaliteli bir ürünü alınmalıdır. Malumunuz bitkisel yağların üretiminde, saklanmasında her firmanın çok da özenli olduğunu söylemek mümkün olmuyor. Genel bilgilerin ardından kullanım şekillerine göz atalım.

Keten tohumunu tane olarak tüketmek
Keten tohumunun tane olarak tüketiminde en sağlıklı ve pratik yollardan birisi bir kase sağlıklı ev yoğurduna karıştırarak tüketmektir. Ev yoğurdu zaten faydalı probiyotikler bakımından çok zengindir. İkisi bir araya geldiğinde çok faydalı olacaktır. Bunun için 1 -1,5 yemek kaşığı keten tohumunu sıcak su ile ıslatıp bir süre bekleyin. Ardından yumuşayan keten tohumlarını küçük bir kase ev yoğurdunun içine karıştırın ve afiyetle tüketin. Bu sayede sindirim sisteminiz çok daha iyi çalışacak ve vücudunuzdaki yağlardan yavaş yavaş kurtulabileceksiniz.
Bu şekilde alınan  keten tohumu özellikle sindirim sistemini düzenlediği bilinmektedir. Ancak sert tohumlar dişlerle tam öğütülemez ve sindirimi organlara kalır. Genelde yarım veya tam çorba kaşığı sıcak suyla ıslatılarak yoğurt gibi yiyeceklerle karıştırılıp tüketilebilir. Bu konu keten tohumu üzerinde yapılan çalışmalar arasında yer tutmuştur. Son dönemde uzmanlar Kilo vermek ve fazla yağlardan kurtulmak için günde 1 kaşık bile yenmesinin çok etkili sonuç alınmasını sağladığını dile getiriyorlar. En kolay tüketim şeklide Akşam yemeklerinde yoğurt ile keten tohumu karıştırmak. 

KETEN TOHUMU İLE ZAYIFLAMAK , KETEN TOHUMU İLE YAĞ YAKMAK.

Öncelikle bu başlık altında özel bir formül veya kür'e ihtiyaç olmadığını belirtmek isteriz. Sadece tüketim şekli konusundaki bilgilerden faydalanılması yeterlidir. Burada tek başına bir besinle kilo verilemez olduğunu, ancak büyük etkilerinden faydalanabileceğinizi belirtmek isteriz. Obezite ve aşırı yağlanma sorunlarını çözmek için sağlıklı beslenme düzeni ve egzersizin gerekli olduğunu unutmadan bu konularda yeterli bilgi için, ilgili diğer yazılarımızı okuyarak keten tohumu tüketmeniz sonuç almanız açısından son derece önemlidir.


Keten tohumu yağı nasıl tüketilir?
Güvenilir kaynaklar’dan ve güvenilir üreticilerden keten tohumu yağı temin etmelisiniz.
Kesinlikle cam şişe içinde olmasına dikkat edin, ayrıca ölçek olarak küçük boyutlu az miktarlarda almaya özen gösterin,  yağınızı güneş ışığından, sıcaktan koruyun ve içine su ya da başka bir madde karışmaması için kapağını sürekli ve sıkı bir şekilde kapalı tutun. Keten tohumunun tüm faydalarını alabilmek için günde 1 tatlı kaşığını geçmemek üzere keten tohumu yağı yutulabilir. Bitkisel yağların tatları çok da ağız tadına hitab etmezler. Bunun için sade olarak değil de yiyeceklerle birlikte keten tohumu yağı tüketebilirsiniz. Örneğin salatalarınıza keten tohumu yağı katabilirsiniz.

Öğütülmüş halde keten tohumu
Bu konuda dikkatli davranmalısınız. Çünkü almış olduğunuz tohumların ne zaman öğütülmüş olduğunu bilemezsiniz. Eğer güvenilir bir yerden almıyorsanız size tavsiyemiz tohum olarak alın ve çimlendirme tekniğiyle tazeliğini kontrol edin. Taze öğütme işlemi yapan ve temiz çalışan yerlerden de temin edebilirsiniz. Ancak kabuğu kırılmış ve havayla temas halinde olacağından, mümkün mertebe düşük gramajlı kısa sürede tüketebileceğiniz kadar almalısınız.

Keten tohumu çayı nasıl yapılır, Keten tohumu çayı nasıl tüketilmelidir?


Keten tohumunun çayı yapılarak içilebilir. Bunun için 1 bardak kaynamış suyun içine 1 çay ya da tatlı kaşığı keten tohumu atın, 10 dakika bekleyerek demlenmesini sağlayın,  bardağınıza alırken süzgeç kullanın ve afiyetle için. Keten tohumu çayınızı her gün taze olarak hazırlayın ve günde 1 çay bardağından fazla tüketmeyin. Fazla beklemeden tüketilmesine özen gösterilmelidir. Ayrıca bitki çaylarının büyük etkilerini unutmadan gerektiği zaman keten tohumu çayı tüketmeyi bir müddet kesmelisiniz. Tedavi amacıyla içildiğinde veya diyet amacıyla zayıflama, yağ yakma amacıyla keten tohumu çayı tüketecek olursanız bir müddet kullanıp bir müddet ara vermeniz önemlidir.


Keten tohumu ekstratı  (Keten Tohumu Kapsülleri)
Keten tohumunun etken maddelerinin çıkartılmasıyla oluşturulan kapsüllerdir. Bunlar aktarlar ve  eczanelerde bulunabilir. Kısmen ilaç olarak nitelendirilen ürünlerdir. Kullanımı konusunda hassasiyetle davranılmalı kesinlikle doktora danışılmalı. Boyutları küçük olsa bile içerikleri yüksektir. 

KETEN TOHUMU KULLANANLAR UYARI!
Keten tohumu yan etkisi var mıdır?
Doğru yöntemle ve uygun miktarda kullanılmasından doğan bir yan etki olduğu söylenemez. Ancak dikkat edilmesi gereken noktalar vardır.
  • Keten tohumunu küçük yaşta çocuklara vermeyiniz. Yaş aralığı her ne olursa olsun, yetişkin bireylerde olsa mümkün olan en az miktarlarda tüketilmelidir.
  • Keten tohumunu emziren ve hamile olan bayanların kullanması sakınca doğurabilir. Bu konuda kesinlik kazanmış çalışma yoktur. Doğabilecek sorunlarda bilinmemektedir.
  • Keten tohumunun cilde olan faydasının yanı sıra çokça kullanılması bayanlarda selülite neden olmaktadır. Aşırı keten tohumu kullanmaktan kaçının.
  • Keten tohumu bitkisel bir ürün olduğundan doğru miktarda tüketildiğinde her hangi bir sağlık sorununa yol açmayacaktır.
  • Her hangi bir hastalık için tedavi gören ve ilaç kullanan kişilerin keten tohumu tüketmeden önce mutlaka doktora danışmaları gerekir. İçeriğindeki maddeler kullandığınız ilaçlarla etkileşime girerek başka sorunlara yol açabilir. Bu konuda hassas olmalısınız.



Yorumlar