SIK SIK TUVALETE ÇIKMAK HANGİ HASTALIKLARIN HABERCİSİ


SIK ARALIKLARLA TUVALETE ÇIKMAK

Saat Başı Veya Daha Sık Tuvalete Çıkmak

Sık sık tuvalete çıkmanın sebepleri altında büyük hastalıklar yatıyor.
Neden Sıksık tuvalete çıkıyorum, sıksık dirara çıkıyorum, idrar kaçırıyorum, sık aralıklarla tuvalete çıkıyorum, gece tuvalete kalkıyorum diyorsanız Altında yatabilecek faktörlerle birlikte geniş bir derleme yaptık.

Öncelikle Sizdeki İdrara Çıkma Durumu Hangisi?


  • Geceleri tuvalete gitmek için uyarnıyorum
  • Aniden sıkışıp tuvalete gidiyorum
  • Gün içinde 15 defa veya daha fazla tuvalete çıkmak
  • Tuvalete yetişemeyip altıma kaçırıyorum
  • Gittiğim her yerde önce tuvalet arıyorum
  • Saat başı veya daha sık idrara çıkıyorum
  • Altıma Kaçıracağım kaygısı oluyor

İşte bu belirtilerin hepsinin altında bir hastalık oluyor.. Bu sayılanlardan biri bile hastalık sebebidir. Bir üroloğa görünmenizde fayda var. ne kadar erken, o kadar kazanç. Çünkü Riskler oldukça büyük.

Vücutta, idrara çıkma işleminin kontrolü Merkezi Sinir Sistemine bağlıdır. Dolayısıyla merkezi Sinir sistemi hasarları ve buna bağlı hastalıklar olan Alzheimer, Parkinson, Felç, MS(MultipleSkleroz), ALS, Bunama,Omuruilik Sorunları (yaralanmalar) 'da sık sık idrara çıkma olcaktır. Bu sebeple ileride böbrek kaybına ve diyalize bağlı bir yaşama sebep olabilir.

Aşırı Tuvalet İhtiyacının Sebepleri

1. Sebep

AKTİF MESANE HASTALIĞI ve BÖBREK KAYBI

Eğer Gece Sizi uykunuzdan uyandıran tuvalet ihtiyacınız varsa, hatta bu geceleri 2-3 defa tuvalete çıkmak şeklinde oluyorsa.  Ve genelde bu şekilde olanların, gün içerisinde 10 defadan fazla tuvalete çıktıkları görülüyor. 
Bu süreçle  ve Altına kaçırma kaygısı, tuvalete sık çıkmak genel olarak Aktif Mesane Hastalığının habercisidir. Genelde böyle kısa aralıklarla gece gündüz tuvalete çıkmanın neticesi ileri zamanlarda Böbrek kaybına sebep olur.

Kaygılar, Sosyal anlamda kendi kendini dışlamayı da beraberinde getirir. İnsanlar genelde sorunları kabullenip böyle yaşamayı istiyorlar. Ancak sorunu kabullenme şekli pozitif gibi görünse de, kişiler depresyona kadar sürüklenip, çeşitli depresyon ilaçlarına maruz kalıyorlar. Depresyon ilaçlarının yan etkileri veya uzun süre kullanımında daha başka sorunlara yol açabileceğini unutmamak gerekir.

Aynı zamanda bu kişiler sıvı alımını azaltma yolunu seçiyorlar. Su içmemekte bunların başında geliyor. Ancak böyle durumda su eksikliği yaşandığında daha başka hasarlara sebep olacağını unutuyorlar. Kesinlikle kolay tedavi yolu varken, böylesi büyük hastalıklara davetiye çıkarmamalı. Su içmeyi ihmal etmeyin. Çünkü en çok böbreklerin suya ihtiyacı vardır.

2. Sebep

SIK SIK İDRARA ÇIKMAK ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİSİDİR

Sık sık idrara çıkmak şeker hastalığının ilk belirtilerindendir.
Tabi bu rahatsız durumla birlikte Sürekli Açlık hissediyorsanız  ve aşırı susama varsa. En yaygın şeker hastalığı belirtileridir. Kandaki şeker seviyeniz normalin çok üstünde olabilir. Erken teşhis tedaviyi kolaylaştıracağından ihmal etmemelisiniz. Bir an önce Açlık ve Tokluk Kan şekeri testlerini yaptırmalısınız.

3.Diğer Sebepler
Aynı zamanda sık tuvalete çıkmanın altında yatan hastalıklardan biride Kalp Yetmezliği olabilir.
yine Albumin Düşüklüğü ve Toplardamarın Az Çalışması gibi sebepler barınıyor olabilir.

Sık Aralıklarla Tuvalete Çıkmanın Tedavisi Kolay Olabiliyor


Erken müdahalelerde tedavisi oldukça kolay, Aktif Mesane rahatsızlıklarının tedavisinde, yeme içme alışkanlıklarının değişimi ve egzersizle birlikte ağız yoluyla alınan ilaç tedavisi gibi yöntemler uygulanıyor. Bu sayede gündelik yaşam daha rahat bir hale geliyor.
Eğer hastalık seyri ilerlemiş Böbrekte hasara sebep olmuşsa, BTA (Botulinum Toksin A) uygulanıyor. Mesane kası içinde, kısa süreli bir işlemle bu tedavi uygulandığında, mesane normal çalışıyor ve Böbreğe vereceği hasarda ortadan kalkmış oluyor. Botulinum Toksin enjeksiyonu 20 dakika kadar uygulanabiliyor ve hastaların yaşına bağlı olarak, etki süresi 6 ay kadar sürebiliyor.

KAHVE - ÇAY Gibi İçecekler Sebep Olabilir
Belirtileri her zaman yaşamadığınız için önemsemiyor olabilirsiniz

Eğer sık idrara çıkma durumunu önemsememe sebebiniz, bu durumun her zaman olmayışıysa. Muhtemelen bu sorunun çözüm yolları olan davranış değişikliğini yerine getirmişsinizdir.
Çünkü böylesi durumlar, henüz yeni başlamışsa. Erken safhada doktorların ilaç vermeden önceki tavsiyeleri de bu yönde. Yani Gündelik sıvı alımlarını azaltmak.

-Mesela benim gibi çay kolikler için daha az yada bir süre içmeye ara verip çay ve benzeri sıvı alımını kesebilirler. Su alımını aksatmamak kaydıyla diğer sıvı alımını mümkün olduğunca en aza çekerek vücudu biraz rahatlatır, böbreklere ve mesaneye yüklenmezsiniz. Bunu artık tiryakilikten normal seviyelere indirmenin vakti gelmiş olabilir.

Bazen tam olarak sıkışmadan tuvalete gidilmesi de tavsiye ediliyor.
Kadınlarda ise durum daha farklı olabiliyor. Östorojen eksikliği gibi durumlarda, bölgesel östorojen uygulanabiliyor.
Özellikle ileriki yaşlarda bu sayılan davranış değişiklikleriyle birlikte egzersizler, vajinal bölgedeki kaslara yönelik fizik tedavi uygulanabiliyor.



Yorumlar