İdrarda Kan görülmesi nedir? İdrar Yolu Yanması? Hematuri Nedir?


İdrarda Kan Görülmesi Nedir

İdrarda kan görül
mesi, idrar renginin önemsenmemesi;böbrek taşı ve kanser gibi önemli rahatsızlıkları gösterebiliyor. Daha bir çok hastalığın habercisi de olabilir. Bu nedenle doğabilecek hastalıkların erken tanı ve tedavi olması gereklidir. Sorunlar büyümeden önlem alınması gerektiğini habercisidir.


Hematuri Nedir?

İdrar yolunda kan görülmesi, idrar yolunda yanma, idrar yolunda ağrı, idrar yolunda sancılar, yada vücutta yüksek ateş görülmesi gibi durumlarda mutlaka doktora gidilmeli.
Her ne kadar çeşitli beslenmeden dolayı kan rengine etki etmiş olsa da, bazı iyi huylu rahatsızlıklara da sebep olabilir.


Hematuri olarak bilinen, İdrarda kan görülmesinin altında yatan sebepler arasında, böbrek taşı,idrar yolunda taş, böbrek kistleri, prostat büyümesi gibi sorunlardan da kaynaklanabiliyor.
Hematuri'ye neden olan önemli hastalıklar, Böbrek kanseri, idrar kesesi kanseri, böbrek tıkanıklıkları, prostat kanseri gibi büyük risk taşıyan hastalıklar olabilir.
Yukarıdaki durumlara ilaveten hematürye sebep oldan  diğer durumlar ; Vajinal kanamalar, kalp ve solunum sisteminde görülen rahatsızlıklar, akut apandisit, akut divertikülit, Aşılar ve serumlar. Üriner sistem dışı nedenler olarak tanımlanıyor.

İdrarınızın ön değerlendirmesini yapın


Bazı besinlerden kaynaklı idrar renk değişimi olabildiği gibi. İdrar yolu enfeksiyonları oldukça sık görülen rahatsızlıkların başında geliyor.
İdrar renginde kahverengi, kırmızı veya pembe renkler genelde idrarda kanamanın göstergesidir.
İdrarda görülen çok düşük miktarda kan varsa genelde ağrı yapmaz ama rengiyle kan olduğunu belli eder. Eğer kan pıhtıları varsa bu durumda ağrılar baş gösterir.

Ağır spor yapmak, pancar, böğürtlen gibi besinlerin tüketimi de kanın rengini değiştirir ve kısa sürede kanın rengi eski halini alır.  Böyle durumların olması aynı şekilde idrarda görülen kanında bir kaç günde yavaş yavaş eski haline gelmesiyle karıştırılabilir.
Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız doğrudan doktora müracat ediniz. Çünkü yapılacak küçük bir testle, önemli bir durum olup olmadığı varsa bir rahatsızlığın tanısında erken tedavinin faydasını görmeniz açısından oldukça önemlidir.


Hangi durumlarda idrarda kan görülür


Kısaca özetleyecek olursak,
İdrar yolu enfeksiyonları/travmalar veya idrar yolları(idrar kesesi taşları) taş hastalığında idrarda kanama görülür.
Çeşitli böbrek hastalıkları ,mesane, prostat kanseri -prostat tümörleri durumlarında ve prostat büyümesi durumunda.
Kazalar sonrası alınan darbeler ve yaralanmalar sonucu böbrekte baş gösteren yanmalar.
Kullanılan bazı ilaçlar (kan sulandırıcı,penisilin ve kanser ilaçları) kanamaya sebep olabiliyor.
Ağır egzersizlerden sonra kanama görülebilir.
OHA- Orak Hücreli Anemi ,bir çeşit kan hastalığıdır.




Hematuri Ne Sıklıkla Görülür? Hematuri Tedavisi Nasıl Yapılır?



Mikroskobik idrar tahlilleri ile değerlendirilir. Normalde her insanın idrarında belirli sayıda kan hücresi vardır. Bunun belirli bir oranda olması normal olarak değerlendirilir. Ancak belirlenmiş sınırı aşması durumunda, İdrar sedimentinin incelenmesinde ortaya çıkan, verilerden daha fazla kan hücresi görülmesi normal olmayan durumdur. Yukarıda bahsettiğimiz gibi pembe ve kırmızı tonlarında idrar rengi varsa, bu durumda yüksek miktarda hematuri saptanması demektir.
Böyle bir durumda Tedavi süreci şöyle devam ediyor; eğer yüksek miktarda hematürü saptanmışsa daha ileri tetkik ile kanamaya sebep olan ciddi bir problem olup olmadığını tespit etmek için bazı testler yapılır. İdrar testi, kan testi ve Radyolojik tesler dir. Aşağıdaki iki test en doğru tetkiki yapmakta etkilidirler.
Bunlardan biri Damardan ilaç verilerek röntgen çekilmesi - IVP Röntgeni,  bunun için hastanın 1 gün önceden hazırlanması gerekir. damardan verilecek olan "kontrast madde" ilacın verilmesi ile belirli zamanlarda filmler çekilerek, hastanın böbrekleri, idrar torbası ve üreterler görüntülenir.

Diğer test ise, İdrar kesesinin içini görüntülemeye yarayan endoskopik test, SİSTOSKOPİ 'dir.
Bu yöntemde ise, çok ince endoskopik bir cihaz ile doğrudan idrar kesesinin içini görüntüleyerek değerlendirmesi yapılır. Duruma göre hafif anestezi altında yapılıyor.

Eğer taşlar saptanmışsa taşın durumuna göre bir tedavi uygulanıyor. Şok dalga tedavisi yada cerrahi müdahele olabiliyor.
Prostat büyümelerinde, prostat büyümesini engelleyici, yada küçülmesi için, ilaç tedavileri veya cerrahi müdahale olabiliyor.
Enfeksiyon durumları varsa, genel olarak uygun antibiyotiklerle tedavi ediliyor.
Çocukların idrarında kan görülmesi durumunda tedavi şekilleri değişiklik gösterebiliyor.


Ayrıca İdrar Rengini kırmızıya Dönüştüren İlaçları bilmek isterseniz;
Antibiyotikler içeriğiindeki rifampisin, metronidazol
Analjeziklerde, fenozopiridin,fenasetin
Laksatifler, fenollftalein
Antihipertansifler metil-dopa
İçeriğinden dolayı idrara kırmızı renk verebiliyorlar.


Yukarıda bahsettiğimiz gibi pancar, böğürtlen ve kırmızı biberde kırmızı pigmentleriyle idrarı boyayan besinlerdir.


Bu konularda sizin için faydalı olabilir;
Mide mikrobu - Helikobakter Pilori Nedir?
Bölgesel Yağ Eritme -Basen Eritme Kalça Eritme Yolları
Tiroid Nedir? Tiroid Belirtileri nelerdir?

Yorumlar

Yorum Gönder