Parkinson - Çocuklarda Parkinson Görülmesi -Parkinson'dan Korunma Yolları


Parkinson Hakkında Bilinenler

Parkinson Hastalığı İleri yaşlarda görülen bir hastalık olmasına rağmen, bazı genetik sebeplerden dolayı daha erken yaşlarda görülebiliyor. Kalıtsal parkinson hastalığı genelde anne babada bulunan genlerin çocuğa geçmesiyle, aile bireylerinde olmasa da çocuklarda 15 li yaşlardan sonra görülme sıklığı %5 oranlarını geçebiliyor.

Parkinson hastalığı nedir? parkinson hastalığı tedavi edilirmi?, parkinson geçici bir hastalık mı, parkinsondan korunabilirmiyiz,
gibi sorularınıza cevap vermeye çalıştığımız araştırmamızla. Parkinsona dair bilinenleri derledik.


Parkinson nedir?


Parkinson hastalığı en başta ellerde titremeyle görülür, zamanla titremenin artması ve vücudun diğer bölgelerinin kısmi olarak titremeleri, yada daha büyük boyutta titremeler şeklinde görülen. Daha sonra beyinde kalıcı hasara neden olan bir hastalıktır.

Parkinson belirtileri nelerdir?

Parkinsonun bilinen belirtisi ellerde titreme görülmesidir.Öncelikle tek elde oluşan titreme ilerlediğinde diğer elde de görülmeye başlıyor, hareketlilik olduğunda ise titreme geçiyor. Bu genelde çeşitli işleri yaparken, bir şeyler tutulduğunda titremeler olarak görülür. Ancak değişken sebeplerle değişik şekilde titremeler görülür.
El titremesine tremor denir. Bu genelde baş parmağın istem dışı, kontrolsüz hareketlenmesi olarak elde titreme yapar. Çenede ve dudaklarda hafif şiddetli titremeler parkinsonun en çok görülen belirtileridir.


Genelde erken yaşlarda parkinson kendini neredeyse hiç belli etmiyor, ancak bazen yapılan hareketlere bağlı olarak titremeler görülür, bir takım işler yapıp mola verildiğinde, istirahat halindeyken, ellerin öne doğru uzatılması durumunda, veya çeşitli küçük malzemeleri tuttuğunuzda hafif hafif titremeler olur. Bir süre sonra çatal kaşık tutarken, yeme içme halinde titremeler görülür ve yaşa bağlı olarak bu titremeler şiddetlenir. Çoğu ihtiyacı yapamaz hale getiren titremeler görülür.

Genelde bu tarz şikayetlerde, başka bir hastalığın olduğu görülmemiştir. Bu titremelerin sebebi bilinmiyor ve genden kaynaklandığı ön görülüyor. Ellerdeki titreme şikayetlerinde görülen esansiyel tremör , iyi huylu olarak konulan tanı.
Bu titremeleri gündelik yaşamın stresi, kafein bazlı içecekler ve yorgunluk daha şiddetli hale getirebiliyor.
Yaşa bağlı olarak yükselen titremeler, kafa,dil ve bacaklarda titreme şeklinde görülmeye başlıyor. Bu durumda hastalar, el becerisi gerektiren ince işlerde oldukça zorlanabiliyorlar.

Parkinson Tedavisi Nasıl Olur?


Parkinson şikayetiyle müracat edildiğinde, öncelikle tanı koymak için baz testler uygulanıyor.
Kan tahlili isteniyor, Elektromiyografi denilen bir aletle yapılan testte titreme analizleri çıkartılarak, altta yatan bir hastalık varsa saptanıyor. Bu duruma ilişkin ilaç veya cerrahi müdahale planlaması yapılıyor.
Öncelikle, Titremenin şekli, şiddeti, karakteristik durumu ve titremenin dağılımına dair tetkikler, bu tarz testlerle tespit ediliyor. Tahlillerde ise, Omurilik sinir sistemi ve beyine yönelik tetkikler yapılıyor.
Parkinson hastalığında tedavi yolu genelde ilaçtır ve ömür boyu kullanılmak üzere verilir. Yapılan ilaç tedavileri sonuç vermiyor ve cerrahi müdahale gerekiyorsa bu, beyin pili takılan operasyonlardır.

PARKİNSON'DAN KORUNMA YOLLARI NELERDİR?

KAHVE TÜKETİMİ PARKİNSONU ÖNLÜYOR MU?

Her ne Kadar kafeinin parkinson titremelerine sebep olduğu söylense de. Bazı araştırmalara göre Kahve içenlerde daha az parkinsona rastlanmış. Bu araştırmalar düzenli ve günlük kahve içme alışkanlığı olanlar üzerinden değerlendirilmiş. Kafeinin yanı sıra içeriğinde bulunan bazı maddeler kahvenin, parkinsonun oluşumuna engel olabileceği ön bilgiler arasında.

Spor Yapmanın Parkinsona Etkileri

Bazı uzmanlara göre, Alzheimer'dan sonra en sık görülen hastalık olarak parkinson işaret ediliyor.
Yine yapılan araştırmalarda Bu hastalık tanısı koyulmadan önce Spor yapanların ve Spora devam edenlerde Parkinsonun ilerlemesi oldukça yavaşladığı tespit edilmiş.
Bu nedenle, en başta Sporun bırakılmaması gerektiğinin altı çiziliyor.

Tarım İlaçları ve Temizlik Malzemeleri

Doğal olmayan her kimyasalın bir şekilde sağlığımıza etki ettiğini hepimiz biliyoruz. Sadece parkinson değil daha bir çok hastalığa sebep olan bu malzemelerle, doğumumuzdan yaşamımızın her evresine kadar, hem temas halindeyiz hemde besin olarak tüketiyoruz. Bu ve benzeri kimyasal maddelerin bir şekilde vücuda girmesi ve bunun uzun süre devam etmesi neticesinde parkinson oluşumuna sebep olacağı ön görülüyor.

Sağlıklı beslenme için doğal gıdalara yönelmek gerekiyor. bu sebeple işlenmiş besinlerin tüketilmesi hazır yiyeceklerin tüketilmesi gibi doğalın dışındaki bütün beslenme alışkanlıklarını gözden geçirip doğru beslenmek gerekiyor.

Alınan darbeler ve kafa travmaları

Kafaya alınan darbeler yada bir şekilde oluşan kafa travmaların beyne olan zararları düşünüldüğünde, beynin hareketleri kontrol eden, duruma göre salgıları düzenleyen kısımlarında meydana gelebilecek hasarlar ve başka sebeplerin de parkinsona yol açacağı ön bilgiler arasında.

Yakınımızda Parkinson Hastalığı Varsa Neler Yapılmalı

Öncelikle parkinson hastalarının büyük çoğunluğunun moral bakmından çökük seviyede olduğuna dikkat çekiliyor. Ve hayattan kendini soyutlamış olmaları gözlemleniyor. İşte tüm bunlar parkinson hastalarının daha fazla hastalıktan etkilenmesine sebep oluyor. Depresyona bağlı, parkinsonda ilerleme hızla artıyor.


Ancak çoğu uzman, hastaları üzerinden yaptığı incelemelerde, hayata tutunması için ailesinin destek verdiği, ev düzenini değiştirerek hasta olan kişiye uygun ortam hazırlaması hastanın moralini yüksek tutarak hastalığın ilerlemesi ve hastalığın iyileşmesinde büyük ölçüde katkı sağladığını söylüyorlar.
Bu nedenle, önce hasta kişi kendisini dış dünyaya kapamamalı. Burada benim söyleyeceğim Allah'tan umut kesilmeyeceğidir. Bu sebeple neşesini düşürmemeli, gayretli olmalı, spor faaliyetlerini yerine getirmeli beslenmesine dikkat etmelidir. Yakınları olarak sizlerde gereken özeni göstermelisiniz.
Allah şifa versin.

Yorumlar