Obezite Koku Alma ve Uyku Bozukluğuna Sebep Oluyor


KOKU ALAMAMA ve OBEZİTE

Obezite ve fazla kilolar bir çok hastalık gibi çağımızın baş belası hastlaıklardandır.
Fazla kilolaların yol açtığı sorunlar, koku almaya engel olduğu gibi, yapılan araştırmalar obezitenin uyku bozukluğuna da sebep olduğunu gösteriyor. Sadece bununla kalsa iyi neredeyse vücut fonksiyonlarının ve zihinsel sağlık sorunlarının temel sebebi de olabiliyor. Bu durum haliyle insanların ruhi bunalımlarını da beraberinde getirebiliyor.

İngiltere'de Bir grup bilim insanının yaptığı bir çalışma'da bu sorunlara yol açtığı görülmüş.

Ekip İmperial Colloge London görevlilerinden oluşuyor. Bu çalışma Pakistan'da obezite sorunu olan çocuklara yöneliyorlar. "Nature Genetic" adlı dergiden yayınlanana göre;

Genom Dizilimi Müdahalesi

Araştırma safhasında Genom Dizilimi yöntemi kullanan bilim adamları, bir gende mutasyona rastlıyorlar. ADCY3 kısa kodlu gen. (Adanylate cyclase 3) 'deki mutasyonun, kodlanan protein fonksiyonunu düzgün yerine getirememesine sebep olduğu ve bu bağlamda iştah sorunlarını, diyabeti ve koku alma duyusunda anormallikler olduğunu gözlemlediklerini belirtiyorlar.


 Araştırma ekibinde Profesör P. Froguel in açıklamalarına göre;
Daha önce deney farelerine uyguladıkları ADCY3 geninden mahrum bıraktıkları farelerde obez ve koku duyusu eksikliği (anozmi) oluştuğunu gözlemlediğini belirtiyor.

Aslında bu çalışmaların, bir salgın gibi tüm dünyayı saran obezite ile savaşta, daha ileri tedavi yöntemlerinin geliştirilmesinde yardımcı olabilmesini amaçlıyorlar.

UYKUSUZLUK VE OBEZİTE

Kilo verebilme konusunda çalışmaların ortak fikri, ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi kaynaklı çalışmalardan bilinen  "harcanan enerjiden daha az enerji alınca kilo verileceği" bilgisi.

KİLO ALMAYA SEBEP OLAN UYKUNUN ÖNEMİ

Düzenli uykunun önemine dikkat çekerken, Kilo verme aşamasında bilinen " harcanan enerjiden daha az enerji alınca kilo verileceği" bilgisidir. Türkiyede bazı uzmanlar, aslında bunun dengesinin kolay kurulamadığını, buna da sebep olan faktörleri işaret ediyorlar.
İnsanlar arasında hızla yayılan yanlış bilgilerden kaynaklı Kilo Verme üzerine yapılan hatalar'ın çeşitli sağlık sorunlarına yol açması, yine bu sorunların arasında obezite'ninde yer almasına dikkat çekiliyor.

İnsanın gün içerisindeki metabolizması, kan basıncı ve kalp ritmi gibi teknik değerlerinin uyku sırasında değişmesi vücudun kendi metabolik saatiyle alakalı bir durumdur. İşte bu saat ile normalde yaşanılan arasında uyuşmazlık olduğunda Metabolizma olumsuz yönde etkileniyor. Bununda neticesinde kilo alımı artıyor.
Yeteri kadar uyunmadığında vücuttaki hormon seviyeleri değişiyor ve kan şekerini yükselmesine sebep oluyor. Bu süreç uzadıkça Diyabetik seviyelere ulaşması gibi hastalıkların baş gösterdiği durumlar oluşabiliyor. Yapılan çalışmalardan çıkan neticeler böyle.


KANSER RİSKLERİ YÜKSELİYOR

Aslen sarmal bir döngü gibi, birbirini takip eden rahatsızlık boyutunu, daha yüksek seviyelere çıkaran şeyde tam olarak, iyi beslenememe, yeteri kadar uyumama, hareket etmeme gibi bir çok enden çeşitli hastalığa sebep olduğu gibi, tam aksine başta görülen bir rahatsızlık bu etkilere sebep olabiliyor.
Yani yukarıdaki metabolizmayı olumsuz etkileyen faktörler obeziteye sebep olurken. Obezite'de diğer başka hastalıklara sebep olabiliyor.
Özellikle obezite'nin sebep olduğu hastalıklar, Böbrek hastalıkları ve kanser riskleri, Pankreas,bağırsak,yemek borusu,menopoz sonrasında meme ve rahim kanseri risklerini artırdığı yetersiz ve sağlıksız uykunun sebebine bağlı olduğu biliniyor.

UYKU APNESİ ORANI ARTIYOR


Değerlendirmelere bakacak olursak, genelde insanların büyük çoğunluğu 8 saat sağlıklı uykuya ihtiyaç duyarlar. Bu çağa değin bakıldığında şehirleşme, iş hayatı gündelik stres ve benzeri durumları da göz önünde bulundurursak, insanların büyük çoğunluğu uykularında düzensizlik yaşıyorlar. Buda daha sağlıksız bir toplum olmaya sürüklüyor. Daha fazla kilo alımı ve bağlı faktörler kanser riskleri yoğun olarak görülüyor. Fazla kiloların bir diğer getirisinin Uyku Apneleri olduğu kanaatinde olan uzmanlar. Geçmiş yıllarda  %5 oranlarında görülen uyku problemleri, son 10 sen zarfında %20 lere ulaştığı bilgiler arasında.

Yorumlar