C Vitamini Hakkında - Hangi hastalıklardan Korur -Hangi Besinlerde C Vitamini Vardır

C vitamini, vücutta birçok görevi yapan askorbik asit olarak bilinen vitamindir.
Bitkiler ve hayvanlar glukozdan c vitamini üretebilirler. Bağışıklık sisteminin güçlü kalabilmesi ve diğer vitaminlerle olan etkileşimleri açısından da , C vitaminine çok ihtiyaç vardır.

Cildin kolajen üretmesi, kıkırdak,damar , bağ dokuları gibi hücre yenilenmesi ve korunması gibi birçok durumda gereklidir.
C vitamini eksik olduğunda, bilindiği gibi bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla daha çabuk diğer vitamin değerlerinin kaybıyla karşılaşılır..Anemi, Kalp rahatsızlıkları ve kanser gibi durumlara sebep olabilir. Diş ve dişeti hastalıkları, cilt ve saçlar içinde önemli etkilere sahiptir.
Diğer Vitaminlerle etkileşimleri söz konusu olduğundan C vitaminin yüksek olması, veya C vitamini eksikliğine bağlı olarak, tetiklenen diğer vitamin ve minerallerin eksik yada yüksek olması durumlarına bağlı hastalıklarda C vitaminin önemini gösterir.

C Vitamini Düzenli Alındığında Hastalıklardan Koruyucu Etkiye Sahiptir

Gözde Katarakt oluşumu
Damar Sertliğinin önelenmesi,
Ürik asidi yüksek olanlarda kandaki ürik asit seviyesini düşürür. Aynı şekilde gut hastalarında da.
Mide ülseri, Gastrite sebep olan mikropların düşmanıdır.
C vitamini Demir'in emilimini desteklediği bilinir. Ancak İlave C vitamini veya İlave Demir takviyesi bu emilimin önüne geçiyor önerilere göre aralarında birkaç saat fark olması gerekiyor.
Yaraların iyileşmesinde etkilidir
Tansiyon değerlerini bir miktar düşürdüğü biliniyor.
Diabetik hasarların önlenmesi için takviye C vitaminleri
verilir.

C vitamini Günlük alım miktarı yüksek olursa böbrek taşı oluşumu,mide krampları, bulantı ve ishal yapar. Bu nedenle 100mg dan fazla alınmaması gerekir.

Hangi Besinler C Vitamini İçerir

Mandalina,portakal,greyfurt,limon başlıca bilinen C vitamini depolarıdır.
Çilek - Karpuz- Kavun - Kivi -Elma -Havuç -Üzüm- Erik -Kayısı -Avakado -Muz C vitamini
olan diğer meyvelerdir.
Maydanoz - Tere - Roka - Yeşil Biber -Kırmızı Lahana -Bezelye -Brokoli - Kırmızı Biber- Karnabahar - Taze Fasulye - Patates -Soğan Başlıca C vitamini içeriği yüksek besinlerdir.

Ortalama günlük C vitamini alım miktarı 75Mg'dır. Küçük yaşlarda daha az alınması yeterlidir.
Bu değerler Gebelik döneminde 100Mg olması tavsiye edilir.

100gram Porsiyona göre Kırmızı biberde 190Mg Yeşilbiberde 150mg Brokolide 90mg portakalda 50mg Çilek 60 mg, Limon 40Mg C vitamini içeriyorken diğer C vitamini içeren besinler 40mg'ın altındadır.

İlaveten Kuş Burnu C vitamini içeriğinde Lider besin kaynağıdır.
100gr porsiyonda toplam 426Mcg C vitamini içerir.
Kuşburnu içerdiği besin öğeleriyle de ön plandadır. gribal ebfeksiyonlar için birebir olduğuna vurgu yaptığımız yazımızdaan faydalanabilirsiniz.

 

Yorumlar

Yorum Gönder