PATLICANI SADECE LİF OLARAK GÖRMEK BÜYÜK HATADIR. YAKINDAN BAKIN


Patlıcan neye iyi gelir,patlıcan kilo verdirir mi,patlıcan besin değeri nedir, patlıcan yemek kilo aldırır mı,közde patlıcan zararlı mıdır, közlenmiş patlıcan yararları,patlıcanın zararları nelerdir, gibi bir çok sorunun cevabı bu yazımızda.

Kendine has görüntüsü ve lezzetiyle sofralarımızın özellikle ana öğünlerimizin vazgeçilmezi olan patlıcan, içerdiği vitamin ve minerallerin yanı sıra yüksek lif oranıyla hem diyetisyenlerin, hem de sağlık örgütlerinin sağlıklı beslenme adına tavsiye ettiği en önemli yiyecekler arasındadır.

Bahsettiğimiz üzre yüksek lif oranı sebebiyle bir dönem halkın kulağında sadece lif kaynağı olarak iletilmiş, faydalı faydasız liflerden oluştuğu yanılgısıyla tanınmış, lezzeti ve doyuruculuğu sebebiyle sık tercih edilmiş bir sebze idi. Günden güne faydaları konuşuldukça değeri dahada iyi anlaşıldı.

 Çok farklı yemek türleri yapılan çeşitli pişirme teknikleri olan patlıcanın besin içeriğindeki zenginlik, sayılabilecek çoklarca hastalığın önlenmesinde ve hastalıkların ilerleme sürecini yavaşlatmada etkili olduğu bilinir.
Bir diğer yandan kilo problemleri olanların sağlıklı çözüm arayışına cevap niteliğindedir. Çoğu sebze yemeklerinde olduğu gibi patlıcan doğru şekilde tüketildiğinde kısa sürede kilo vermek isteyenlerin haftalık diyet menülerinde ana öğün olarak güvenle tüketebileceği besinlerdendir.

Patlıcanı daha yakından tanımak için besin içeriğine ve insan sağlığına olan faydalarına yakından göz atalım

Patlıcan Besin Değeri
Patlıcan tam bir A vitamini deposudur. Aynı zamanda C, E ve K vitaminleri içermektedir. Ayrıca folik asit,potasyum, magnezyum, sodyum açısından çok zengindir.

100g Patlıcan Besin Değeri
Kalori (kcal) 24
Toplam yağ 0,2 g
Kolesterol 0 mg   
Sodyum 2 mg     
Potasyum 229 mg        
Karbonhidrat 6 g
Diyet Lifi 3 g       
Şeker 3,5 g
Protein 1 g 
A Vitamini  23 IU C Vitamini  2,2 mg
Kalsiyum    9 mg  Demir         0,2 mg
D Vitamini  0 IU   B6 Vitamini         0,1 mg
B12 vitamini        0 µg   Magnezyum         14 mg

Patlıcanı közlediğiniz de besin değerleri şöyle olur;

Besin Değeri
100 gramda
Lif
2.9 g
Protein
1.3 g
Yağ
0.2 g
Kolesterol
0 mg

A vitamini                    7IU  
C Vitamini                   5mg
Potasyum                    224.2 mg       
Kalsiyum                     13 mg 
Demir                          0.5mg
Değerlerinde olacaktır.

Patlıcan, her ne kadar yağda kızartılmış olarak daha lezzetli olsa da. Farklı bir çok pişirilme tekniğiyle de farklı lezzetleri sunuyor. Doğal olarak kızartmanın zararlı etkileri daha çok olacağı kesinlik kazandığından. Özellikle kilo vermeyi amaçlayan ve sağlıklı beslenmenin koşulları için gereken pişirme teknikleri fırında, buhar tekniği , haşlama yöntemleri ile doğru olanı yapmak gerekir. Yine közde patlıcan ve hatta bununla yapılan salatanın sağlık değerleri de yüksektir.

Patlıcanın sağlığa olan faydaları nelerdir, patlıcan hangi hastalıklara iyi gelir?

Patlıcan kimyasında bulunan maddelerle tırnaktan, saça kadar vücudun dışına ve yine organların bütününe, kan değerlerine, kalp ve damar sağlığına varana kadar onlarca faydaya sahiptir.
Maddeler halinde bütün faydalarını sıralayacak olursak;

Patlıcan Kalp Sağlığını Korur

Patlıcan Beyin Sağlığını Korur
Patlıcan Diyabete iyi gelir. Kan şekerini dengede tutar.
Patlıcan Tansiyona iyi gelir. Koelstrol seviyesini dengeleyicidir.
Patlıcan Beyin Sağlığını Korur.
Patlıcan kansızlığa iyi gelir.
Patlıcan Kandaki Demir seviyesini dengede tutar. Eksilen demirin üretilmesine yardımcı olduğu gibi, Kandaki fazla demirin emilimini hızlandırır.
Patlıcan Cilt ve Saç sağlığı açısından önemli bileşenleri barındırır.
Patlıcan Anti baktaeriyal ve Antioksidan özelliğe sahiptir.
Patlıcan Sindirim sisteminin dostudur. Yüksek Lif içeriği sayesinde Mide ve bağırsakların daha güçlü olmasında kolon sağlığına etkileri yüksektir. Sindirim sistemi rahatsızlıklarının normale dönmesi süresinde süreci hızlandırıcı etkili besinlerdendir. (kabızlık v.b problemlerin çözümünde)
Patlıcan İdrar söktürücüdür.
Patlıcan Gündelik Hayatın Stres etkilerini hafifletir. Sinirleri yatıştırır.

Patlıcan Kas yapımında, kasların güçlenmesinde en etkili sebzeler arasındadır.
Artrit ağrılarına yol açan serbest radikkalerin vücuttan atılmasını kolaylaştırır. Bu sebeple oluşan eklem ağrılarının tedavisi için patlıcan tüketilmesi önemlidir.
(ARTRİT : Vücut tarafından üretilen, eklemlerde meydana gelen iltihaplı bir durumdur. Ayak bileği, diz, el bileği vb. eklemlerin iltihaplanması ile birlikte şişme, sertleşmeye yol açan hastalıklar ve eklemlerde ağrı gibi durumlara neden olabilir.)

Patlıcan Kilo Vermeye Yardımcıdır.

Diyetlerinizin ana öğününe patlıcan yemeğini eklediğinizde, bir çok sebze yemeği gibi patlıcan da hem ihtiyaç duyulan vitamin mineral ve diğer birçok öğenin temininde hemde tokluk hissi ile vazgeçilmez olacaktır. Yanı sıra, ara öğünde aldığınız salatanızı közlenmiş patlıcanla zenginleştirebilirsiniz.
Yukarıda sayılan bütün etkilerden faydalanmak için yağda kızartmaktan kaçınmalısınız.
Türk mutfağına özgü çoklarca pişirlme tekniği vardır. Kızartma tadını yakalayabileceğiniz fırında patlıcan tariflerini denemekten çekinmeyin.

UYARILAR!
Patlıcan Çiğ tüketilmesi önerilmez. Zehirlenmeye yol açabileceğini unutmayın!.
Patlıcanın saklanma koşullarına riayet edilmelidir. Nitrat içeriği mide suyuyla birlikte nitrite döner. Küçük yaştaki çocukların hazmetmesi daha güç olabilir. Bu ve bunun dışındaki sebeplerle alerjan etkisi görülme olasılığı yüksektir.
Patlıcanın aşırı tüketilmesi de alerji vakalarının görülme sıklığını artırır.
Patlıcan tüketiyorsanız antidepresan ilaç kullanmayınız.
Antidepresan ilaç kullanarak patlıcan yemekten uzaklaşmak yerine tam tersine ilacı kullanmayın daha sağlıklı bir karar olacaktır.
Patlıcan içeriğinde tyramine adlı madde barındırır. Bu madde antidepresanlarla etkileşime geçerek tansiyonu yükseltebiliyor.



Yorumlar