OKSİJEN'İN FAYDALARI - TEMİZ HAVANIN ÖNEMİ

Oksijenin önemi,oksijenin sağlığa etkileri,oksijenin faydaları nelerdi,oksijensiz kalmak,oksijen yetersizliği,oksijeni bol iller,oksijen terapisi,doğa terapisi,oksijen nelere iyi gelir,oksijensiz kalırsak ne olur,oksijen ve kilo problemi,oksijenin fazla kiloya etkisi, gibi çeşitli soruların cevabı bu yazımızda.


Oksijen nedir?

Oksijen simgesi O, atom sayısı 8, atom ağırlığı yaklaşık 16, yoğunluğu 1,105 olan, havada beşte bir oranında bulunan, rengi, kokusu, tadı olmayan, hidrojenle birleşerek suyu oluşturan bir gazdır. 

Oksijenin Önemi
Oksijen, yaşamın devamı için gerekli en önemli gazdır. Hayat döngüsü, oksijenin varlığı ile devam edebilir.
Bütün canlıların ihtiyaç duyduğu su ile eşdeğer öneme sahiptir. İnsan açısından bakıldığında oksijensiz kalma süresi çok kısa olduğundan hayatın devamlılığı için ilk sırada yer alır.
Bu bilgilerden hareketle oksijenin insan hayatındaki önemi anlaşıldığı üzere, oksijen yeterli miktarda alınmaması durumunda insan hayatını kısa sürede tehlikeye sokar. Bilimsel verilere göre insanın oksijensiz, yani solunum yapmadan yaşayabileceği süre 3 (üç) dakika kadardır. Dolayısıyla bu süreden fazla oksijensiz kalınması durumunda hayati fonksiyonların, iç organların, en başta ise beynin hasar görmesi söz konusudur.

Yine Bu ön bilgiler ışığında Temiz Hava oksijeni bol olan alanlar için söylenir.

 Temiz Havaya En önce Beyin İhtiyaç Duyuyor
Uzmanların açıklamaları ve çeşitli sağlık kuruluşlarının çalışmalarından çıkan sonuçlara göre; Temiz hava beyin sağlığının ilk şartıdır. Çünkü beyin, diğer organlar gibi oksijene ve besin maddelerine ihtiyaç duyar. Güncel yaşamda hava kirliliğinin ilk etkisi hafıza kaybı ve benzeri hafıza problemleri olarak ortaya çıkıyor.



Temiz Havanın Olmadığı Kapalı Ortamların Etkileri

Kapalı alanlar veya oksijensiz alanlar olarak, çalışma odamız, ev ve iş yerlerimiz kapalı ortamlara örnektir. Böyle zamanlarda oda içerisindeki oksijen değeri insanların soluması ile düşer. Yanı sıra, ortamı ısıtmak için kullanılan soba benzeri araçların kullanımı da oksijen oranını düşürür

İnsanlar nefes aldığında akciğerlere hava dolmaktadır. Havanın içindeki oksijen kanı temizler. Nefes verme esnasında kanda bulunan kirli gazların dışarı atılması, karbondioksit salınımı sağlanır. Vücut çok daha sağlıklı, çok daha dinamik bir hale gelir.
Eğer Oksijen oranı düşmüşse baş ağrısı olacaktır. Yine yorgunluk hissi, halsizlik ve enerjinizin çekilmesi gibi hisler ve benzeri çeşitli sorunların hissedilmesi oksijenin azalmasından kaynaklanır.

Böylesi durumlarda genelde kapı ve pencereleri açarak içeri oksijen girmesi sağlanır.

Ancak bu şehir hayatında sadece yeterli miktarda oksijen almayı sağlasa da, oksijenle birlikte diğer gazlarında solunmasına sebep oluyor. Çünkü Şehirlerde oksijen miktarları, ormanlık, açık hava gibi temiz değildir.


ORGANLARIN OKSİJENE İHTİYACI VARDIR

Oksijen Kanın temizlenmesini sağladığı gibi yine kanda bulunan maddeler aracılığı ile Organlara Taşınır. Solunum fonksiyonları zarar gördüğünde iç organların hepsi risk altındadır. Yine kan aracılığıyla oksijenin taşınmadığı herhangi organ veya organların tamamı temizliğini yapamaz, hücre yenilenmesi gerçekleştiremez kısa veya uzun zamanlı olarak fonksiyonlarını yitirir ve hastalıklar gün yüzüne çıkmaya başlar.

Bu nedenle her ne kadar hayatımıza devam edebiliyor olsak da, aslında oksijen miktarının düşük oluğunu hissetmeden uzun süre boyunca kalitesiz yani kirli bir hava soluduğumuz için gerek kısa gerek uzun vade de hastalıklara kapı açıyoruz.

GÜÇ = OKSİJEN

Oksijen İnsanın Sorunlarının Çözümü İçin Kilit Rol Oynar.
Nasıl su için Hayattır ifadesini kullanıyorsak Hayati Önem Sırası ilk Olarak oksijenindir. Bu nedenle oksijen hayat katar denilebilir.
Oksijen kişiye dinçlik,enerji, stres yükünün azalması,canlılık ve ferahlık verecektir. Hissiyat anlamında güç oksijenle gelir.
Halsizlik oluşmaması, canlılık halinin devamı, vücut direncinin artması, beynin düzgün çalışması, organların zarar görmemesi gibi sebeplerden dolayı temiz havada bulunmak gerekir.

Aynı zamanda Manevi güç gelir. Stres yükünü alır götürür diyebiliriz.

Son zamanlarda Depresyon Tedavisi için öneriler arasında doğa yürüyüşleri, kamp yapmak, bir kaç günlük orman gezisi gibi önerilerin birkaç sebebinin başında da Bol Oksijen, yani temiz hava vardır!

Kilo Problemlerinin Oksijenle Bağlantısı

Fazla kiloların sebep olduğu hastalıklara yetersiz oksijen alımından doğan,organların fonksiyonlarının yavaşlaması yada yitirilmesi hali hazırda kilo alımına yol açar. Kilo problemine etki eden düzensiz,sağlıksız beslenme ve benzeri bir çok etken olduğu gibi yeterli oksijen alınmaması kan değerlerindeki düşüş ve hareketsizlik gibi sayılabilecek etkenler kilo problemi olarak dönecektir.
Yine bu nedenle de temiz havanın kilo problemlerine etkisi dolaylı değil doğrudan etkilidir. Nasıl ki, bazı vitamin ve minerallerin eritilmesi için suya ihtiyaç duyuluyorsa, oksijeninde benzer yakıcı ve yapıcı görevleri vardır.

Bütün bu bilgilere bakarak denilebilir ki; Şehir hayatından fırsat buldukça ormanlık alanlara,  oksijeni bol alanlara ihtiyaç vardır. Bunun için kendinize bir rota çizmeli ve her fırsatta doğaya kaçmanız öngörülür.

Japonya'da Her daim trend olarak uygulanan "orman banyosu" nu hayatımıza iliştirmemizin vakti geldi.

Orman Banyosu Nedir?

Aslında bu bir çeşit bağışıklık güçlendirme aktivitesidir. Stres seviyesini düşürücü olduğu içinde hatrı sayılır iyileştirme ve güç dengesi kuruyor.
Orman banyosu denilince, soyunmak,ıslanmak, yada ormanda terlemek gibi spor faaliyetleri değil. Sadece Yürüyüşle yapılan bir çeşit meditasyon, doğal terapi denilebilir.
maksat orman içlerine yürümek yürürken de derin derin soluyarak, ağaçların havaya yaydığı yağlarla birlikte bol oksijeni vücuda almaktan ibarettir. Bunun için yürüyüş rotası çok zor olmayan yerleri seçebilirsiniz.
Ancak hikking yada trekking şeklinde değerlendirip hareketliliği de artırmak sizin tercihinize kalmıştır.
hareketliliğin önem boyutunu düşünecek olursanız bu aktivitenin faydalı etkilerini ikiye katlamış olursunuz.
Bu sayede japonların orman banyosunu kendinize uygun betimlemiş olursunuz.

Doğa yürüyüşü sırasında bütün duyu organlarınızı kullanmayı odaklanmayı ve hisslerinizi sonuna kadar kullanmayı amaçlayın. Uzaktan gelecek seslere, uzakta görülen manzaraya, sıcaklık ve nem değerlerini hissetmeye, gerektiğinde toprağa çıplak ayakla basmaya, bilginiz var ise doğada bulacağınız besinlerden tatmaya gayret edin. Ve kendinizdeki değişimi tekrar şehir hayatınıza döndüğünüzde fark edeceksiniz.

Yakın zamanda Outdoor, kamping gibi faaliyetlere katıldınız mı? Bu gibi faaliyetlerden çıkan sonuçlarınızı, deneyimlerinizi bizimle de paylaşın.




Yorumlar