MİNERAL KAYNAĞI YEŞİL ERİK DİYETE EKLENMELİ Mİ?,ERİK NELERE İYİ GELİR?

Yeşil Eriği Severek Tüketiyoruz. Onu Yakından Tanıyınca Daha Çok Seveceksiniz. 

Birisi size erik dediği zaman, yada onu gördüğünüzde genelde canınız ister, ve yine genelde ağzımız sulanır, hatta bazen çene alt kemiğimizde ekşi erik yer gibi bir sulanmada olur. Yaz aylarının sulu meyvelerinden biri olan erik. Sadece Tadı ve görüntüsüyle cezbetse de sağlığa olan faydaları bilindiğinde daha bir cazip hale geliyor.
Yeşil eriğin içerdiği vitamin ve mineral değerlerine bakıldığında öncelikle C vitamini deposu oluşu yanı sıra Kalsiyum ve Potasyum açısından da zengin olan erik bir çok hastalığın tedavisinde çok etkilidir. Peki eriğin faydaları nelerdir? Erik Hangi hastalıklara iyi gelir? Eriğin zararı var mıdır?, Aşırı erik tüketilirse ne olur? gibi soruların yanıtlarına hep birlikte bakalım.



Doğada yetişen besinlerin ya doğrudan yada dolaylı olarak insan sağlığına faydası vardır. Bunların arasında zehirli bitkiler gibi yenilmesi ölümle bile sonuçlanacak bitkiler olsa dahi, onların içeriğinde bulunan bazı bileşenlerinde ilaç üretmek, yada bazı durumlarda haricen tedavi olarak kullanılmak gibi özel faydaları olabiliyor. Doğa’ya bakıldığında bizlere; sebzesiyle meyvesiyle binbir renk binbir tat sunuyor.
Bu sebeple doğadan gelen sağlıktan faydalanabilmek için rengarenk meyvelerden sebzelerden tüketmek gerekiyor. İşte Doğa denilince akla ilk gelen renk olan Yeşil tonunda bir meyvedir erik.
Farklı varyasyonlara ve farklı renklere sahip olsa da öncelikle yeşil erik ilk akla gelen türüdür. Çünkü birçok erik türü olgunlaştığında farklı renk alır, genel olarak ham iken yeşildir. Olgunlaştığında da yeşil olan erikle diğerleri arasında küçük farklılıklar bulunmaktadır. Bu yazımızın konusu olan yeşil eriğe yakından bakalım.
 
YEŞİL ERİK NEDİR?
Yeşil erik, gülgiller familyasından olup kabukları ince ve boyutu ceviz büyüklüğünde olan hafif ekşimsi bir meyvedir. Ülkemizde hemen hemen her bölgede yetişen erik, içerisinde bulunan lif, C, A, ve K vitamini, sodyum, potasyum, protein, kalsiyum, fosfor gibi vitamin ve mineral değeri yüksek  haliyle de sağlığa olan faydalı etkileri açısından değerli bir meyvedir.

100 GRAM YEŞİL ERİK BESİN DEĞERLERİ NEDİR

Besin Değeri
100 gram'da
Kalori
47kcal
Karbonhidrat
10.2g
Lif
1.7g
Protein
0.6g
Yağ
0.2g
Kolesterol
0mg
Vitamin A
61IU
Vitamin C
5mg
Potasyum
220mg
Kalsiyum
14mg
Demir
0.45mg



YEŞİL ERİĞİN FAYDALARI NELERDİR

  • Yeşil erik sindirim sistemini güçlendirerek bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar.
  • Yeşil erik, vücudun alkali tutmasına yardımcı, organik asit içeriği yüksek olan bir meyvedir
  • Kabızlık, midede oluşan şişlik ve gaz gibi rahatsızlıkların önüne geçer.
  • İçerisinde bulunan C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • İçeriğindeki sitrik asit sayesinde yorgunluğu önler
  • Lifli yapısı sayesinde metabolizmayı hızlandırır.
  • Yeşil erik yüksek miktarda antioksidan içerdiği için beyin ve kan da yağ iç zarının zarar görmesini önler.
  • Birçok süt ürünüyle (Yoğurt, ayran, peynir gibi) birlikte tüketilmesi kalsiyum emilimini artırır, bu sayede diş ve kemik sağlığını destekleyicidir.
  • K vitamini ve magnezyum sayesinde kemiklerin güçlenmesini sağlar.
  • Anemi hastalığına fayda sağlar, kansızlığı giderir.
  • Kilo vermeyi kolaylaştırır. (Alt paragrafta diyette erik nasıl uygulanmalı bilgisine yer veriliyor)
  • A vitamini sayesinde göz sağlığını korumaktadır.
  • İçerdiği flavanoidler ve antioksidanlar kalp sağlığını korur.
  • Düzenli olarak yeşil erik tüketildiğinde diş etlerini güçlendirir
  • Kalbi güçlendirerek kalp sağlığını koruyucu etkisi vardır.
  • Kan şekerini dengelemesi sebebiyle şeker hastalıklarına karşı koruma sağlar.
  • Solunum yolu enfeksiyonları ve akciğerler ile ilgili problemlere karşı koruyucu özelliktedir.
  • İçerisinde bulunan potasyum sayesinde kan basıncını düzenler.
  • Bağ dokularını önemli ölçüde destekler.

Diyette Erik Tüketerek Kilo Vermeyi Kolaylaştırın

Protein ağırlıklı besinlerle (et ve et ürünleri balık,yumurta gibi.) birlikte tüketildiğinde bu besinlerin asit etkisini azaltır. Böylece metabolizma çalışması desteklenir, kilo vermeyi önemli ölçüde destekler. Kilo vermek isteyenler, fazla kilolarından kurtulmak için Ana öğünlerinde et ürünü tükettiklerinde meyve tercihlerinin yanına bir miktar erik ekleyebilirler.

Uzmanların tavsiyeleri mevsimlik meyvelerin günlük 3 öğün alınmasının sağlıklı olduğu yönündedir.
Bu sebeple erik tüketimi kilo vermek isteyenlerin diyetlerine rahatlıkla ekleyebileceği bir meyvedir.
Normalde, Günlük 100 gram erik tüketilebilir. Ancak diğer meyvelerde yer verilmesi daha doğru olacaktır.

YEŞİL ERİK BU HASTALIKALRIN TEDAVİ SÜRECİNDE TÜKETİLMELİDİR
YEŞİL ERİK HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR?


Ateş düşürücü bir meyvedir.
Karaciğer hastalıklarının tedavisinde yardımcı etkiye sahiptir.
Adet düzensizliklerine iyi gelir.
Kolesterolün dengelenmesinde etkilidir.
Kabızlığı giderici etkiye sahiptir.
Demir eksikliğini önlemedeki tedavi sürecinde kullanılır.
Astım, akciğer kanseri, soğuk algınlığı, öksürük ve kronik akciğer gibi hastalıklardan koruyucudur.
Böylesi sağlık sorunlarında düzenli beslenmeye dikkat ederek meyve tüketimine özen gösterilmelidir. Sayılan bu rahatsızlıklar için yeşil erik tüketiminde dikkat edilmesi gereken aşırı olmaması, ve diğer sağlık problemlerinin göz önünde bulundurulması gerekir.

YEŞİL ERİĞİN YAN ETKİLERİ
Erik yüksek miktarda asit içeren meyvelerdendir. Mide asidi problemi olanların dikkat etmesi gerektiği gibi. Eriğin Aşırı tüketilmesi sonucu mide problemlerine sebep olabilir.
Özellikle gastrit, ülser gibi rahatsızlıkların tetiklenebileceğini unutmamalı.
İshal gibi durumlarda, bağırsağı hızlı çalıştıracağından tüketilmemesi tavsiye edilir.


Yanı sıra her ne kadar lezzetli olsa da, tuz ile birlikte erik tüketilmemesi tavsiye edilir. Genelde Bu şekilde tuz alımı farkında olmadan aşılır. Bu şekilde tüketilen tuz, çok çabuk ödem yapacağı biliniyor.

Yorumlar