Sayılabilecek Çokça Sorunun Uzman Hekimi - KEKİK -


Kekik Nedir?

Kekik denince ilk akla gelenler arasında Anadolu insanının melhemi, dağ esintisiyle ferah bir kokunun yayılışı gibi duygular insanı sarıyor. Her ne kadar toplum olarak çoğunluğumuz Anadolu insanı olsak ta tüm o duyguları içinde hapsetmiş bireylere dönüştük doğadan uzaklaştık ve günden güne bildiklerimizi de unutur olduk. Bunlar kekiğin konusu değil ama bizim asli meselelerimiz kadar üzücü, ilimden ve kayda değer bilgilerden uzak oluşumuzun etkileriyle birleştiğinde büyük önem taşıyan durumlar. Bu noktaya vurgu yaptık ki, böylesi vurguları yapmadığımız her zaman bir eksiklik hissediyoruz. Sözü fazla uzatmadan , daha fazla derinlere girmeden konumuz olan kekiğe dönelim.
 Kekik diğer bitkiler gibi, bölgelere göre değişik isimlerle tanındığı bilgisiyle devam edelim. Kekiğin diğer isimleri; Anzer çayı, Adi kekik (Akdeniz kekiği), Beyaz kekik, Catır - Girit kekiği, Güveyotu, Thymus vulgaris, Thymus, Thym. Dünyaca ünlü birçok bitki gibi başarılı bir bitki.
Ailesi de kendisi gibi güçlü olan Ballıbabagiller familyasındandır. Güneşli yerleri sever, genellikle çorak topraklarda yetişebilen uzun yıllar yenilenerek yaşayan bir bitkidir. Boyları 15 - 40 cm arasında olur ve yaprakları karşılıklı, bir sonraki ile ters, oval, eliptik veya yumurta şeklinde, koyu yeşil renkli sapsız veya kısa saplı olarak görülebilirler. Çiçekleri geriye doğru çan şeklinde, pembe, pembemsi kırmızı, eflatun veya pembemsi beyaz renklerde olur. Kökleri saçak şeklinde, gövdenin alt kısmı odunsu ve üst kısmı oldukça sık çatallıdır.

Dünya ve Türkiye mutfağında sıkça karşımıza çıkan baharatlar arasında yer alır. Ağzının tadını bilen insan kullanacağı baharatları da iyi seçer. Kekik bu baharatların ilk sıralarında yer alır.
Kekiğin Karizması hakkında yeteri kadar bilgiye sahip olduğumuza göre onunla daha yakın ilişkiler nasıl kurabiliriz bakalım.


Kekiğin Toplanma Aşaması Nasıl Olur
 Kekiğin Toplanması
 Kekik otu
Haziran'dan Ekim'e kadar topraktan 4-5cm yukarıdan veya sürgünleri kesilerek toplanır.

Kekiğin Kurutulması,
Toplanan kekik, güneşli ve havadar yerlerde kurutulur ancak sıcaklığın 35C°'yi geçmemesine dikkat edilmelidir.
Kekiğin kimyasında neler vardır
 Kekikte timol, karvakrol, simol, linalol ve borneol maddelerini içeren % 1 oranında uçucu yağ; acı esanslar, tanen, flavonit ve tripenoit bulunur. Kekik bitkisine hoş kokusunu veren, timol ve karvakrol adlı maddelerdir.
Kekikle yeteri kadar yakınlaştık ve muhteviyatını da öğrendik. Öyleyse kekiğin sağlığa olan faydalarına bir göz atalım.

Kekiğin Faydaları
Kekik, içeriğinde bulunan bitkisel besinler, vitaminler ve mineraller ile sağlığımızı koruyor. Çalı üzerinde yetişen bu bitki Akdeniz ve Güney Avrupa ülkelerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Öksürük ve bronşit gibi solunum yoluyla ilgili hastalıklarda yaygın olarak kullanılır.

Kekik ve Cilt Sağlığı – Kekiğin Cilde Faydaları

Kekik suyu ve kekik yağı, harici olarak cilt yüzeyine uygulandığında mantar gibi hastalıkların tedavisinde yardımcı olur.

Kekik, bitkisel ilaçların içerisinde, yiyecek ve içeceklerde kullanıldığında çeşitli cilt hastalıklarının önüne geçebilmektedir. Kekiğin içeriğinde çok fazla uçucu yağ bulunduğu için özellikle egzama ve mantar gibi cilt hastalıklarına karşı son derece etkilidir. Yaşlanmayı azaltarak daha genç bir cilt oluşmasına yardımcıdır.

 Böcek ısırığı, egzama
ve başka nedenlere bağlı olarak oluşan geçmeyen kaşıntılar için kekik suyu iyi gelir.


Antiseptik ve mikropları önleyici özelliği bulunan kekik suyu, sivilce ve akne tedavisinde kullanılır.

Hipertansiyona iyi gelen kekik, tansiyonunuzun dengede kalmasına yardımcı olmaktadır.

Kekik suyuyla düzenli olarak ağız çalkalamak
, ağızda bulunan bakteri sayısını azalttığı için, diş ve diş eti hastalıklarını önlemektedir.

Ateş düşürücü etkisiyle geçmişte yaygın oalrak kullanılmıştır.
Antioksidan etkisi bulunan vitaminler açısından zengin olan kekik suyu, toksinlerin vücuttan daha hızlı atılmasını sağlayarak, çeşitli hastalıklara karşı vücudun direncini arttırır.
Kekik Meme Kanserine karşı etkili olduğu biliniyor. Ancak günümüzde keşfedilen ve doğada yetişen tüm bitkiler birer şifa kaynağıdır. Meme kanserine karşı savaşan bitkilerden birininde kekik olduğu anlaşılmıştır. Meme kanseri hücrelerinin vücudunuzda yayılmasına engel olduğu bilgisine yer veriliyor.
(ÖNEMLİ UNUTULMUŞ BİLGİ
Bu konuya değin, eskiden bazı bölgelerde kekiğin ya suyu , ya da bir çeşit merhem elde edilip kadınların göğüslerine masaj yaparak sürdüğünü biliyoruz. Bunun bilinen faydası nedir bu konuda bir bilgi varmıdır şuan için bilmiyoruz. Ancak kanaatimiz arasında kekiğin hoş kokusu bir diğer kanaat ise nefes açması için solunma da güçlük çeken kişiler bu yönteme başvuruyor olabilirler. Daha detaylı ve gerçek bir bilgiye ulaşmak isteriz. Bu konu hakkında bilgi sahibi olan varsa bizimlede paylaşılmasını rica ederiz.)

 Neticede kekik,  Solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelen bitkidir; astım, bronşit, şiddetli öksürük ve balgama iyi gelir. Bronşları rahatlatarak nefes alıp verişleri kolaylaştırır.

Kekik Ve Sindirim Sistemi

Kekikte bulunan Thymol adlı bileşiğin, anti-aging (yaşlanmaya karşı etkili) özellikleri olduğu bilinmektedir. Bu bileşen hücre yenilenmesine yardımcı olarak, organların fonksiyonlarını geliştirir.

Yemeklerle birlikte veya yemekten sonra tüketebileceğiniz kekik hazımsızlığı gidermeye büyük ölçüde yardımcı, şişkinlik ve gazı alarak mideyi rahatlattığı biliniyor

Hemoroid hastalarında ağrıları şiddetlendiren kabızlığı önlemek için önerilir. Yüksek lif içeriği ile gaz ve şişkinlik gibi sindirime bağlı sorunların tedavisinde kullanılır.
Yanı sıra İshalin şiddetli etkilerini azaltır.


Vajina ve ağız enfeksiyonuna neden olan ortak mantarlardan biri olan candia albicans bir çeşit mantardır. Pamukçuk adı verilen bu mantara karşı kekik, içerisinde bulunan uçucu yağlar ile engel olmakta ve oluştuğu bölgeyi tedavi ettiği bilgisine yer verilmiştir.

Kekik genel olarak hücre yapısını koruyan bir yapıda olduğundan, beyin hücrelerinin de sağlıklı olmasına katkıda bulunan bitkidir. Kekik tüketerek yaşlılığa bağlı unutkanlık hastalığı riskini azaltabilirsiniz.

Çocuklarda görülen kansızlığı giderir. Yanı sıra Anti-enflamatuar ve antioksidan etkisi ile vücut sağlığını koruyan kekik kalp hastalıklarına karşı büyük ölçüde koruma sağlıyor.

Cinsel isteği arttırıcı özelliği bulunmaktadır.

Kandaki şeker miktarını azaltmaktadır. Bu sebeple ve sayılabilecek diğer etkilerini de göz önünde bulundurarak, yüksek miktarda kekik tüketilmesinden kaçınılmalıdır.

Ağız kokusunu giderici,ferah ve hoş kokusundan dolayı eskiden sıkça kullanılmıştır. Kırsal kesimlerde bu etkisinden her zaman faydalanılmıştır.  Bunun diğer alternatifi de karanfil olduğunu unutmayın.

Kilo vermek isteyenlerinde yararlanabileceği  muazzam bir baharat olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
Ölçülü miktarlarda aşırıya kaçmadan yemeklerinize ekmeye özen gösterin.

Saç Bakımı ve Kekik Etkisi – Kekiğin Saça Faydaları

Saçlara yapılan bakımların içine ezdiğiniz kekikten ekleyerek saçlarınızın daha sağlıklı olmasına ve saçların dökülmesine engel olabilirsiniz. Saçlarınızın kırılmasını engellemek , saçların güçlenmesini sağlamak için kekik tüketilmesi tavsiye edilir.


Kepeğin Bitkisel Çözümü
Aynı zamanda Kekik suyunu duştan sonra saçlara uyguladığınızda kepek sorununa iyi gelir

Bilinen Uygulama yöntemleri

Solunum yolları ve bağlı enfeksiyonların tedavisine yönelik;
 1 bardak suyun içerisine 1 tutam kekik ekleyip bir süre demlenir gibi bekletip içebilirsiniz. Göğüs ağrıları, şiddetli öksürük ve tüm solunum yolları problemlerine iyi gelecektir.
Bu aynı zamanda Sinir sisteminin pozitif etkilenmesini sağlayacaktır,  stresten kaynaklı uykusuzluklarınızı giderebilirsiniz. Kekik bünyeyi rahatlatarak sinirlerinizi yumuşatcaktır.

Kekik suyu
aynı zamanda Adet sancılarını hafifletmek için kekik suyu önerilir.
Kekik suyu tüketerek regl döneminde oluşan ağrıları hafifletebilirsiniz. Bu ve benzer etkilerini artırmak için, Kekik suyuna bal ve limon ekleyebilirsiniz.

Yemeklerde Kullanımı İse, bir kişi için servis edildiğini düşünürsek. Parmak uçlarıyla alınan bir tutam yeterli olacaktır. Herhangi bir tedaviye yönelik olmadığı durumlar için geçerlidir.

Son zamanda herkesin keşfettiği  üzre, baharatlar yemeklere piştikten sonra , yani aşırı ısıya maruz kalmadan veya yanmadan tüketilmelidir.
 
Daha sayılabilecek çoklarca etkisi vardır. Son yıllarda araştırıldıkça etki ve fayda alanlarına dair bir çok bilgi saptanmıştır. Genel olarak kurutulmuş yani baharat olan kekik kullanılsa da, ilaç gibi etkili olan dağ kekiğidir.

Dağ Kekiğinin Faydaları

Yukarıda sayılan etkilerle birlikte, dağ kekiği de aynı faydaları sağlamaktadır.Her sabah dağ kekiği tüketerek kendinizi daha enerji dolu hissedebilirsiniz. Moralli ve güçlü hissiyatınızla bir çok sorunun önüne geçebileceğiniz bir gerçektir.

Dağ kekiğinin önemli etkilerinden birisi de Diş eti çekilmelerine karşı  modern tıp'ın ulaşamadığı tedavi edici faydaya sahip olduğu bilinmektedir.
Bu konu hakkında detaylı yer verdiğimiz makalemizi buradan okuyabilirsiniz.

Kemik ve damar sağlığı, Bronşit, astım ve boğmaca rahatsızlıklarında faydalıdır.
Kış hastalıklarına karşı bağışıklık sistemini güçlendirir,savunma mekanızması olarak işlev görebilir.
Tütün ürünleri içenler için dağ kekiği tüketmeleri önerilir. Zararlı etkilerini bir miktar gidermeye yardımcıdır.
  
!!UYARILAR!!
Aşırı kekik tüketimi sonucunda mukus zarı hasar görebilir.
Hamilelik, emzirme dönemi ve doktor kontrolünde ilaç kullananlar doktora danışmadan tüketmemelidir.
Hassas kişiler kekik kullanımı sonucunda alerjik rahatsızlıklar yaşayabilir. Böyle bir durumda kullanım durdurulmalıdır.
Ergenlik çağının tam olarak kapandığı, olgun yaşlara gelmeyen kişilerin kekik kullanması pek tavsiye edilmez. Baharat olarak az miktarlarda kullanılabilir.

Tiroit hastalıkları olanlar kekikten uzak durmalılar.

Kan basıncı sorunu bulunanlar doktora danışmadan tüketmemelidir. Yukarıda belirttiğimiz gibi ani kan basıncı hareketlilikleri veya kan şekerinde ani düşüşler olabilir. Sağlıklı  olsanız dahi asla yüksek miktarda kekik kullanmayın.

Yorumlar