SIRT AĞRILARI NEDEN OLUR, SIRT AĞRISI İÇİN EGZERSİZLER

Bir çok araştırma sonucuna göre her beş kişiden biri sırt ağrılarından yakınıyor. Özellikle gelişmiş ülkelerde sırt sorunları önemli bir probleme dönüştüğünü belirten uzmanlar sırt sağlığına özen gösterme konusunda ciddi uyarılarda bulunuyorlar, Sırt neden ağrır? Sırt ağrısı ile başa çıkmanın yolları neler? Bu yazımızda sırt ağrıları neden olur, kürek kemiği ve kaburgalarda ağrı, sırtın bir bölümünde oluşan ağrılar ve sebeplerini araştırdık.

Sırtın yapısı

Sırtın fonksiyonel yapısı; oniki omur arkada faset eklemleri omurlar arasında önde disk denen yastıkçılar ve arkada deliklerden çıkan spinal sinirlerden oluşur. Sırt omurga hareketleri; göğüs kafesinden dolayı boyun ve bel omurga hareketlerine göre daha azdır.

Yani hareketsiz alan olarak değerlendirilir. Eğer hiç spor yapmıyor yada hayatın gerekliliği olarak çalışma şartları, gündelik hareketsiz bir yaşantı olduğunda ve bir çok sebep dikkate alındığında vücudun en az hareket eden bölgelerinin başında gelir.

Sırt Ağrısının Neden olur?
  •  Her hastalığın başlangıcı sayılabilecek stres. 
  • Yaşa ve yaşantıya bağlı olarak ilerleyen  kamburluk.
  • Omurga eğrilikleri
    Omurga eğrilikleri genelde sürekli oturan kişilerin sonradan karşılaştığı problemlerdir. masabaşı işlerde ve bilgisayar kullanımı gibi çeşitli durumlarda farkında olmadan eğri ve uzun süreli oturumlar olur buda ilerleyen süreçte omurganın eğilmesine sebep olur.
  • Juvenil kifoz(özellikle gelişme döneminde erkek çocuklarda görülen bir çeşit kamburluk)
  • Hiparostosis ( daha çok erkeklerde görülen bir çeşit kireçlenme )
  •  İç organlardan yansıyan ağrılar
  •  İnterkostol nevralji; sırt bölgesinde fıtık ve kireçlenmeler boyun bölgesindeki fıtık ve kireçlenme ağrılarının sırta yansıması ( bu durumda özellikle kürek kemikleri arasında ve altında ağrı olur )
  •  osteoporoz ( kemik erimesi )
  •  İltihaplı romatizmalar ( ankilozan spondilit )
  •  multipl miyelom ( bir çeşit kemik tümörü )
  •  Kemik tüberkülozu
  •  Çökme kırıkları
  •  İyileşmiş Omurga kırıkları: 
Omurgalarda zaman zaman kırılmalar olur, bu kırılmalar genelde yaşlı insanlarda görülüyorken günümüzde daha erken yaşlarda görülmektedir. Bunun sayılabilecek çoklarca sebebi vardır. Örneğin spor, masa başı çalışma, yatarken alınan yanlış pozisyonlar bu kırılmalara sebep olabilecek benzer bir çok nedenden sadece bir kaçıdır. Bu omurga kırıkları bazen kısa süreli sırt ağrısı şeklinde görülür ve bazen kişiyi fazla rahatsız etmez. Her ne kadar ağrı sızı geçmiş olsa da sırtda eğrilmeler farklı noktada kaynamalar gibi birçok sonuç görülebilir.

Sırt ağrıları aşağıdaki durumlarda tehlikelidir ve doktor kontrolü gerektirir

  •  Sırtda Şiddetli ağrı
  •  Gece terleme
  •  Zayıflama
  •  Boy kısalması (düzenli olarak boyunuzu ölçün)
  •  Bacaklarda güç kaybı, uyuşma
  •  Kan tahlilinde yüksek sedimantasyon, idrarda protein kaçağı
  •  Solunum da güçlük, solurken sırt ve kaburgada batmalar.

Düzgün bir duruş olmalı.
Gündelik yaşantıda dikkat ederseniz duruşumuz genelde öne doğru eğilimlidir. Eğer düzgün durmayı hedeflerseniz oturmanıza,yatış pozisyonunuza dikkat ederseniz sırt ağrılarınızın azaldığını göreceksiniz. Bir süre sonra da hiçbir şikayetiniz kalmayacak. Otururken öne doğru eğilmemeye dikkat edin. Ve koltukların uç kısmına değil, dik bir duruş için en geriye kalçanızın üstüne eşit bir pozisyonda dik oturmalısınız. Omuzlarınız öne doğru gelmesin. Sürekli olarak omuzlarınızı geri itin ve midenizi içinize çekin. Böylece vücudun ağırlığını eşit olarak çeşitli bölgelere dağıtmış olursunuz. Ancak uzun süreli oturmamalısınız en azından bir süre ayağa kalkmalı bir kaç adım atmalı ve geri oturmalısınız.


Bacak bacak üstüne atmak
Her ne kadar bu hareket otururken sizi rahatlatıyor olsa da, kısa süreli ve bacak değiştirerek yapılabilir. Ancak bu süre kısa oturuşlar için bile risklidir. Gerekiyorsa bacak bacak üstüne atmaktan vaz geçmelisiniz Çünkü bu alışkanlık kan dolaşımını zorlaştırır. Sadece duruşunuza değil organlarınıza da zarar verebilir.

Eğilme, çömelme gerektiğinde
Neredeyse hepimiz böyle durumlarda belden ve sırttan eğiliriz. Aslında uygun olanı eğileceğiniz zaman sırtınızı değil, dizlerinizi kırarak diz çökerek eğilmektir.. Böylece sırtınıza fazla yük binmesini önlersiniz.

Eşya taşıma, sürekli yük
Normalde ağır işlerde çalışan kişiler eğer işini biliyorsa bir çok tekniği kullanır ve yorgunluk dışında kolay kolay şikayetleri olmaz. Ancak gündelik hayatta çok basit gibi görünen bazı anlarda ise, bir anda yük bindiririz ve farkında olmayız çok kısa sürelerde ağrılara sebep olacak yanlış davranışlarda bulunabiliriz. Örneğin; Alışverişten dönerken, yükü bir el ile taşımak yanlıştır. İki ayrı çanta ya da torbaya eşit miktarda malzeme koyulmalı ve öyle taşınmalı. Sırtınız ve omuzlarınız arasında denge kurulmasını sağlamakla, sırt ağrısı çekmekten kurtulursunuz. Bu ve benzeri bir çok hareket sırt ile beraber boyun ağrıları, kaburga ağrıları gibi şikayetleri de beraberinde getirebilir.


Sırt bölgesinde ağrılara neden olan hastalıklar nelerdir?


Schuermann hastalığı:
Boyun ve bele göre sırttaki omurlar daha az hareketlidir. Bu nedenle büyüme çağında kan dolaşım problemlerine ait omur düzeyindeki gelişim hastalıkları en çok sırtta görülür. Büyüme çağında kas, eklem uyumsuzluğu yaşayan çocukların sırtlarında ortaya çıkan kifoz adı verilen yuvarlılık, kamburlaşma sırt ağrısına neden olabiliyor. Hastalığın habercisi olabileceği gibi bu dönemde öne doğru eğilmelerden de kaynaklanabilir. Skolyoz, çocukluk ve genç erişkinlik dönemlerinde omurganın üç boyutta eğrilmesi sırt ağrısıyla kendini belli edebilir. Bu sırt ağrıları hareketle artan dinlenmeyle geçen özelliktedir.

Enflamatuar (İltihaplı) romatizmal hastalıklar

Enflamatuar, gece ağrıları diye adlandırılan bu sırt ağrıları hastalığın en çok bilinen belirtisidir. Gecenin ikinci yarısında uykudan uyandırabilecek şiddette görülür. Ağrıların yanı sıra eklem şişmeleri, sabah sertliği şikayetleri ortaya çıkar. Romatizmal hastalıklarda erken tanıyla, hastalık nedeniyle ortaya çıkabilecek tahribat en aza indirilmeye çalışılır.
Osteoporoz adı verilen kemik erimesi hastalığı
Özellikle geceleri sırtta şiddetli ağrılara neden olabiliyor. Yaşlı kadınlarda sırt ağrıları, osteoporoz nedeniyle ortaya çıkan osteoporotik yıkım adı verilen, omurların şekillerini kaybedip çökmesinden kaynaklanabilir.
Kanser
Orta yaş üstünde omurgaya yayılmış kanser nedeniyle gece sırt ağrıları ortaya çıkabilir. Ağrıların bu yönde araştırılması gerekiyor. Hastalığın önlenmesinde en kolay tanı yöntemi iki yönlü sırt grafisi çekmek.
Kadınlarda göğüs, meme boyu orantısı problemi
Kilo ve boy endeksine göre göğüsleri büyük olan kadınlar sırt ağrısı çekebiliyorlar.
Kalp hastalıkları:
Kürek kemiğine vuran sırt ağrıları, kalp hastalıklarından şüphelenmesine neden olabiliyor. Safra yolları hastalıklarında sırt ağrısı ilk belirti olarak ortaya çıkabiliyor. Genelde iç organlar ve buralardaki kas ağrıları sırt bölgesinde çeşitli noktalara vurabiliyor.
Zona Hastalığı
Sinir uçlarında iltihaplanması sonucu ortaya çıkan hastalık hiçbir belirti vermeden sırt ağrısıyla kendini gösterebiliyor.

Psikosomatik nedenler

Sırt ağrıları sadece yaşam koşulları ve strese bağlanmamalı. Her türlü hastalık irdelenmeli.

Ağrıları geçirmek için
Eğer sırtınız ağrıyorsa, yaptığınız iş ne olursa olsun o işi bırakın. Eğer sırtınızda sıcaklık da varsa, soğuk kompres uygulayın. Eğer sırtınız ağrırken aynı zamanda geriliyorsa, sıcak su torbasını sırtınızda gezdirin.  Eğer iki üç gün içinde sırt ağrılarınız geçmezse bir doktora görünmelisiniz.
Uzun süre yatak istirahati yapmak, sırta destek veren kasları zayıflatabilir. Bu nedenle sadece yatarak ağrı geçirmeyi denemek yanlıştır. 

Sinir sıkışmalarıda sayılabilecek sebepler arasındadır.

Sağlıklı bir sırt için

 Stres ve gerginlik, sırt kaslarının gerilmelerine neden olur. Bu nedenle haftada bir kez sırtınıza masaj yaptırabilirsiniz. Sırt kaslarının rahatlaması için bu önlemleri almak gerekir.
Sırtın sağlıklı olabilmesi için doğru egzersizleri seçmek çok önemlidir. Yüzme ve yürüyüş sırt için ideal egzersizler olarak nitelendirilir, uzun süren durumlarda bir doktora danışın.
Oturduğunuz sandalye ya da koltuk, mutlaka çok rahat olmalı. Ve sırtınıza destek vermeli. Evde iş yerinde ve arabada bu hususa dikkat etmelisiniz. Yumuşak kanepe ve koltukların arkalarına yastık koyarak destek almak gerekir.
 
Yatak ve Yastık Seçimi çok önemlidir cep telefonu da öyle! 
Yaşamımızın yaklaşık üçte birini uyuyarak geçirdiğimize göre yatağımıza da dikkat etmemiz gerekiyor. Yatağınız kalçalarınızın ve omuzlarınızın rahat edebileceği bir şekilde olmalı.
Bunun için yastık seçiminizede önem vermelisiniz. Çoğu zaman yüksek yastıklar boyundan itibaren omur veya kürek kemiklerini havada tutar sabaha kadar sakin bir uyku uyursanız, hareket etseniz dahi üst bölge yukarıda alt bölge aşağıda kalır buda tutulma dediğimiz sırt ağrısına sebep olur, yanı sıra kaburganıza göğüs kısmına etki eden bir ağrı oluşur. hatta bazı hareketleri yaptığınızda şiddetli batmalar olur.

Son yıllarda böylesi boyun tutulmaları, sırt ağrıları ve göz şikayetleri gibi daha bir çok şikayetin sebebi teknolojik gelişmelerle iniltilidir. Çünkü artık elimizden düşürmediğimiz cep telefonları sayılan birçok rahatsızlığın ana kaynağı olmakta. En çok yapılan hata ise. Yastığı dik yada paralel konuma getirip cep telefonuyla yatağa girmek sonrası malum o pozisyonda uyunur ve sabah yerinizden kalkamayacağınız şiddetli bir ağrıyla başbaşa kalabilirsiniz. Aynı şekilde televizyon karşısında uyumalarda sayılabilir.Bu sebeple cep telefonlarını mümkünse yatağa almayın yastığınızı düzeltin ve düzgün pozisyonda yatın mışıl mışıl uyuyun.
Sırt Kaslarınız İçin Yapabileceğiniz Basit EgzersizlerBu videodan izleyerek uygulayabilirsiniz.

Yorumlar