KARABAŞ OTU, KARABAŞ OTU ÇAYI, KARABAŞ OTU FAYDALARI


Karabaş Otu Besin değeri, karabaş otu çayı nasıl yapılır, karabaş otu kullanım şekli, karabaş otunun faydaları, karabaş otu hangi hastalığa iyi gelir, karabaş otu nelere iyi gelir,karabaş otu yağı neye iyi gelir sorularını bu yazımızda cevapladık.


Karabaş Otu Nedir
Ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasına ait olan karabaş otunun Latince ismi Lavandula stoechas’tır. İngilizce’de ‘French Lavender’ (Fransız Lavantası) olarak anılır. , Ülkemizde ‘yalancı lavanta’, ‘gargan’ ve ‘keşiş otu’ isimleriyle de biliniyor. Yaygın olarak Orta Avrupa da yetişiyor, Ülkemizde ise yoğunlukla Batı Anadolu bölgelerinde bulunan makiliklerde kendiliğinden yetişir.

Anadolu’nun bazı bölgelerinde, özellikle Ege’de, karabaş otu reçeli de yapılan bir bitkidir.
Karabaş otu sıklıkla çay olarak demlenerek tüketilir. Ancak kurutulmuş ve öğütülmüş çiçekleri toz haline getirilerek de kullanılabilmektedir. Çiçeklerinden elde edilen karabaş otu yağı haricen kullanılıyor.

Tarihsel açıdan bakıldığında, 1. Dünya Savaşı’nda mikrop öldürücü olarak kullanılmış. Osmanlıda kolerayla mücadelede kullanılmış.
Karabaş otunun içeriğinde neler var


Karabaş otu besin değeri
Karaboş otu içeriğinde bol miktarda A ve C vitaminleri bulunur. Yine bol miktarda demir ve kalsiyumu bünyesinde ihtiva eder.
100 gram karabaş otu besin değerleri şöyledir;
Kalori    72 kcal , toplam enerji
Karbonhidrat   17.34 gram
Potasyum   308 mg
Kalsiyum    41 mg
Magnezyum   38 mg fosfor   51 mg 
Diğer;
Rosmarinik Asit
Rosmarinik asitin özelliği antiatherosclerotic yani damar sertliğine karşı faydalıdır. Kan sulandırıcı özelliğidir. Yüksek oranda rosmarinik asit içerir bu ise kan dolaşımını düzenleyicidir.

Bazı araştırmalara göre yirmiden fazla antibakteriyel özellikli maddeyi bünyesinde barındırıyor.
staphylococ, streptococ,antihirinitis,hypotensive özelliği olan maddeleri de içeriyor. Bunlar ses teli enfeksiyonu, tansiyon düşürücü, ve çeşitli enfeksiyonlarla yanı sıra bakterilerle savaşan etkili bileşenlerdir.

Karabaş otunda bulunan, Perillylalkol – Geraniol maddeleri
Hücre bölünmesinde görev yapan, Prostat tümörleri, bağırsak, meme tümörü ve
Akciğer kanseri, kan kanseri, beyin tümörleri gibi bir çok kanser türüyle ciddi ölçüde savaştığı bilinir. Kanserin ilerleyişini yavaşlatan hatta durduran tedavi edici özelliği gözlemlenmiş.
Daha sayılabilecek birçok etkin maddeyi ve faydayı bünyesinde barındırır. Kısaca karabaş otunun sağlığa faydalarını listeleyecek olursak;

Karabaş otunun faydaları nelerdir?

Güçlü Balgam söktürücüdür

İdrar yolları enfeksiyonlarında etkili tedavi edici özelliğe sahip

Ağrı kesici etkisi vardır.
Sinirsel baş ağrısına karşı, uykuya geçmeyi kolaylaştırıcı, yüksek tansiyona karşı, kan dolaşımı bozukluğuna karşı, kan sulandırıcı,
Karabaş otu kür şeklinde tüketildiğinde kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar.

·         Kanser hastalığına karşı korur, vücuttaki mevcut tümörlerin büyümesini yavaşlatır.

·         Vücut direncini artırır, bağışıklık sistemini güçlendirir.

·         Öksürük ve özellikle balgam şikayetinin azaltılmasında oldukça etkilidir.

·         İçeriğindeki etken maddeler sayesinde nikotine duyulan ihtiyacı azaltarak zararlı içecekleri bırakmaya yardımcı olur. Tütün tüketiminden kaynaklanan öksürük, göğüs ağrıları ve baş ağrıları gibi şikayetlerin azaltılmasında da etkilidir.

·         Vücudu rahatlatıcı özelliği vardır. Özellikle yoğun stresin etkilerini azaltmaya yardımcı olarak rahatlatır, daha iyi uyumaya yardımcı olur ve vücuda zindelik verir. İç huzursuzluğuna karşı, yorgunluğa karşı, romatizmaya karşı faydalıdır.

·         Harici olarak kullanıldığında açık yaraların hızlı iyileşmesine yardımcı olur. Egzama yaralarını iyileştirdiği bilinir.

·         Mide ve bağırsaklardaki gazı azaltır, sindirim sorunlarına bağlı ağrı ve rahatsızlıkların giderilmesine yardımcı olur.

·         Bağışıklık sistemini güçlendirip öksürüğü de kestiği için, özellikle grip ve benzeri kış hastalıklarına karşı etkilidir.Ancak karabaş otu hiçbir hastalık yokken kullanılması tavsiye edilmez. Hastalıklara karşı koruyucu önlem olarak kullanılmaz. Tedavi maksatlı, alternatif olarak bilinmeli ve doktora danışılarak  kullanılmalıdır.

Sağlık Düşkünü Özel bilgi;
Hastalıklara karşı koruyucu etkisi olan birçok bitki çayı
nın etkilerini güçlendirmek için kullanım şekilleri mevcuttur.
Örneğin;
 Bazı kış aylarına özel yapılan bitki çaylarına damlatılabilir.
Özellikle soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklar için zencefil, adaçayı, ıhlamur benzeri bitki çayları içiyorsanız, hazırlamış olduğunuz bitki çayınıza iki üç parçacık karabaş otu da ilave etmeyi deneyebilirsiniz. Yada Kaynattığınız karabaş otunun suyundan 2-3 damla bardağınıza damlatabilirsiniz.


!UYARI!
Karabaş otu, aşırı tüketildiğinde bazı zararlı etkilere yol açabilir. Bunlardan bazıları;
Aşırı miktarda karabaş otu tüketildiğinde baş ağrısı  görülebilir.
Yine aşırı tüketmek iştah artışını tetikler.
Haricen uygulandığında aşırı kullanılırsa cildinizde tahrişe neden olabilir.
Merkezi sinir sistemi ile rahatsızlığı olanların doktora danışmadan tüketmesi uygun değildir.
Hromonal dengeye etki edebildiğinden ergenlik çağına erişmemiş çocuklarda kullanılması sakıncalıdır.

Karabaş otu eski zamanlardan beri bilinen antiseptik etkisi gibi şifai etkileri sebebiyle yara ve yanıkların tedavisinde, ruh ve sinir hastalıkları tedavisinde de kullanıldığı biliniyor. Karabaş otunun kullanımıyla ilgili olarak, uzmanlar; karabaş otunun 15 gün düzenli kullanılmasından sonra bu sürenin uzatılmaması gerektiği konusunda uyarıyorlar.Yanı sıra aspirin, antidepresan ve benzeri ilaçlar kullanıyorsanız ya da herhangi bir tedavi görüyorsanız, ya da cerrahi müdahale gerektiren durumlardan 2 hafta öncesinde karabaş otu, karabaş otu kürü kullanımını kesmelisiniz.
Kullanmadan önce doktorunuzla görüşmenizde fayda var.

Karabaş Otu Çayı Nasıl Hazırlanır

Karabaş otu çayı hazırlamak için; 7-8 dal karabaş otu eli ile ezilerek, küçük parçalar haline getirilir.  Bir su bardağı kaynamış suya ilave edilerek, ağzı kapalı olacak şekilde 10 dakika kadar demlenir. Süzüldükten sonra tatlandırmak isterseniz içerisine bir çay kaşığı bal ya da birkaç damla limon ilave edebilirsiniz. Soğumadan içilmelidir.

Alternatif olarak, her bitki çayı hazırlamasında söylediğimiz gibi, bir cezve içerisinde kaynamak üzere olan

Suya ilave edilip 2 -3 dakika kısık ateşte kaynatıp, 5-10 dakika kadar ağzı kapalı demlenmeye bırakılabilir.

İbrahim Saraçoğlu Karabaş otu hakkında özel bilgiler veriyor. Her evde bulunması gerektiğinin altını çiziyor.

Diğer Önemli Bilgileri Bu videodan izleyebilirsiniz

              

Yorumlar