GÜL, GÜL REÇELİNİN FAYDALARI, GÜL REÇELİ YAPILIŞI

Gül, bitki türü olarak gülgiller familyasından gelir. Hem boyut olarak, hem görsel olarak, hem kokusu ve de renk açısından, birbirinden oldukça farklı çeşitleri bulunmaktadır. Gülün insan hayatındaki yeri çoğu bitkiden farklıdır. Süsleme, hediyeleşmede bolca mana katılmış bir çok konuda sembolleşmiş özel bir çiçektir. Bunu birazda kendi renk çeşitliliğinden alıyor. Ülkemizde en sık rastlanan gül türleri ise sarı gül, Van gülü, kırmızı gül, Yediveren gülü ve Şam gülüdür.


Gül Suyu; Gülün suyunun çıkartılmasıyla kullanılan doğal gül suları, gül sirkeleri, gül şurubu  ve gül reçelleri elde edilir. Bunun dışında gül yağı da çıkartılan güller, parfümeri ve kozmetik sektöründe de sıklıkla kullanılıyor. Birçok alanda farklı amaçlarlada kullanılan güllerin içerisinde D vitamini, C vitamini, B3 vitamini ve A vitamini gibi içerikler mineraller ve bazı bileşikler olduğundan gülün insan sağlığına oldukça yararları bulunuyor. Önemli ölçüde tüketilen bir bitkidir.
Gül Çayı; Gülün yapraklarından çay yapılarak tüketilmesi halinde bağırsak rahatsızlıklarının kesileceği ve mide bulantısının ortadan kaldırılabileceği, bademcik iltihaplarının kuruyacağı, göz nezlesinin ve kanlanmanın önüne geçebileceği öngörülüyor.
Hazırlanan gül çayıyla gargara yapılırsa; ağızdaki yaralara ve diş ağrılarına iyi geleceği ve cildin daha sağlıklı bir görünüme kavuşacağı da bilinenler arasında.
Gül Reçeli
Özellikle gülle yapılan ürünlerden biri olan gül reçelinin de insan sağlığına oldukça faydalı etkileri bulunmaktadır. Bağırsak, mide ve karaciğer rahatsızlıklarında tedavi edici etkilere sahiptir

Gül Reçelinin Faydaları Nelerdir?

Gül Reçeli Faydaları
  • Gül reçeli güçlü bir antioksidandır ve sağlığınıza tekrar kavuşmanızı sağlar.
  • Günde 1-2 tatlı kaşığı gül reçeli yemek midedeki asidi azaltır.
  • Doğal kan temizleyicisi olarak aktif görev yapar, bu özelliği sayesinde birçok hastalığın engellenmesinde etkindir, sivilce oluşumunu da önler.
  • Günde 1 tatlı kaşığı gül reçeli adet döngülerini düzenler, aşırı kanamayı önler.
  • Sindirim için iyi bir toniktir, iştahı artırır, kabızlığı tedavi eder.
  • Ağız yaralarına şifadır, düzenli gül reçeli tüketmek ağız yaralarının tekrarlamasını önler.
  • Ciltte iltihaplı çıban oluşumunu engeller.
  • Hamilelikte gül reçeli tüketmek sinirleri yatıştırır, ve hamile kadının sağlıklı bir gebelik geçirmesini sağlar.

Gül Reçeli
Gül reçeli genelde lezzetiyle bilinir ancak lezzetinin yanı sıra faydaları da vardır. Gül reçelinin en önemli yararı mide ve bağırsaklara iyi gelmesi. Ayrıca gül reçeli, karaciğer rahatsızlıklarına da iyi gelir.

Gül Reçeli Tarifi
Gül Reçeli Hangi Gülden Yapılır
Reçel yapımında kullanılacak güller ilaçlanmamış, doğal olmalı. Her kokulu pembe gülden reçel yapılmıyor. Mayıs ayında açan ince yapraklı ve kokulu okka gülü ve Şam gülü reçel yapımına uygundur. Ancak hazırlanırken gül yaprakları iyice yıkanmalıdır.
  Gül reçeli Polonya'da ve Hindistan'da da yaygın olarak tüketilen bir gıdadır. Hindistan'da gulkand olarak bilinen reçel, gül yaprakları ile şekeri kapalı kavanozda güneşte bekletilerek yapılıyor.
Tatlı çiçek; "Gul"un kelime anlamı, Farsça'da ve Urduca'da çiçek, demek. "kand"ın kelime anlamı ise “tatlı” dır.
Gül Reçeli Malzeme Listesi
15 adet kokulu gülün renkli yaprakları (yaklaşık 50 gram)
1 kg toz şeker
Yarım limonun suyu
Yarım litre (500ml) içme suyu
1 tatlı kaşığı limon tuzu

Malzemelerimiz hazır, sıra geldi gül reçeli hazırlamaya. Adım adım gül reçeli hazırlama
  • İlk olarak, petal denilen renkli gül yapraklarının dibindeki beyaz kısım acı olur. Bu sebeple bu kısmı kullanmayın, kesip atın.
  • Gül yapraklarını parmaklarınızın ucuyla tamamını dengeli bir biçimde tutup sapından dağılmayacak şekilde dikkatlice ayırın.
  • Gül yapraklarını dağıtmadan tutarsanız dibindeki beyaz kısımlarını toplu olarak kolayca kesebilirsiniz.
  • Sararmış solmuş yaprakları kullanmayın, varsa ayıklayın.
  • Sapından ayrılmış ve beyaz dip kısımları kesilmiş yaprakları zedelemeden bol su ile yıkayın.
  • Birkaç defa yaprakları yıkayın ve suyunu süzgeçle iyice süzün.
  • Gül yapraklarını,  reçeli yapacağınız tencereye veya kaba koyun.
  • Şekerle yaprakları biraz ovalayın, sonra limon suyunu da ekleyip yumuşaması için tekrar ovun.
  • Tencerenin veya kabın kapağını kapatıp serin bir ortamda 1,5 - 2 gün bekletin. Genelde ertesi güne kadar şeker erimiş ve güller sulanmış olur. 
  • Beklemiş gül yapraklarına yarım litre içme suyu ilave edin. 
  • Orta ateşte karıştırarak kaynamasını bekleyin. Reçeli sıcakken kavanoza koyun. 
  • Kaynayınca ateşi kısıp kıvam alıncaya kadar yaklaşık 50 dakika kadar pişirin. Gül yaprakları hafif şeffaf bir görünüm alacaktır. Bu görünüm olduğunda ve reçel kıvamını bulduğunda ocağın altını kapatın.
  • Kıvamını alınca limon tuzunu ekledikten sonra bir taşım daha kaynatabilirsiniz, gül reçeli sıcakken kavanozlara koyup kapağını sıkıca kapatın. 
  • Kavanozu ters çevirin ve bu şekilde 1 gün bekletin. Serin yerde bekletebilirsiniz. Gül Reçeliniz hazır, afiyet olsun.


 

Gül Mayası Nasıl Yapılır?

Gülünüz fazla miktarda gül varsa, yapraklarını şekerle ovalayın sonra cam kavanoza sıkıca bastırarak saklayın. İstediğiniz zaman gül mayasını su ile karıştırıp kaynatarak gül reçeli yapabilirsiniz.

Yorumlar