FINDIK BESİN DEĞERİ- GÜNLÜK FINDIK TÜKETİMİ SAĞLIĞA YARARLARI


fındığın sağlığa olan faydaları,fındık nasıl tüketilmeli,fındık tüm besin içeriği,fındık neye iyi gelir,düzenli fındık tüketmek,işlenmiş fındık,çiğ olarak fındık tüketmek,fındık kilo aldırır mı, fındık kalorisi, 1 avuç fındık kalori,fındık yağı  fındık hakkında bilgilere yer verdiğimiz yazımız.

Genellikle bir kuruyemiş, çerez olarak tükettiğimiz fındık bir çok besinin içerisine hem tadı hemde besin değeri dolayısıyla giriyor. Sağlığa olan faydaları, enerji ve mutluluk vermesi sebebiyle de bir çok üründe yardımcı maddeler gibi nitelikli kullanımı mevcut. Zaten fındık besin değeri oldukça yüksek olduğundan  sağlık notu yüksek bir besindir.

Ülkemizde Karadeniz bölgesinin tamamında bölgesel çeşitlilikle ve lezzetiyle, dünya sıralamasında da özel yerlere sahip aynı zamanda ticaret kapasitesi ile yüksek bir ziraat ürünü olarak yetiştiriliyor.
Sağlık açısından faydalarından tam anlamıyla yararlanabilmek için çiğ olarak tüketilmesi tavsiye ediliyorken işlenmiş fındığın çok yakın değerlerde sağlığa faydaları var.

Besin değeri tablosunda görüleceği gibi insan vücudunun ihtiyacı olan bir çok şeyi karşılayabilen fındık. Düzenli tüketilmesi halinde oldukça büyük faydalara sahip.
Uluslara arası çalışmalarla araştırılan fındığın besin değeri tablosu aşağıda görüldüğü gibidir.
Fındığın bütün besin içeriği


100gr Fındık Besin Değeri

Kimyasal Bileşimi
%
Kimyasal Bileşimi
15.98
Yağ
60.51
Doymuş
4.76
Tekli doymamış
50.32
Çoklu doymamış
5.43
Su
4.45
Kül
2.23
Karbonhidrat
16.83
Şeker
3.58
Enerji (kcal)
    672


Organik Asit Bileşimi
100g
Oksalik
0.06
Sitrik
0.70
Malik
3.86
Laktik
0.43
Asetik
0.12
Askorbik
0.00
Toplam
5.17

Şeker
100g
Fruktoz
0.142
Glukoz
0.111
Sakaroz
2.667
Rafinoz
0.135
Stachyose
0.481
Toplam
3.576

Yağ Asitleri Bileşimi
%
Myristic (C14:0)
0.03
Pentadecanoic (C15:00)
0.02
Palmitic (C16:0)
4.86
Margaric (C17:0)
0.04
Heptadecenoic (C17:1)
0.07
Stearic (C18:0)
2.74
Oleic (C18:1w 9)
82.72
Linoleic (C18:2w 6)
8.89
Linolenic (C18:3w 3)
0.10
Arachidic (C20:0)
0.14
Gadoleic (C20:1w 9)
0.16
Behenic (C22:0)
0.03
Erucic (C22:1w9)
0.03
Lignoceric (C24:0)
0.01
Nervonic (C24:1w 9)
0.02
palmitoleic (C16:1)
0.16

Fitesterol Bileşimi
100g
Cholesterol
0.00
Campesterol
7.15
Stigmasterol
0.89
b-Sitosterol
105.48
Toplam
113.52

Total Amino Asit Bileşimi
100g
Iysine
0.47
Histidine
0.74
Arginine
1.69
Aspartic asit
1.58
Threonine
0.46
Serine
0.58
Glutamic asit
3.72
Proline
0.59
Glycine
0.97
Alanina
0.67
Cysteine
0.45
Valine
0.67
Methionine
-
Isoleucine
0.59
Leucine
0.99
Tyrosine
0.43
Phenylalanine
0.79
Asparagine
-
Glutamine
-
Tryptophan
0.03
Mineral Bileşimi
100g/mg
Alüminyum (Al)
5.023
Kadmiyum (Cd)
0.011
(Ca)
193.4
Kalsiyum (Cr)
0.003
Krom (Co)
0.220
Kobalt (Cu)
1.603
Demir (Fe)
4.967
Bakır (Pb)
0.030
Kurşun (Mn)
3.293
Manganez (Mg)
176.5
Magnezyum (Ni)
1.247
Nikel (P)
355.7
Fosfor (K)
761.0
Potasyum (Ag)
0.005
Sodyum (Na)
3.133
Vanadyum (V)
0.077
Çinko (Zn)
1.940

Vitaminler
100g
Vitamin C
7.2
Vitamin E
33.9
Thiamin (B1)
0.3
Riboflavin (B2)
0.1
Pyridoxine(B6)
0.3
Niacin
1.8
Pantothenic Acid
1.1
Choline
52.4
Betaine
0.5


Besin değeri tablosundan anlaşılacağı üzere fındığın sağlığa olan faydaları kaba tabirle sayısızdır. Doğrudan ve dolaylı yoldan fındığın sağlığa olan faydaları onu kaliteli bir sağlık aracı haline getiriyor. Peki fındık bu değerlere nasıl ulaşıyor.


Tabi ki fındığın üretim süresince kurutma işlemlerine kadar emek isteyen işlemlerden geçiyor. Fakat bu gün teknolojinin ilerlemiş olmasıyla birlikte hem tarımı sırasındaki kolaylığı hemde sanayi anlamında oldukça hız kazandırılmış. İşleme merkezlerinin sayısı da arttığından bu süreç hızlanmış ihraç edilmesi sürecine kadar işler kolaylaşmış olsa da.  Kimi yerde dallardan tektek toplanır, harmana getirilip belirli ölçülerde seriliyor güneşte soldurma ile kurutma işlemi için hazır hale getiriliyor. Bu işlemde üstünde bulunan tabaka yani zurufları patoz ile ayrılıyor. Bu ön kurutmadan sonra güneşin durumuna göre 20 güne kadar kurutulmak üzere seriliyorlar. İşte bu güneşlenme işlemi de fındığa ayrı bir lezzet boyutu katıyor.


Tabi ki sadece bunlarla sınırlı değil. Fındık kendisi birçok alanda kullanıldığı gibi kabukları yakacak haline getiriliyor. Yine ağacından çeşitli ürünler çıkartılıyor. Uzun yıllar kullanılan sepetler,bastonlar gibi daha birçok araç gerecin ham maddesi olmuştur.
Bunların yanı sıra Fındık yağı yine beslenme ve sağlık üzerine özel bir yere sahip.  Bir diğer kullanım alanı da, küspe olarak hayvansal yemlerin katkı maddesi oluyor.
Fındık yaprağı ve fındığın üzerindeki zar gibi zurufler de gübre olarak kullanılıyor.


Fındık ağacı, dalından,meyvesinden yaprağına kadar her şeyiyle tüketime ve geri dönüşüme açık olarak kullanılabilen değerli ağaçlardandır. Gözle görünenden çok görünmeyen faydası ise , fındığın insan sağlığına faydalarıdır.

Fındığın sağlığa faydaları nelerdir


Kanser çeşitlerinin bir çoğuna karşı etkili ve bir kısmının oluşumunu engelleyicidir. (Kolon kanseri, prostat kanseri,göğüs kanseri gibi)

Kroner Kalp Hastalığı riskini, Kalp krizi riskini önleyici etkileri vardır.
Kan dolaşımını düzenler, Damar sağlığı için önemli etkiye sahip.
Diyabet Riskini düşürür. Kan şekeri seviyelerini dengeleyicidir.

Kötü Kolesterolü düşürür
Bağışıklık Sisitemini kuvvetlendirir
Soğuk algınlığı gibi hastalık risklerini azaltır.

Güçlü bir beyin için etkendir. Zihinsel ve ruhsal gücü artırır
Dinçlik, enerji verir, mutluluk hissi verir.
Cilt sağlığı açısından önemli  bileşenlere sahiptir. Yaşlanma etkilerini geciktirir.

Zayıflama diyetlerinde ara öğünlere eklenebilir. Kilo vermeye yardımcıdır. Kabızlığı önler bağırsak hareketlerine, bağırsak florasına destek verir. Ancak çok tüketilmemesi gerekir Kalorisi yüksektir.

Kemik sağlığında destekleyicidir. Kemik erimelerini engelleyici etkiye sahiptir.
Ağrılara ve ateş’e iyi geldiği bilinir. Özellikle kas ağrılarında etkili olan fındık tüketimi, fındık yağı ile masaj yapmak için uygundur.
Stresi azaltır, depresyon v.b durumları pozitif yönde etkileyicidir.

Fındık yağı’nın cilt ve saç için faydaları bilinir. Bu sebeple çeşitli kürler yada masaj şeklinde istenilen bölgesel uygulamaları yapılır.
 
Çok eski çağlardan bu zamana, bilinçli olarak tüketilen fındığın, doğruganlık seviyesini artırıcı olduğu, hamilelikte bebek sağlığı içinde destekleyici olduğu biliniyor.

Sağlık Düşkünü
tavsiyesi
Fındığın günlük tüketilmesi uzmanlar tarafından önemiyle birlikte sık duyduğumuz önerileridir. Ancak kalorisinden dolayı kilo aldırıcı etkisi düşünüldüğünde çekimser kalınabilir. Tansiyon  gibi durumlarda söz konusu olduğunda fındık tüketimi sınırlandırılır yada kaçınılır. Ancak her insanın vücuduna en uygun ölçü kabı kendi avuçlarıdır. Bu sebeple 1 avuç fındık, korkulan etkileri tetiklemez. Ancak riskli durumlardan dolayı avuç içinizden çok daha az tüketmeniz gerekir. Örneğin bir avuç fındık ortalama 20 gram’dır. 100 kalori üzerinde olur. Sağlıklı ve normal bireylerde 1 avuç düzenli  fındık tüketilmesinde sakınca olmayacaktır.


Yorumlar