Deri (Cilt) Nedir? Cilt Hastalıkları Çeşitleri Giriş


Cildimiz neye yarıyor sorusunu merak edenler için Derinin görevi nedir?
Deri, tabir yerindeyse  vücudumuzu tepeden tırnağa örten en büyük organdır. Derinin görevi, ilk olarak gözle görüldüğü üzere vücudu dış etkenlerden korumaktır. Aslen gözle görmediğimiz görevi ise vücut ısısını ayarlamak, gaz alışverişi yaparak solunuma yardımcı olmaktır, gözle görülür şekildeyse, terleyerek çeşitli maddelerin, atıkların, vücuttan atılması yani boşaltıma yardımcı olmaktır. Deri aynı zamanda bağışıklık sisteminin süreçleriyle de ilgili olarak, metabolik fonksiyonlara sahiptir.  

Deri Bölümleri Nedir
Deri üç bölümden olu
şuyor.
Üst Deri (Epidermis) - Alt Deri (Dermis) Deri Altı (Subkutis, alt derinin bir parçsıdır)

Üst Deri Nedir (Epidermis) -Neye Yarar
Derinin alt bölümlerini koruyan en dışta gördüğümüz tabakadır.
Bu tabakada kan damarları ve sinirler bulunmaz. Derinin rengini belirleyen hücreler bu kısımda bulunurlar. Bu bizim ten rengimizdir. Yani bu kısım, üst derinin dış bölümü ölü hücrelerden meydana gelmiştir.
Deriyi zararlı ışınlardan korur.

Alt Deri (Dermis) Nedir? Neye Yarar
Üst deriye göre daha kalın olan alt deri, canlı hücrelerden oluşur.
Kan damarlari, sinirler, ter bezleri, yağ bezleri, kıl kasları ve duyu algılayıcılar bu katmanda bulunur. Çıplak gözle görmesekte deriye esnekliğini verir ve ince elastik lifler bulunur.
 
Deri Altı (Subkutis) Nedir? Neye Yarar
Aslında bu iki katman, dermis (alt deri) ve subkutis (üst deri) arasında net bir sınır bulunmuyor, her iki bölümün kalınlıkları ve geçiş özellikleri kişilerde cinsiyete, yaşa, beslenme durumu ve yaşam koşullarıyla, vücudun hangi bölgesinde olduğuna göre değişkenlik gösteriyor.
Vücudu çarpma ,vurma bazlı darbelere karşı korur ve vücudun ısı kaybını önler. Burada terbezleri yer alır ve boşaltıma yardımcı olur.

Deri Hastalıkları Nelerdir
Atopik Ekzama (Atopik Dermatit)
Ergenlik Sivilcesi (Akne Vulgaris)
Kellik (Alopesi)
Kurdeşen (Urtiker)
Liken (Liken Planus)
Mantar Hastalığı ( Fungal Enfeksiyon)
Pitriazis Rosea
Uçuk (Herpes Simpleks)
Vitiligo
Behçet Hastalığı
Cüzzam (Lepra)

Liste şeklinde yazdığımız cilt hastalıklarının neden oluştuğu, belirtileri ve tedavileri hakkında bilgileri, sonraki yazılarımızda tek tek ele alacağız.
Ancak genel anlamda deri hastalıklarına yakalanmamak için yapılması gerekenlere dikkat ederek engel olunabilir. En azından bazı deri hastalıklarını engellemek oldukça kolaydır. Mesela bulaşıcı mantarlardan korunulabilir.
Örneğin kişisel temizliğimize dikkat ederek, hijyen kurallarına uygun temizlik yaparak, ortak kullanılan objelerin temizliği kadar, kendi eşyalarımızın da temizliğine dikkat ederek, doğru ve dengeli beslenme ile, bir çok deri hastalığından korunma yolları vardır.

Deri hastalıklarını ele aldığımız yazılarımızda bu bilgilere değineceğiz.

Yorumlar