Atopik Ekzama Nedir, EKZAMA BİTKİSEL TEDAVİSİ, KORUNMA YOLLARI


Deri nedir, deri hastalıkları nedir diyerek başladığımız konuların devamında ilk olarak sıkça görülen deri hastalığı olan Atopik Ekzama hastalğını inceledik. Atopik ekzama nedir, belirtileri ve atopik ekzama tedavisi nasıl olur sorularını cevapladık. Aynı zamanda eldeki ekzamalar için beyaz dut kürü, vücuttaki ekzama için ısırgan otu çayı, ve karabaş suyu uygulaması nasıl yapılır sizler için değerlendirdik.

Atopik Ekzama (Dermatit)

"Atopik" ne demektir ?
 Deri ve solunum yollarının (burun ve akciğer gibi) aşırı duyarlı olmasına denir. Bu terim genelde saman nezlesi ve astım gibi alerjik hastalığı olanlarda kullanılır.
Ekzama, eğer tedbir alınmaz tedaviye yönelim olmazsa ilerleyen ve rahatsızlık veren deri hastalıklarındandır.
Soru: Atopik Ekzama kaç yaşında görülür, belirtileri nelerdir?

Cevap: Atopik Ekzama her yaşta görülebilir. Bebeklerde görülme olasılığı daha fazladır.
 Soru: Atopik Ekzama Belirtileri nelerdir
Cevap: Genelde bebeklerin yüz, kol ve bacakların dış yüzeyinde görülür. Büyüklerde ise genellikle kol ve bacakların iç yüzleriyle birlikte vücudun her yerinde olabiliyor.
Atopik Ekzama bulaşıcı mıdır?

Hayır, Atopik ekzama bulaşıcı değildir.

Atopik Ekzama Nasıl tedavi edilir? Nelere dikkat edilmelidir?

Tedavisi için mutlaka bir dermatoloğa gitmek gerekir.Doktorun uygulayacağı tedavi şekli büyük ölçüde giderecektir.Genelde kremlerle ve nemlendirici uygulamalarıyla cilt nemli tutuluyor. Fakat yinede atopik ekzama olan hastaların, tetikleyici faktörlerden uzak durması gerekiyor.

 Tetikleyici faktörlerden nasıl korunulur

Cilt  sürekli nemli tutulmalıdır. Cilt kuru kalmamalı ve kısa süreli ılık banyo yapılmalı ve banyo sonrası nemlendirici sürülmesi gerekiyor.    

Cildi tahri
ş edebilecek her çeşit maddeden uzak durulmalı. Sabun, deterjan, parfüm, yünlü eşyalar gibi bir çok meteryal cildi tahriş edebilir.

Aşırı şekilde terlemeye sebep olacak hareketlilikten ve çok sıcak ortamlardan uzak durulması gerekiyor.

Direk güneş ışığı görmek, özellikle ekzamalı çocuklarda oldukça risklidir. Mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.

Giysi seçiminde sentetik ve yünlü kıyafet kullanılması.

Herhangi bir alerjiniz  varsa, özellikle besin alerjisi ve çeşitli etkenlerinden uzak durulmalı.

Hastalığın görüldüğü  bölgeler kaşınmamalı ve tırnakları sık keserek, kısa tutmak gerekiyor.

 Stres, insanı ka
şınmaya yönelttiği için stresten uzak durulmalıdır.

Soru: Ekzamalı olanlar denize girebilirler mi?

Cevap: Evet, Denize girmelerinde sakınca bulunmuyor. Ancak; Güneşten, aşırı sıcaktan korunma ve diğer tedbirler alındığında. Denize giren sağlıklı bireylerin dahi deniz sonrası mutlaka duş alması gerekiyor. Bu nedenle ekzama hastalığı olanlar denizden sonra mutlaka temiz su ile duş almalılar. Anlaşılana göre denize giren çocukların sürekli vücutlarını nemlendirmeleri ve gereken kremleri de sık kullanmaları ve sürekli cildi nemli tutmaları sebebiyle, ekzama etkilerinin son derece hafiflediği görülmüş.


Uzmanların tavsiyeleri arasında her çeşit hijyen kuralları olduğu gibi, iç çamaşırları ve diğer elbiselerin düzenli değiştirilmesi, bulundukları ortamın toz ve benzeri durumlardan arındırılması için haftada en az 2 kere temizlik yapılması öneriliyor.

Çarşafların normale göre daha sık değiştirilmesi , ev içerisinde tütün ürünleri içilmemesi de diğer genel tedbirler arasında.

Atopik Ekzama iyilesir mi?
Hafifleme ve kaybolma ihtimali olsa da tekrarlayabilen bir deri hastalığı olduğundan. Hastalığın tekrar etmemesi için, Kaçınılması gereken etkenleri atlamamalı. Gereken özeni göstermeliyiz.

Ekzama Bitkisel Tedavisi
Ellerdeki ekzama nasıl giderilir
Beyaz Dut Kürü ile ellerdeki ekzama nasıl giderilir.

İlk olarak elimizin gireceği genişlikte bir tencerede su kaynatıyoruz.
Su kaynadıktan sonra 2-3 avuç kadar beyaz dut kurusunu tencereye ekliyoruz.
 1-2 Dakika sonra ocağın ateşini kapatıp, el yakan sıcaklığın geçeceği kadar bekliyoruz.
Yani ılıktan biraz sıcak olan, dayanabileceğimiz sıcaklıktaki bu suya elinizi sokun.


Yaklaşık 20 dakika ellerinizi bu suda bekletin. Süre dolduktan sonra ellerinizi çıkartın ancak hemen yıkamayın. 1 saat sonra temiz suyla durulayın.
Bu uygulamayı 2 günde 1 olacak şekilde uygulayabilirsiniz. Ekzamadan kurtulana kadar uygulanabilir. genelde 2 haftaya kadar ellerdeki ekzama kaybolur.

Vücuttaki ekzama nasıl giderilir

Vücuttaki ekzama için 2 bitkisel kür birlikte uygulanmalıdır.
Bunlardan biri ısırgan otu çayı
Isırgan Çayı nasıl hazırlanır

Bir cezve içerisinde 1 su bardağı su kaynatılır.
Su kaynadıktan sonra 1 tatlı kaşığı tepeleme  ısırgan otu ilave edilerek 5 dakikaya kadar kısık ateşte kaynatmaya devam edilir. (Ocağın altını en kısık dereceye alın. Süre 3-5 dakika aralığında olmalı daha fazla kaynatmayın.)


Hazırlanan Isırgan otu çayını, Akşam yemeklerinden 2 saat  sonra içmelisiniz. Bununla birlikte Deriye uygulanacak olan Karabaş otu suyu uygulanmalıdır.

Karabaş Çayı Nasıl Hazırlanır
Yine ısırgan çayında olduğu gibi bir su bardağı suyu cezvede kaynatıp, kaynadıktan hemen sonra karabaş otunu 6-7 baş yada 1 tatlı kaşığı ölçülerinde ekleyin. Isırgan çayındaki gibi ocağı kısık ateşe alıp 7 dakikaya kadar kaynatın.
Karabaş suyunu ise egzamalı bölgelere ellerinizle sürmelisiniz. Her gün veya gün aşırı bu uygulamalara devam ederek  ekzamayı giderebilirsiniz. Ekzama tamamen giderildiği halde tekrarlarsa, bu uygulamaları tekrarladığı zaman yeniden yapabilirsiniz.

Karabaş Otu Suyu, Ekzama,Sedef,Liken Planus,Vitiligo gibi bir çok deri hastalığına iyi geliyor.

Yorumlar