Zeytinin faydaları,zeytin
besin değeri,siyah zeytin kalorisi,yeşilzeytin kaç kalori,zeytinin sağlığa
faydaları,zeytin yaprağı faydaları,zeytin besin içeriği,zeytin nelere iyi gelir
gibi soruları cevaplandırdık
Zeytin, sofralarımızın özellikle sabah kahvaltılarımızın vazgeçilmez bir meyvesidir. Zeytinde köklü tarihi olan ağaç türlerindendir. Yunan mitolojisinde kutsiyet atfedildiği gibi, barışın simgesi “zeytin dalı” dır. İslam’da özel yeri vardır. Kur’an ayetinde zeytin, incir le birlikte anılmıştır.
Akdeniz iklimine sahip çoğu ülkede zeytin yetiştirilir. Ülkemizde en çok Ege ‘de, Marmaranın güneyinde ve Akdeniz bölgesinde zeytin yetiştiliyor. Zeytin dikiminden sonraki 5 yıl içerisinde iyi bakılırsa meyve vermeye başlıyor. Çok uzun süre yaşayabilen zeytin ağaçları, bilinene göre en iyi meyve verdiği 30 yıldan sonraki yıllardır. Zeytin ağaçlarının ortalama ömrü 100 yıl olarak biliniyor.
Zeytinin toplanma işlemi farklı yöntemlerle yapılabiliyor. Üreticiler, yetiştirdikleri ağaca göre toplama yöntemi belirleyebiliyorlar. Genelde elle toplanır. Zeytinin toplandığı tarihler genel olarak aralık,ocak,şubat aylarıdır. Bununla birlikte zeytinlerin saklanış ve yemeye hazır hale gelen sürecide çok meşakkatli ve uzun sürebiliyor. Sadece zeytini meyve olarak tükettiğimiz gibi, zeytinden elde edilen yağ kaliteli yağlar dediğimizde ilk akla gelen yağlardandır. Sağlık açısından zeytin kadar faydaları vardır.
Zeytin, sofralarımızın özellikle sabah kahvaltılarımızın vazgeçilmez bir meyvesidir. Zeytinde köklü tarihi olan ağaç türlerindendir. Yunan mitolojisinde kutsiyet atfedildiği gibi, barışın simgesi “zeytin dalı” dır. İslam’da özel yeri vardır. Kur’an ayetinde zeytin, incir le birlikte anılmıştır.
Akdeniz iklimine sahip çoğu ülkede zeytin yetiştirilir. Ülkemizde en çok Ege ‘de, Marmaranın güneyinde ve Akdeniz bölgesinde zeytin yetiştiliyor. Zeytin dikiminden sonraki 5 yıl içerisinde iyi bakılırsa meyve vermeye başlıyor. Çok uzun süre yaşayabilen zeytin ağaçları, bilinene göre en iyi meyve verdiği 30 yıldan sonraki yıllardır. Zeytin ağaçlarının ortalama ömrü 100 yıl olarak biliniyor.
Zeytinin toplanma işlemi farklı yöntemlerle yapılabiliyor. Üreticiler, yetiştirdikleri ağaca göre toplama yöntemi belirleyebiliyorlar. Genelde elle toplanır. Zeytinin toplandığı tarihler genel olarak aralık,ocak,şubat aylarıdır. Bununla birlikte zeytinlerin saklanış ve yemeye hazır hale gelen sürecide çok meşakkatli ve uzun sürebiliyor. Sadece zeytini meyve olarak tükettiğimiz gibi, zeytinden elde edilen yağ kaliteli yağlar dediğimizde ilk akla gelen yağlardandır. Sağlık açısından zeytin kadar faydaları vardır.
Yeşil Zeytin Besin Değeri ve Siyah Zeytin besin Değeri
Yeşil zeytin ve Siyah zeytin arasında kalori ve içerik bakımından farklılıklar görülür.Aynı oranlardaki örneğin 100gram Siyah zeytin 210 Kaloridir. Yeşil Zeytin İse 145 Kalori.Tablo;
Zeytinin Sağlığa Faydaları Nelerdir, Zeytin Yağı Faydaları Nelerdir
- Kalp ve Damar Sağlığına son derece faydalıdır. Kalp Ritm bozukluklarında
yardımcı,rahatlatıcıdır.
- İyi bir
Demir kaynağı olan zeytin, demir oranını yeterli seviyede tutmak için düzenli
tüketilirse, Kırmızı kan hücrelerinin yapımında etkisi artar.Kan’da bulunan
hücreleri besleyici koruyucu etkisi vardır.
- Kolesterolü
dengede tutan en etkili besin kaynaklarındandır.
- Katarkt ve benzeri hastalıklardan korunmada zeytinin göze faydaları vardır.
Ancak yeşil zeytin göze faydası bakımından daha etkendir. İçerdiği A ve E vitamininden dolayı.
- Zeytin, DNA’nın korunmasında etkilidir.
- Düzenli zeytin tüketmek saç için fayda sağlayacaktır. Ayrıca zeytin yağı sade
veya başka yağlarla karıştırılarak saç maskesi yapılabilir.
- Genel
sağlığın korunmasında olduğu gibi, kanser ve kanser çeşitlerinin bir çoğundan
koruyucu etkiye sahiptir. Bu sebeple düzenli tüketilmesi kaçınılmazdır.Özellikle
Sızma zeytin yağının kanseri önleyici etkisi olduğu araştırmalarda görülmüştür.
- Zeytin
Midede kolay sindirilen besinlerdendir. Mide rahatsızlıkları olanlar siyah
zeytin tüketebilirler.
- Ayrıca küçük mide yaralarının kapanmasında zeytin çekirdeği yutmanın etkili olduğu, ancak bu sürekli kullanımda başka sıkıntılara sebep olabileceği bilinir. Bu nedenle kısa süreli yani birkaç gün , günde 1-2 adet yutulduktan sonra bırakılmalıdır. Bu çekirdekler sivri köşeli ve iri olursa yemek borusunda tahrişe sebep olabilir.
- Mide de ülser ve benzeri rahatsızlıklarda yeşil zeytin az da olsa rahatsızlık verebilir.
Zeytin yağı faydaları
- Yenilen diğer gıdaların sindirilmesi sırasındaki vitamin ve minarellerin
emilimini kolaylaştırır.
- Bağırsak florasına oldukça faydalıdır. Bu noktada Kolon kanserine karşı tavsiye
edilir.
- Ödem oluşmasını engelleyicidir.
- Mide asiti salgısını azaltarak mideyi rahatlatıcı etki verir.
- Pankreas salgısını tetikleyicidir
- Emziren kadınların hakiki zeytin yağı tüketimi bebeğin bağırsak sağlığına kadar
etki eder.
- Şeker seviyesini dengede tutmaya yardımcıdır. Şeker hastalarına önerilir.
- Aynı şekilde tansiyonu da dengede tutar. Tansiyon sorunu olanlara tavsiye
edilir.
- Çocuklarda kas ve kemik gelişimine katkısı olur.
- Cilt sağlığı için oldukça faydası vardır. Aynı şekilde saç sağlığı için önemli
bir yere sahip.
- Zeytin yağının faydası için kaliteli ve hakiki zeytin yağları kullanılmalıdır.
- Yemeklerde pişirme sonunda kullanılması gereklidir. En uygun kullanım alanı
salatalar üzerine dökmek olacaktır.
- Tırnakları kırılan veya tırnaklarında soyulma meydana gelenlerin zeytin yağı
ile bakım yapmaları tavsiye edilir.
- Zeytin yaprağı ise kronik sinüzitte tedavi edici olarak kullanılır.
- Bakteri kaynaklı ishallerin iyileşmesi için kullanılır.
Yorumlar
Yorum Gönder