Vertigo - Çocuklarda Baş Dönmesi - Sürekli Baş Dönmesi



Vertigo nedir?

Vertigo, aslen rotasyon da sapma gibi değerlendirilen hareketliliktir. Vertigo olan kişi durduğunda çevresindeki eşyaların belli bir alanda dönüyor hissini yada gözlerini kapattığında etrafındaki herşeyin etrafında kendisi dönüyor hissi olarak tarif edilir.
Aslında vertigo hastalık değildir. Vertigoya etki eden hastalıkların olduğunu gösterir. Vertigo insanın dengesini sağlayan yapıları oluşturur. Ve ancak bozulduğu zaman vertigonun varlığını daha iyi hisseder, önemini kavrayabiliriz.

Gündelik yaşamın getirdiği aşırı stres,yoğun iş temposu ve yeteri kadar beslenememe vertigo nedenleri arasında bulunuyor.

İnsan vücudunu taşıyan İskelet yapsı ve etrafından sarmal olarak onu güçlendiren kasların sinirsel olarak ilettiği duyular, iç kulak ve gözlerden gelen bütün sinyallerin beyne iletilmesi, bu bilgilerin derlenmesi sonucu denge oluşur.
İşte bu denge unsurlarının herhangi bir yerinde rahatsızlık meydana gelmesi sonucu baş dönmesi ile karşılaşılıyor.
Baş dönmesi yaşayan kişinin önce KBB kulak burun boğaz hastalıklarına ve nöroloji uzmanları tarafından muayeneleri yapılmalı. Daha belirsiz durumlarda ise iç hastalıkları (dahiliye), göz veya fizik tedavi bölümlerinden kontrol gerektiren, baş dönmeleri olabiliyor.

Çocuklarda baş dönmesinin, bulguları aynı şekilde seyrediyorsa bunun sebebi vertigo olabileceği gibi, vertigoya etki eden diğer başka durumlarda olabilir.


Vertigo Hastalık değildir. vertigoya Sebep olan başka rahatsızlıklardır

Çocuğunuz baş dönmesinden şikayet ederse ve bu sık sık baş dönmesi oluyorsa. Doktor kontrolü şarttır. Yanı sıra, baş ağrısı, halsizlik ve soluk bir cilt şikayetler arasında görülüyorsa; Bunun sebebi Kansızlık (anemi) 'ye bağlı olabilir. Çünkü iyi beslenilmediğin de, demir eksikliği gibi bi takım vitamin ve minerallerin eksikliği söz konusu olabilir. Kırmızı kan hücreleri, hemoglobin ve vitamin eksikliği durumlarında  kana taşınan oksijen sayısı düşebilir.Bu ise iç organlara yeteri kadar oksijen gitmemesi ve organların çalışmasını yerine getirememesi gibi durumlarda görülen belirtilerdir.


Yine baş dönmesiyle birlikte çift görme, konuşma bozukluğu (güçlük), dengesizlik durumları Kulak iç kristalleri yada beyin kaynaklı olabilir. Bu bulgular olduğunda da vakit kaybetmeden Çocuk Nöroloji doktoruna(nörolog) gidilmeli.

Yine bazı durumlarda baş dönmeleri görülebilir. (telaşa kapılmayın)
Çocuğunuzun kullandığı ilaçlar varsa bunları kontrol edin, Antibiyotik ve bazı ilaçlarda yan etki olarak baş dönmesi görülebiliyor. Kullanılan ilaçların prospektüs'ten yan etkilerini okuyunuz.

Benzer şekilde bir çok sebepten baş dönmesi olabilir bunlar maddeler halinde şöyledir

Migren
Baş'a alınan darbelerle yaralanmalar
Meniere hastalığı (bu uzun süreli baş dönmelerine sebep olan bir hastalıktır)
Kan şekerinin düşmesi
Kulak enfeksiyonları - iltihaplanma
Su içmeme, yeterli sıvı alınmaması sonucu oluşan Dehidrasyon, Aşırı sıcağa maruz kalma.
Anlık baş hareketleri yapınca baş dönmesi; yatarken ve kalkarken, öne doğru eğilip yerden bişey alırken veya tekrar düzelirken, görülen baş dönmeleri vertigo olarak tanımlanır. buna "iyi huylu pozisyonel baş dönmesi" - BPPV denir.
Kaygılanma (anksiyete) Bozukluğu;
 Çocuk genelde içten içe korku yaşar, sıkıntı duyar, kötü hisleri olur ve sürekli kaygılıdır. Bu durum bunaltıya sebep olur. bu durum da yine baş dönmelerine neden oluyor. Böylesi bir durumda Çocuk Nöroloji doktorlarına müracat etmelisiniz.


Beyin kaynaklı olabilir
Orta kulak hastalıkları kaynaklı olabilir
Nörolojik bazı rahatsızlıklardan kaynaklanıyor olabilir
Beyin tümörü kaynaklı olabilir

Alerji veya Stres kaynaklı baş dönmeleri görülebilir.
Bazı çocuklar ilgilerin üzerinde toplanması, ve özellikle anne babasından bekledikleri ilgi ve sevgi nedeniyle.

Baş Dönmesinde Tedavi

Çocuklarda baş dönmesi sık sık yaşanıyorsa derhal Çocuk Nöroloji Bölümüne müracat edilmeli.
Öncelikle EEG ve MR testleriyle başlanıyor Duruma bağlı olarak ilerleyişte kan testleri gerekebilir. Eğer önemli bir rahatsızlık varsa yada büyüyecek bir problemse, bunun engellenmesinde ve çocuğunuzun sağlıklı bir hayat sürmesinde erken müdahale önemlidir.

Vertigo çok sık rastlanılmayan bir durumdur. Genel olarak  %10 gibi rakamlara tekabul edebiliyor.


Vertigo Belirtileri Nelerdir?

  • Genellikle iç kulaktaki denge sisteminden kaynaklı problemlerle, baş dönmesi ilk belirtilerdir.
  • Kulak iltihabına (enfeksiyonlara)bağlı baş dönmesiyle birlikte kulakta basınç hissi oluşur
  • Kulak çınlaması
  • İşitme kaybı
  • Bulantı - kusma
  • Kulak akıntısı
  • Gözlerde kayma benzeri anormal hareketler görülebiliyor.


Vertigo hastalıkları temelde 3 şekilde görülür

1-) Kulak iç kristallerinin yerinden oynaması

Genelde deprem oluyor hissi veren ve oynayan kristalin olduğu kulak yönüne dönüldüğünde kısa süreli ve şiddetli baş dönmeleri meydana gelir. Kişi korkuya kapılır ve o an öleceğini düşünebilir.
Bu kristaller kulak salyangoz kısmında bulunan kalsiyum ve mineral kristalleri olarak adlandırılıyor.
Genelde stres ve yorgunluk sonucu travmatik sebeplere bağlı kristal dağılımı görülüyor. Yerinden oynayan bu kristallerin tedavisinde Manevra Tedavisi denilen bir yöntem uygulanıyor. Öncesinde Kristal testi ile kontrol ediliyor. Bunun için KBB/kulak burun boğaz doktorlarına muayene olunması gerekir.

2- Denge Sinirlerinde iltihaplanmaya yol açan virüsler

Solunum yoluyla bulaşan çeşitli virüsler, denge sistemindeki sinirlerin tahribatına, iltihaplanmasına yol açıyor. Böylesi durumlarda uzun süreli baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma şikayetleri artar. 
Tedavi süresi boyunca hastanede yatılı tedavi ediliyor.


3- İç kulakta bulunan denge sistemi sıvısının artışı

Yeterli sıvı alınamaması, kötü beslenme, aşırı tuz tüketimi gibi sebeplerle iç kulak denge sıvısının artmasına sebep oluyor. Bu durumda, kulakta çınlama, duyma kaybı ve baş dönmesi birlikte görülebiliyor. Hastaya ilaç tedavisi uygulanıyor, tuz kullanımı sınırlandırılıyor ancak tedavide sonuca gidilemiyorsa Kortizon tedavisine başvuruluyor.

Vertigo Nasıl Önlenir?

Vertigo rahatsızlıklarının önüne geçmek için

Vertigo ve benzeri bir çok sağlık problemlerinin önüne geçmek adına, daha önceki yazılarımızda bahsettiğimiz beslenme tedavileri, özellikle sabah kahvaltılarına büyük önem verilmesi üzüntü ve moral düşüklüğü, yoğun iş temposu gibi durumlarla, stresi artırıcı faktörlerden mümkün mertebe kaçınılmalı. Sıvı alımına, özellikle su tüketimine çok dikkat edilmesi gerekiyor.
Egzersizlerde ağır spor faaliyetlerinden kaçınılmalı, ani hareketlerden uzak durulmalı daha sakin bir egzersiz yolu izlenmeli.

Vitamin eksikliklerinin baş dönmesine etkileri gibi daha bir çok etkileri mevcuttur.

Çeşitli Vitamin eksikliklerinde doğabilecek sorunlar
ı anlamak ve önüne geçmek için iyi beslenme ana rolü oynuyor.


Bu bilgilerden faydalanmak ve gerekli tedbirleri almak adına aşağıdaki konuları incelemeniz oldukça önemlidir.


D Vitamini - D Vitamini Eksikliği + Fazla kilolar(Obezite)
B12 Vitamini - B12 Eksikliği Belirtileri - B12 Tedavi Süreci

Yorumlar