VENTRİKÜLER FİBRİLASYON (VF) NEDİR? TEDAVİSİ, KALP MASAJI

Tıpta bilinen adıyla, Ventriküler fibrilasyonkardiyak arestte yani kalp durması denilen durum dur. Kısaca VF olarak simgelenir. Ventriküler fibrilasyon (VF) en önemli kardiyak arrest ritmidir.
Kalbin durması
ve yaşamı tehdit eden iki tür kardiyak aritmisinden biridir.Yani kalbin atmadığı durum. Diğer yandan, kalpte hızlı hızlı ve düzensiz kasılmalar oluşur ve kalp, kan pompalayamaz haldedir. Diğer kardiyak aritmisi ise Atrial Fibrilasyon’dur.






Bu durum, kalp alt odackılarının (ventriküllerin) içerisindeki elektriksel uyarılarla başlayan kalp atışlarının anormalleşmesi ile başlayan süreçtir. Genelde bilinen adıyla kalp krizi (miyokard infarktüsü), boğulma ya da elektrik verilerek idam edilenlerde görülen bir komplikasyondur.

Anlaşılana göre bu aritmik durumlarda. Kalpte bulunan elektrik merkezi yada diğer odacıklardan oluşan küçük bir kümenin bozuk çalışması diyebiliriz.İşte cerrahi tedavilerde bu kümeler bulunup giderilmeye çalışılır.

VENTRİKÜLER FİBRİLASYON NEDEN OLUR

Genel olarak anlık gelişmesine rağmen, ventriküler fibrilasyon probleminin nedeni kesin olarak bilinmiyor. Ancak düzensiz ve hızlı kalp atışlarının nedeni ise, (ventriküllerden) Alt odacıklardan başlayan normal olmayan elektriksel tepkiler oluşmasıdır.
Hiç kalp rahatsızlığı bulunmayan hastalarda görülebildiği gibi genel olarak kalp hastalıkları olan kişilerde görülüyor
Kalpte görülen bu anormal kasılma atakları genel olarak otuz saniye civarında seyrediyor..

VF Riskine Etki eden Faktörler, Kimler Risk Altında

Daha öncesinden bu problemi yaşayan kişiler, kalp krizi geçirenler, doğuştan kalp hastalığı olanlar, zararlı içecekler kullananlar, kalp kaslarında rahatsızlık olanlar ve elektrik verilerek idam edilen kişilerde ventriküler fibrilasyon olma riski daha yüksektir.

VENTRİKÜLER FİBRİLASYON BELİRTİLERİ

Ventriküler fibrilasyon atağı sırasında kan basıncı aniden düşer ve hayati önemi olan Organlara yeterli miktarda kan taşınamaz. Zaten kanın olmaması aynı zamanda oksijeninde taşınamaması v.b etkilerdir.
 Eğer böyle bir durum yaşanıyorsa hasta bayılabilir, kesinlikle yardım edilmesi gerekir. Burada İlk yardım bilgisine sahip kişilerce müdahale edilmesi gibi çok önemli anların yaşandığı bilinmelidir.
Çok kısa süre içerisinde kalp atışlarında duraksama görülebilir. Yani kalbin kesik kesik atması. Bu hastalığın en sık görülen belirtisi bilinç kaybı.

Dikkat edilmesi gereken diğer nokta ise;
VF atakları  başlamadan yaklaşık 1 saat öncesinden belirtiler görülebilir. İlk belirtiler arasında göğüste ağrı, mide bulantısı, kalp atışında hızlanma ve nefes darlığı görülebilen belirtilerdir.

VENTRİKÜLER FİBRİLASYON VF TEDAVİSİ NASIL OLUR

Ventriküler fibrilasyon teşhisi  olduğunda, elktrokardiyografi (EKG) çekilerek VF olduğu doğrulanıyor.
Acil tedavi yöntemi, kalbe elektrik şoku verilmesi yani defibrilasyon veya bu imkanın bulunmadığı anlarda kalp masajı yapılır, sağlık ekipleri varsa antiaritmik ilaçlarla birlikte kalp masajı yaparlar.
VF kendiliğinden geçmediği için acil tıbbi müdahale gereken tedavi uygulanmalıdır. Geç kalınması ölüme sebebiyet verebiliyor.

Ani müdahale ve tedavi süresinde kullanılan ilaçlardan bazıları beta-blokerler, kalsiyum kanal blokerleri, angiyotensin dönüştürücü enzimler gibi sayılabilecek bazı ilaç tedavileridir.
Ayrıca, Kroner bypass cerrahisi, stent takma, ventriküler taşikardi ablasyonu gibi çeşitli tedaviler de uygulanabilir.
Ventriküler taşikardi ablasyonu , ablasyon tedavi çeşitlerinden biridir.

Ablasyon ise, aritmilere yani kalpte anormal ritm bozukluklarına sebep olan bölgelerin tespit edilip yok edilmesi, kaldırılması işlemidir diyebiliriz.

Yorumlar