Vazelin Nedir? Vazelinin Yüze Faydaları nelerdir +Kullanım Alanları


Vazelin Nedir?

Ham Petrol damıtılarak ve bal mumu ile karıştırılarak elde edilen, renksiz, kokusuz jöle kıvamından biraz daha katı ve yoğun kıvamlı, mineral yağdır. Yani sentetik bir üründür. Vazelin, genel olarak makyaj malzemelerinde kullanılır.
Nemlendirici etkisi sebebiyle cilt için uzun yıllardır kullanılan vazelinin, hem sağlık, hem ev işleri gibi bir çok alanda kullanılıyor ve oldukça faydalı.

Vazelinin Yüze Faydaları Nelerdir?


Vazelin yüze sürüldüğünde nemlendirici etkiye sahiptir, içeriğindeki mineraller cildiniz tarafından emilir, kan akışı sağlar, daha parlak ve daha canlı bir görünüm sağlar. *Fakat aşırı kullanımı, içerdiği parafinden dolayı, gözeneklerin tıkanmasına sebep olabilir. Uygun ölçüde parmaklarınıza yedirerek yüzünüze olabildiğince yaymalısınız.
Doğal Highlighter olarak kullanılabilir. Oldukça parlak bir görüntü elde ediliyor.

Makyaj ve sonrası cilt temizliğinde de kullanılabilir.
Hem yüzünüzde hem vücudun her bölgesinde Ölü deriyi atmak, cildi canlandırmak için kullanılabilir. Bunun için deniz tuzuyla,yada bir miktar şekerle karıştırıp hedef bölgeye sürülüyor. Sonrasında durulayın.
Kuru Dudaklar için aynı etkilere sahip, hem kuru derileri atar, hem parlatır hemde nemlendirir.
Kaşları kalınlaştırır ve sabit durmasını sağlar.
Göz Makyajı için kullandığınız malzemeleri, vazelinle karıştırdığınızda daha ışıl ışıl görüntüler elde edebilirsiniz, aynı şekilde gölgelendirmek içinde kullanabilirsiniz.
Kirpiklerin daha uzun,sağlıklı ve parlak bir görünüme kavuşmasında etkilidir.

Dikkat! Gözünüze vazelin kaçması durumunda tahrişe sebep olabilir. Ayrıca cilde sürülen vazelinle güneşe çıkılması durumunda ciltte lekeler oluşabiliyor.(böyle bir durumda bol su ile yıkayın). Güneşli zamanlarda doğrudan güneş gören bölgelerinize uygulamamakta fayda var.

Vazelinin Diğer Kullanım Alanları

Geceleri yatarken ayaklarınıza vazelin sürerseniz, ayaklarınız yumuşak olur. bu özellikle topuk bölgesi için faydalı olacaktır. Yumşak ve pürüzsüz topuklar.
Aynı şekilde Dirsekler ve dizler gibi ölü derilerin atılması, kuru bölgelerin canllılığı ve yumuşamasını sağlıyor

Bazen nezle akıntısını kesmek için; kaynar suya bir parça vazelin atılır, su ılıyana kadar beklenir, bir havlu, baştan aşağı örtülerek bu kaynar suya doğru kafamızı eğer, çıkan buharı burnumuzla çekeriz, vazelin biriken burun akıntısının hızla akmasını sağlayacaktır.
*Bu yöntem uygulanırken çok dikkat edilmeli. Sıcak su üzerine eğilerek, buhardan yüzümüzün yanması gibi riskler var. Ayrıca aşırı olduğunda başka risklere de sebep olabilir. Kısa süreliğine uygulayıp yüzünüzü temizlemelisiniz.

Yine gripten dolayı sürekli burnun silinmesiyle kuruma ve tahriş oluştuğunda burnunuzun uç kısmına bir miktar vazelin sürerek ölü deri atılır. Ayrıca,bu iki yöntem tıkanan burun deliklerini de açacaktır. Rahat bir uyku uyumanızı sağlar

Hücre Yenilenmesi Hızlanır

Yaraların iyileşmesinde ve mikroplardan korunmak için hedef bölgeye vazelin sürülebilir. Hücre yenilenmesini hızlandırdığı için yaraların hızlı iyileşmesini sağlayacaktır. Açık yaraların mikrop kapmasını engellemek için vazelin sürelebilir.

Aynı şekilde böcek ısırmaları gibi zehirden etkilenmiş bölgelere de vazelin sürülebilir. Toksiklerin atılmasında etkilidir.

Masaj yaparken, çeşitli yağlar yada kolonya kullanıldığı gibi, vazelinde kullanılabilir, Rahatlatıcı etkiye sahiptir.

Parfümlerin uzun süre etkili olması için, parfümden sıkılacak alana bir miktar vazelin sürüldüğünde uzun süre kalıcı koku elde etmiş olursunuz.

Tıraş sonrası nemlendirici krem gibi kullanılabilir.
Ayrıca kepeklenen, yağlanan, elektriklenen saçlar için sürülebilir. Saç derisine sürüldüğünde kaşıntıyı da giderecektir.
Bitlerden kurtulmak içinde vazelin kullanılıyor.

Yanı sıra, Gıcırdayan çekmece,gardrop ve kapıların hareketli bölümlerine, menteşelere sürüldüğünde gıcırtı seslerinden kurutulursunuz.

Makyaj malzemelerinin bulaştığı yerlere vazelin sürüp biraz ovalayıp suyla durulayın hemen çıkacaktır.

Saç boyarken renk ayracı gibi kullanabilirsiniz.

Fermuarlarınız kolay açılsın

Sıkışan fermuarların kolay açılıp kapanmasını sağlar,
Çeşitli malzemelerin kapakları, donma yapıp zor açılır, ilk açtığınızda biraz vazelin sürüp öyle kapatırsanız sonraki açtığınızda kolayca açılacaktır.

Deri eşyaların (ayakkabı,çanta) parlaması ve yüzeyde oluşan minik çatlaklara, dolgu malzemesi gibi kullanabilirsiniz.

Sizde benim gibi kampçıysanız eğer, hava koşullarından dolayı ateş tutuşturmada zorlanıyorsanız, bir miktar vazelini tutuşturmak istediğiniz objeye sürün ve ateşiniz kolayca yansın.

Vazelinle daha sağlıklı tırnaklar

El ve Ayak tırnaklarınıza da vazelin sürerek, tırnak sağlığınızı korursunuz, tırnaklarınız daha esnek olacağından kırılmaları engelleyebilir.


Vazelinle pişik önleyebilirsiniz, spordan önce, pişik olmaması için, hedef bölgeye bir miktar vazelin sürülebilir

UYARILAR!

Vazelin kullanımında asla aşırıya kaçmamak gerekir. her ne kadar öyle ciddi yan etkileri olmasada uzun süreli kullanımda oluşabilecek risklerde hayli büyüktür.

Mineral yağ sürekli kullanıldığında vücudun aşırı miktarda yağ emmesi, karaciğere yük bindirmek onu yormak ve hatta karaciğer yağlanması gibi sonuçları doğurabilir

Her ne kadar cildimiz neme ihtiyaç duysa ve vazelinden bunu sağlasakta. Yine aşırı kullanımdan dolayı cildin doğal nem dengesi bozulabilir. Buda sürekli ihtiyaç haline gelebilir. Yani cildi vazeline alıştırmamalı.
Bu konuda benim tavsiyem, düşünmenize yön vermek açısından şöyle bir örnek olacaktır;
Bazı vitaminler ihtiyaç halinde takviye edilir örneğin Demir takviyesi. Bakınız burada Ferritin konusunda işlediğimizde anlattğımız gibi; demir bağlama etkisi ferritin sayısına bağlıdır. Bu ferritini artırmanın yolu Demir'in takviye edilmesinden geçiyor. Yani vücut, kendi yapması gerekeni dengeliyor. Tam olarak böyle olmasa da, bu bir nevi kendi işleyişini yeniden kazandırma etkisi yapıyor.
Bu sebeple cildimiz kuru diye şikayet ederek, nemlendirmek için vazelin kullanırsak, bunu aşırı kaçmadan ,düzgün bir periyotla bir süre yapıp, sonra daha uzun aralıklarla, ara sıra uygulanabilir.

Tabi ciddi problemleriniz varsa önce doktor kontrolü şarttır. Alerjik reaksiyonlara sebep olmamak için gerekli özeni göstermelisiniz.

Yorumlar