Sarımsak Deyip Geçme -Sarımsağın Faydaları + Tarihi

Sarımsak deyince hepimiz doğal anitibyotik deriz. Ancak sarımsağın antibiyotik oluşuyla kalmayan özellikleri var.
Doğal Antioksidan, Doğal Antifungal, Doğal Antimikrobiyal, -Antiviral - Antitrombotik özelliklere sahip olduğunu biliyor muydunuz.

Asırlardır tedavi amaçlı kullanıldığı gibi gündelik olarak yemeklere de katılıyor.. 

Sarımsağın tarihçesine bakmadan olmaz aslında, bu sebeple kısa bir öz geçmiş yapalım;


Sarımsak, 1metreye kadar boylanabilen, iki yılda verim alınan otsu bitkidir. ilk yıl toprak altında  birden fazla diş olur. Baş kısmı ile toprağın üstüne çıkan yaprakları görülüyor, sonraki yıl soğan gibi çiçek sapı ve en ucunda oluşan çiçekleridir. Bu çiçeklerde tohumdan meydana geliyor. Çiçekleri bazen ebe soğanı denilen küçük başlar oluşturuyor. Bu başlar tohumluk olsalar da, tohumluk olarak kullanılmıyor.

Arkeolojik kayıtlara bakılırsa, Sümerler sarımsağı ilaç olarak kullanmışlar, Mısırlılar hem yemeklerinde hemde tedavide ilaç olarak kullanmışlar. Tarihi kayıtlara göre sarımsağı Mısırdan Filistin'e getirdikleri, buradan da Anadoluya kadar taşıdıkları ve İyonya'ya dağıldığı kaydediliyor.

Aslen Sümerlerin tabletlerinden anlaşılan bu duruma göre sarımsak önce İndus Vadisine oradanda Çin'e kadar ulaştığı biliniyor. Çin'den Kore yoluyla Japonya'ya ulaştığı anlaşılıyor.
Anlaşılana göre Samırsak'ı Soğuk algınlığı tedavisinde ilk kullananlar Japonlar.

Osmanlıda ise Padişah 4. mehmet'in hekimbaşı Salih'in 17.yy'da bir eserinde, özellikle kış aylarında gül suyuyla birlikte yenmesi durumunda, bağırsak parazitleri ve ishale iyi geleceğini, yılan, akrep sokmalarında ve kuduz gibi durumlara iyi geleceğini bildirmiş.

Sarımsak Orta Asya Tükleri tarafından bilindiği ve buradan gelen Türkler aracılığıyla Anadolu'da daha önceleri geldiği ve kullanılmış olması öngörülüyor. Kötü kokusu sebebiyle çok tercih edilmediği düşünülüyor.

İklime ve toprağa çabuk alışabilen sarımsak ülkemizinde bir çok yerinde yetiştiriliyor, yetiştirmesi zahmetli olduğu için çoğu çiftçi tarafından tercih edilmiyor. Bilinene göre sarımsağın ekildiği toprağın yabani bitkilerden sürekli arındırılması gerekiyor. Çok emek isteyen bir süreç
Tokat, Amasya ve Kastamonu  başlıca sarımsak üretimi yapılan illerimizdir.

Asırlar boyu yaygın olarak tedavi edici özelliğinden faydalanılmış ve halende ilaç olarak birçok hastalığın tedavi sürecinde aktif rol oynuyor. Bu etkileriyle birlikte günümüzde yapılan tespitlerle nelere iyi geldiğine, sarımsağın faydalarına bakalım.


Sarımsak Nelere İyi gelir?



·         Akciğeri, karaciğeri, safra kesesini ve kalbi kuvvetlendiriyor.
·         Bağırsak kurtlarını ve diğer parazitleri öldürüyor.
·         Mide ve bağırsakları dezenfekte ediyor.

·        Bağırsak gazlarını ortadan kaldırıyor.
Grip için tedavi edici ve hastalığa karşı koruyor
           Zararlı bakterileri yok ediyor.
·         Yara ve çıbanları iyileştiriyor.
Atardamar Kireçlenmesine iyi gelir.
·         Krampları yok ediyor.
     Akciğer, karaciğer, safra kesesine ve kalbe güç verir
·         Kalp kaslarını güçlendiriyor.
·         Kalbi besleyen kroner damarları genişletiyor.
·         İştah açıcı - Ateş  ve tansiyon Düşürücü
·         İdrar söktürücü - Gücü artırıcıdır.
·         Vücudu sivrisinek ve haşerelere karşı bir kalkan gibi korur
·         Safra sıvısı akışını arttırıyor.
·         Kabızlığı önleyicidir.
·         Saç Dökülmesini yavaşlatıyor.
·         Ses tellerine iyi gelir.


Sarımsağın Kesin etkileri ve Etkileşimde olduğu besinler vardır. Sarımsak hakkında diğer bilgileri sonraki sayfadan okumak için tıklayın;
Sarımsak 2 - Sarımsak Gücü Arıtır mı?

Sarımsak Besin Değeri


100gram sarımsak besin değeri

Karbonhidrat: 28
Protein  : 6
Yağ Değeri : 0
Lif Değeri : 2
Kolesterol : 0
Sodyum : 1900 
Potasyum  : 53000
Kalsiyum  : 3800
Vitamin C : 1400
 Demir Değeri : 140


Yorumlar