POTASYUM İÇEREN BESİNLER,POTASYUM EKSİKLİĞİ


Potasyum nedir,potasyum eksikliği,potasyum yüksekliği,fazla potasyum alımı,hangi besinlerde potasyum bulunur,potasyumun sağlığa yararı nedir,potasyum içeren besinler nelerdir,potasyum eksikliği neden olur,potasyumun vücuttaki işlevi nedir,potasyumdan zengin gıdalar nelerdir gibi soruları cevaplamaya çalıştık.

Potasyum Nedir? Vücuttaki İşlevi nedir?


Diğer minerallerde olduğu gibi hayati öneme sahip olan potasyum minerali, vücuttaki sıvı ve elektrolit dengesini sağlar. Vücut içinde potasyumun neredeyse tamamı hücre yapısında, özellikle kas hücrelerinin yapısında bulunur. Vücuttaki pH değerinin düzenlenmesini yani asit-baz denglenmesinde görev yapar. Potasyum, magnezyum minerali gibi, sinir ve kas sistemi sağlığını korumakta, tansiyonun dengelenmesi ile kalp hareketlerinin düzenlenmesine destek olan bir mineraldir.

Potasyum, Çeşitli hastalıklardan korunmaya yardımcı olduğu gibi hastalıkların iyileşme sürecinde de aktif rol oynar. Diyabet(şeker), katarakt, kemik erimesi ve hepatit gibi hastalıklar bunların başlıcalarıdır.


Potasyum Vücutta Yükseldiğinde;
Potasyumun vücut içinde belirlenmiş olan değerlerin altına inmesi ya da üzerine çıkması halinde bazı sağlık sorunları ortaya çıkabilmektedir.
A-) Potasyum eksikliğinehipokalemi” denir. Vücuttaki potasyum seviyesinin değeri < 3.5 mEq/lt ise “hipokalemi” olduğu söylenir.
B-) Potasyum fazlalığına “hiperkalemi” denir.Vücuttaki potasyum seviyesinin değeri > 5.5 mEq/lt ise “hiperkalemi” olduğu söylenir.

Her  iki durumun sonucunda, kalp ritim bozuklukları görülmektedir.

Potasyum Eksikliği (Hipokalemi) Belirtileri Nedir

Potasyum, neredeyse bütün besinlerde bulunabildiği için vücutta potasyum eksikliği yaşanması çok sık görülen bir durum değildir. Düzenli beslenen kişilerde potasyum eksikliği riski oldukça azdır.
Yinede potasyum eksikliği durumunda görülebilecek olan bazı sağlık sorunları ise; , kalp ritim bozuklukları
, halsizlik,solumada zorlanma, ishal, kusma, kas güçsüzlüğü, refleks yavaşlaması, dolaşım bozukluğu,  görülen başlıca sağlık sorunlarıdır.
Potasyum Eksikliği Riski Hangi Durumlarda Olur
Tıpkı magnezyum mineralinde olduğu gibi vücuttan kolay atılabiliyor, sık ve aşırı terleme eksikliğe etken olabildiği gibi magnezyumun vücuttaa eksikliği görüldüğünde postasyum seviyeleri de düşecektir. Başlıca risk faktörleri şunlardır;
  • ·         Yoğun fiziksel aktivite sonucu aşırı terleme
  • ·         Magnezyum eksikliği
  • ·         Uzun zamadır geçmeyen ishal
  • ·         Günlük ihtiyaçtan daha az su tüketimi
  • ·         İdrar söktürücü ilaç kullanımı
  • ·         Böbrek rahatsızlıkları olanlarda (potasyum fazlalığı olabilir)
  • ·         Sodyum içeriği yüksek besinlerle yüksek sodyum alımı
  • ·         Aşırı içki tüketimi
  • ·         Anoreksia
  • ·         Yüksek dozda kontrolsüz antibiyotik kullanımı
  • ·         Sürekli kafein içeren içecekler tüketmek

Günlük Alınması Gereken Potasyum Miktarı

Günlük alınması tavsiye edilen potasyum miktarı, yaş ve bazı özel durumlara göre değişkenlik gösterebilir ortalama değerler 4-5 gram arasındadır. Hamilelik döneminde ve emzirmede 5gram ideal seviyelerdir.
Potasyum Hangi besinlerde bulunur
Potasyum içeren yiyecekler şöyledir;
Lahana, brokoli, pazı v.b yeşil yapraklı sebzeler ile zeytin, balık, portakal suyu, patates, muz, hurma, incir, avokado, kayısı, badem, fındık ve süt ürünleri gibi diğer besin maddelerinden oluşmaktadır. Bazı besinlerin içerdiği potasyum miktarı ise listede verilmiştir.


100gram porsiyonda bulunan potasyum miktarı
Somon balığı 460mg potasyum içeriyor.
Patates 421 mg potasyum
Domates 315mg potasyum
Yoğurt 149mg 
potasyum
Kuru kayısı 1162 mg potasyum
Kuru üzüm 749 mg potasyum
Kuru erik 732 mg potasyum
Kara lahana türü olan kale 491mg potasyum içerir
Avokado 485mg 
potasyum
ıspanak 466mg 
potasyum
Muz 358mg  
potasyum
Mantar 355mg 
potasyum
Brokoli 315mg 
potasyum
Pancar 305mg 
potasyum
Kavun 360mg 
potasyum
Kuşkonmaz 224mg 
potasyum
Lahana 198mg 
potasyum
Brüksel lahanası 389 mg potasyum
Enginar 370 mg potasyum
Kivi 312 mg 
potasyum
Şeftali 190 mg potasyum
Kabak 350 mg potasyum
Havuç 320 mg potasyum
Hurma 696 mg potasyum
İncir 680 mg potasyum
Hindistan cevizi 356 mg potasyum
Başlıca potasyum kaynaklarıdır. 

Yorumlar