GÜNLÜK ENERJİ ALIMINDA KARBONHİDRATLAR - BESLENME TEDAVİSİ (DİYET)

4- GÜNLÜK ENERJİ ALIMINDA KARBONHİDRAT


Obezite tedavisine yönelik tıbbi beslenme tedavisi uygulanırken dikkat edilecek hususlara değin önceki yazılarımızda Enerji alımının önemi ve enerjinin nasıl alınması gerektiği konusuna vurgu yapmıştık. Günlük alınması gereken enerjinin bir kısmı Proteinden bir kısmı yağlardan bir kısmı ise karbonhidratlardan alınmalıdır.

Günlük enerjinin yaklaşık %55-60'ı karbonhidratlardan sağlanmalıdır.
Şeker gibi basit karbonhidratlar azaltılmalı. Bu türden karbonhidratlar yerine,
kurubaklagiller (nohut, mercimek, kuru fasulye vb.) tam tahıl ürünleri, bulgur vb. kompleks karbonhidrat içeren besinlerin tüketimi artırılmalıdır
.



Bu veriler dikkate alınarak, Obezite sınırı yada bölgesel yağ eritmek için uygulanabilecek diyetlerde, uygun bir diyet planlaması ile beslenme tedavisinde olması gereken günlük enerji alımı hesaplanabilir. Beraberinde uygulanacak egzersiz tedavisi ve gerekiyorsa beslenme alışkanlığında değişiklik için davranış tedavisiyle sonuç almak ve fazla kiloları vermek hiçde zor olmayacaktır.

Karbonhidrat alımında dikkat edilmesi gerekenler

 Öncelikle karbonhidrat içeriğinden dolayı her yiyecek tercih edilmez. Yukarıda sayılan tahıllar ve kurubaklagiller örneğinde olduğu gibi, sağlık değeri yüksek, besin içeriği düzeylerine dikkat edilerek seçilmesi ve ürünlerin işlem görmemiş olması gerekir. Hazır yiyecekler, pişirilmiş ve yemeye hazır olan konserve ürünler, uzak durulması gerekenlerdir.

Eğer mümkünse, organik ürünleri tercih ederseniz, hem sağlığınızı riske atmazsınız hemde kilo kontrolde başarılı sonuçlara ulaşabilirsiniz.

OBEZİTE Mİ? FAZLA KİLO MU?

Sonuç olarak obezite sınırı altında iseniz, günden güne obeziteye doğru artan sürekli kilo alımı varsa, doktor kontrolü gereklidir. Çünkü olağan süreçte vücudunuzdaki değişim bir hastalık kaynaklı mı, yoksa kötü beslenme, aşırı yeme gibi sebeplere bağlı mı ilerliyor, bunu bilmek gerekir. Burada ise yanılgı şudur, kişi son zamanlarda aşırı yemeye başlar, aşırı yemek yeme ihtiyacı duyması ve bu süreçte sağlıklı besinler yerine, her ne yiyebiliyorsa yer. Bu sebebe bakarak, kötü besleniyorum çok yiyorum ve bundan dolayı çok kilo aldım demeye başlar. Durumu bu şekilde kabullenir. Çözümü için de kendi kendisine diyet uygulamaya yönelir.
Ancak dikkat edilmesi gereken şey şudur.
Size sürekli açlık hissi veren, doyumsuzluğa iten bir çeşit nörolojik hastalık olabileceği gibi, psikolojik nedenlerde olabilir.

Stres Altında Yemek

Bunların temeli stres ise, her yemek yiyişiniz stres altında gerçekleşiyorsa. Stres altında yemenin insan sağlığına zararları, iç organlarda beklenmedik durumlarla karşılaşma sebebidir. Stres faktöründen uzaklaşmak gerekir. Bir an önce doktor muayenesi gerekir.

Stres altında yemek yemenin kilo aldırması yönüyle birlikte en başta safra kesesi problemi, mide problemleri ani sancılarla veya uzun vadede belirti göstermeyen rahatsızlıklar olarak dönebilir. Bu sebeple kontrollerinizi ertelemeyin.



5-)Diyette Vitamin Ve Mineral Oranı

Yorumlar