GÖZ SAĞLIĞI İÇİN NELER YAPILABİLİR
Sağlık Sorunlarının başında gelen ve hayati değeri yüksek olan bir organımızdır göz.
Bütün Sağlık sorunları vuku bulduğunda, canımızda derdimizde orada olur. Ancak göz sağlığı hayatı büyük ölçüde aksatan rahatsızlıklara sebep olabilir. Bu sebeple göz sağlığımızı korumak için gereken önemi göstermeliyiz.
Göz sağlığını korumak için hangi besinler yenmeli. Göz sağlığı için nelere dikkat etmemiz gerekiyor. Çoğu zaman bu soruların cevaplarını, gözde meydana gelen bazı belirtilerden dolayı algılarız. Ancak insan, sağlığının değerini kaybetmeden anlayamıyor.
Gözümüze gereken özeni gösterelim ve hayat kalitemizi koruyalım istiyorsak, ona gereken değeri verelim. hem sevdiklerimiz için hem daha yaşanılası bir hayat için, sağlık değeri büyük önem arz eden gözümüzü korumak için neler yapabiliriz, buyrun hep birlikte inceleyelim.
GÖZE İYİ GELEN YİYECEKLER NELERDİR?
Göz Sağlığı İçin Hangi Besinler Yenmeli
Göz sağlığına etki eden ve doğrudan ihtiyacımız olan bazı vitaminler vardır, özellikle A -B2 - C ve E – K Vitaminleri, Çinko -Magnezyum –Kalsiyum – Demir Mineralleri ve Omega 3 -Omega 6 Yağ asitleri bunların başında gelen maddelerdir.*Bazı uzmanların uyarılarına göre takviye olarak alınan vitaminlerden, ağız yoluyla (hap şeklinde) alınanların beyin etrafındaki sıvıyı artırması ve göz sinirlerine baskı yapmasıyla, görme bozukluklarına sebep olabileceği konusunda uyarıları var.
ISPANAK
Ispanak,İleri yaşla birlikte gözde ortaya çıkan hastalıklara karşı koruma görevi sağylayan, Güneşten gelen zararlı mavi ışınlara karşı filtre görevi yapan besin öğelerine sahiptir. İçeriğinde bulunan doğal antibiyotikler lutein ve zeaxanthin sayesinde göz bozukluklarına karşı koruyucu etkiye sahip.BOL ÇEŞİTLİ SALATA YENMELİ
Brokoli – Lahana – Yeşil Biber – Salatalık yanı sıra yukarda söylediğimiz gibi Ispanak yine içerik olarak katılabilecek Kırmızı Biber.. gibi zengin çeşitli salatalar yapılabilir.Patates ve Soğan unutulmamalı.
KIRMIZI BİBER
Özelde diyabet hastaları için C vitamini Düzenli alınması gereken vitaminlerdendir. Diyabet hastalığının sinirler ve damarlar üzerinde hasarlara ve başka etkilere sebep olur. C vitamini bu etkileri önleyicidir.Yeşil Biber ve turunçgillerde aynı etkiye sahiptir.Sayılabilecek diğer besinleri ise şöyle listeleyelim
Meyveler, genelde turunçgiller içerdikleri karoten ve C vitamini sayesinde güçlendirici , hastalık önleyici etkiye sahitirler.
Limon- Şeftali –Havuç –Mango-Portakal-Kayısı – Papaya gibi sarı ve turuncu tondaki meyveler..
Fındık – Badem – Ay Çekirdeği sayılabilecek yemişler arasındadır bol E vitamini içerirler.
Ayrıca Göz sağlığı için Balık Tüketilmesi uzmanların önerileri arasındadır.
Bu Besinlerin Göze Faydaları Nedir?
Sonuç olarak yukarıda Sayılanlar, Makula dejenerasyonu yani Sarı Nokta oluşumun önlenmesinde, katarakt oluşumunu,glokom, retinada yıpranmalar ve benzeri rahatsızlıkların engellenmesinde etkili besinlerdir.Gözde canlılık ve ışıltı verirler. Balıklardan gelen yağ asitlerinin, tavuk karası- akşam görmede azalma rahatsızlıklarını da engelleyicidir.Göz Sağlığı İçin Gündelik Hayatta Nelere Dikkat Edilmeli
- Malesef yeni çağın getirilerinden uzun süre bilgisayar başında vakit geçiriyoruz. Dikkatle yapılan ve gözleri yorduğumuz işlerin en başında Uzun süre Bilgisayar oyunu oynamak geliyor. Mümkün olduğunca daha az vakit geçirmeli, gözümüzü zararlı ışınlardan ve aşırı yormaktan kaçınmalıyız.
- Zararlı Işın demişken Açık göz rengi olanlar genelde yeşil ve mavi göz rengi olanlar güneş ışığından aşırı derecede etkilenirler. Bu durumda şapka ile gölgelendirmek bile yetmeyebiliyor. Sonuçta, yerden yansayan ışınlarda yeteri kadar zarar verebilir. Kaliteli ve zararlı ışığa karşı yüksek dirençli gözlükler tercih edilmeli. Ancak koyu renkli gözleriniz olsa bile uzun süreli güneşe maruz kalmak gözde bazı sorunlara yol açar, görme bozuklukları baş gösterebilir.
- Odamızda ve ofisimizde yumuşak tonlarda sarı ışıklar olmalı, en azından aşırı aydınlık ve çok düşük ışıklı ortamlarda fazla durmamaya özen gösterilmeli.
- Göz hastalığı olan kişilerin göz yaşını silmek. Bu durumda o hastalıklar bulaşabilir. Ellerinizi iyi yıkamanız gerekir.
- Göze alınan darbeler, veya göze kaçan yabancı maddeler olduğunda, gözü ovalamamak gerekir, bol su ile temizlenmelidir. Ancak durum klinik vaka ise serum fizyoloji ile temizlenmeli. Sonrasında doktor muayenesi şarttır. Genelde darbelerden sonra katarakt oluşumu ileriki yaşlarda ortaya çıkması kaçınılmaz oluyor. Bu durumu şöyle örnekleyebiliriz; Yeni olgunlaşan bir meyvenin dalından yere düşmesi gibi. Yere çarpan kısmında, yani darbeyi ilk alan yerden sararma ve koyulaşma görülür, meyvede bu süre tabiki hızlı olur. Ancak, o bölgeden başlayarak genişleyen bir koyuluğa sebep olur. Göze alınan darbede, gözün en ön kısmında bulunan merceğe etki ediyor.Genelde uzun zaman sonra kataraktı ortaya çıkarıyor.
Ortak Makyaj malzemesi kullanımı göz hastalıkları bulaşma riski taşır
- Göz Kalemi ve Rimel gibi Makyaj malzemelerinin ortak kullanılmasında, Konjonkivit yani Göz Nezlesi bulaşabilir.
Yukarıdaki Durumlara Dikkat Edilmezse,
- Alerji,
- Kaşıntılar,Kızarmalar,
- Gözde Kuruluk, Gözlerde Sulanma
- Göz kapağında şişme,
- Gözde sulanma,
- Görme noktasında hassasiyetler
- Gözleri kısarak bakma,
- Başı eğerek okumaya çalışma ve çeşitli odaklanma problemleri görülebilir.
"Gözüm gibi bakarım" deyimini biliriz.
Fakat, Gözümüze, gözümüz gibi bakıyor muyuz?
ZAYIFLAMAK İÇİN VERİLEN DİYETLERDE DOĞRUDAN BEYNE ZARAR VEREN BESİNLER NELERDİR
Kolesterol Nedir? Kolesterol Belirtileri - Lipoproteinler
Yorumlar
Yorum Gönder