Bal nedir,Bal nasıl elde edilir,bal besin değer,bal sağlığa faydaları,bal çeşitleri nelerdir,bal hangi hastalıkalra iyi gelir,balda bulunan vitamin ve mineraller,balın kimyası, balın faydası,bal nasıl tüketilmeli,balın aşırı tüketilmesi, gibi soruları cevapladık.
Bal Nedir?
Bal, arılar tarafından, doğadaki çiçek ve meyve tomurcuklarından toplayarak kimyasal işlemden geçirdikleri nektarların, sırasıyla sakkaroza sonra fruktoz ve glikoza çevirmesiyle oluşan,şeker özelliğindeki bir besin kaynağıdır.Özellikle sağlık açısından değeri ve tadıyla kahvaltıların baş tacı büyük şifa kaynağı sayılır. Öyle ki insan sağlığına faydaları oldukça önemlidir.
Çok eski çağlardan beri şifa kaynağı olarak tüketilmiş. Kur'anda şifa kaynağı olduğuna vurgu yapılmıştır. Günden güne bal tüketiminin artmasıyla arıcılık, ülkemizin her yerinde yapılır hale gelmiştir. Ancak bölgesel olarak balın rengi, kokusu aroması değişiklik gösteriyor. Balın nem den ısıdan,güneş ışığından etkilenmesi sebebiyle bu etkenlerden korunaklı şekilde üretilmesi gerekir.
Bu sebebe bağlı olarak tahta kaşıkların kullanımı önemlidir. Özellikle balın nem tutmaması amacıyla şimşir kaşıklar tavsiye edilmektedir.
Bal nerelerde yetişir, çeşitleri nelerdir
Balın tadı ve kokusu gibi özelliklerini vurguladığımız gibi, üretildiği yere ve çeşitlerine göre de sağlığa olan faydaları değişiklik gösterebiliyor.Ülkemizde üretilen bal çeşitleri genelde petek balı, çiçek balı olduğu gibi Anzer balı Doğu Kara Denizin nam yapmış bal çeşididir. Ayrıca Çiçek ballarında Çam balı, Kekik balı, Yayla balı, Kestane balı da yaygındır.Petek balları 2 çeşit olarak üretiliyor, biri fenni bal, yani peteğin hazır olduğu. Diğeri karakovan balıdır. Bunda ise arıların hazırladığı petektir. Haliyle yapım süresi de uzundur.
Bal besin olarak tüketildiği gibi, çeşitli cilt ve saç bakımı maskeleri gibi ilaç formlarında da kullanılabiliyor. Balın besin değeri tablosuna baktığımızda içerdiği vitamin mineral ve bir çok bileşiği kimyasında barındırdığından, sağlığa faydası açısından bal tüketmenin önemini kavramaya yetecektir.
Bal Besin Değeri, İçerği
100 gram Bal Besin DeğeriToplam enerji (kalori) 304 Kcal
Karbonhidrat 82.4g
Diyet Lifi 02g
Şeker 82g
Protein 0,3g
Sodyum 4mg - Potasyum 52mg
Kalsiyum 6mg - Magnezyum 2mg
Demir 0.4mg - Manganez 0.1mg
Fosfor 4mg - Çinko 02.mg
Selenyum 0.8mg
C Vitamini 0.5mg
Ayrıca Balda B ,E Vitamini ve diğer birçok içeriği eser oranlarda görülür. Yine İçeriğindeki bir çok aminoasit, kolin maddesi gibi bir çok etken madde balın sağlık değerini yükseltiyor. Kısaca balın faydalarına değinecek olursak
Balın sağlığa faydaları nelerdir?
Görüldüğü gibi Bal, kolesterol ve yağ içermez.Bal sindirim sistemine girmeden, doğrudan kana karışan bir yapıya sahiptir. Bu sebeple etken maddeleri kanda basıncı ve kan şekerini hızla artırabiliyor. Şeker hastalığı olduğunda bal tüketimi doktora danışmadan yapılmamalı.
Ayrıca bal ile birlikte tüketilen besinlerin emilimlerinde yükselme olacaktır ve kalori oranı diğer besinlerle birleştiğinde oldukça yükselir. Bu sebeple zayıflamak için bal tüketimi olacaksa oldukça sınırlı olmalıdır. Kilo almaya yönelik diyetlerde bal, sağlıklı ve hızlı kilo almakta önemli bir yere sahip.
kısaca Bal,
Kalp çarpıntısı ve yüksek tansiyonu önleyicidir.
Kan'a doğrudan karışan, kan hücrelerinin yapımındaki etken maddelerle birlikte kansızlık hastalığını engelleyicidir.
Çoğu zaman Öksürük, Gribal enfeksiyonlar, çeşitli enfeksiyonlara yakalanma riskini azaltır. Nezle kabızlık gibi sorunların tedavi edici doğal formülüdür.
Çocuk gelişiminde destekleyicidir. Ancak 1 yaş altı bebeklerin bağışıklık sistemi gelişmediğinden önerilmez.
Özellikle spor sonrası kaybedilen enerjiyi hızla toplamaya yardımcı olur. Dinçlik ve zindelik verir.
Bağışıklık sistemini güçlendirir. Hasta olma olasılığını en aza indirir.
Alerjik reaksiyonlara karşı etkilidir.
Sindirim sistemine pozitif katkı sağlar. Mide sorunlarında (reflü) olumlu etkilere sahiptir.
Ağız sağlığında bakım yapıcı etkisi vardır. Diş eti problemlerini engelleyicidir.
Cilt kuruluğu ve egzama gibi problemleri tedavi edici özelliğe sahip.
Siroz hastalığının tedavi sürecinde üst seviye yardımcı olduğu görülmüştür.
Çeşitli zehirlenmelere karşı bünyeyi güçlendirdiği, koruduğu biliniyor.
Felç ve yüz felci gibi durumlarını en aza indiriyor.
Sırt ağrılarına karşı, çörek otuyla birlikte bal tüketilmesi tavsiye ediliyor.
Çeşitli ağrıların doğal tedavisi olarak süt ile karıştırılması bir çeşit doğal ağrı kesici olarak görülüyor.
Yapılan araştırmalara göre bal, ışık görmeyen fazla ısıya maruz olmayan yerlerde çok uzun yıllar boyunca saklanıp tüketilebiliyor. Ayrıca çam ve kestane balları soğukta şekerlenme yapmazlar. Diğer ballarda ise şekerlenme olsa da çözülerek tekrar tüketilebilirler.
Zaten geçmişten bu güne bal için "Bin derde deva" denmiştir. Burada sayılan faydalarla birlikte bal haricen kullanıldığı alanlarda kesin etkileri görülüyor. Çeşitli saç ve cilt maskeleri gibi.
!!UYARI!!
Polen alerjisi gibi durumlar varsa, hamilelik ve emzirme dönemleri de balın tüketilmesi risklidir. Böyle durumlarda doktor kontrolü şarttır.
Bazı bal çeşitleri doğrudan zehirlenmeye sebep olabildiği gibi balın aşırı tüketilmesi sonucu çok farklı etkiler görülebilir. Diş çürümeleri, kilo alma ve bağlı hastalıklar. Bu sebeple her zaman mümkün olan en az tüketim seçilmeli. Normal olarak günde 1-2 tatlı kaşığı bal yeterlidir. Bal ile kilo almak isteyenler, alınan diğer besinlere göre bu miktarı çok az artırılabilir.
Yorumlar
Yorum Gönder