Adaçayının demlenme şekli,adaçayının faydaları, ada çayının kullanım şekli,ada çayıyla doğal tedavi,adaçayı zayıflatır mı gibi bir çok sorunun cevaplarını aradık. Ve karşımıza Mucizevi etkileri olan bir besin çıktı diyebiliriz. İşte merak edilenlere dair hazırladığımız bu makalede adaçayına dair herşeyi topladık.
Çayı demlendiğinde içimi yumuşaktır.Aşağıda sıralayacağımız faydalarından da anlaşılacağı üzere birçok şekilde kullanılabilir.
Ancak adaçayının içeriği hakkında bir ön bilgi edinelim.
Bakalım Adaçayının besin değerleri neymiş;
Adaçayı Besin Değerleri
Evet. Adaçayının sindirim sistemini hızlandırması, yağ yaktırıcı etkileri oldukça yüksektir. bu sebeple kilo vermek için, şişmanlık tedavisinde adaçayı içilebilir. Ara öğünlerde de alınabilir. Çünkü adaçayı tokluk hissi verir.
Yine her zaman olduğu gibi aşırı kaçılması sağlığa zarar olarak dönecektir.
*Bazı durumlarda adaçayı hiç tavsiye edilmez.
Düşük tansiyonu olanlar düzenli veya sıksık ada çayı içmemelidir
Genel olarak sürekli ilaçları olanlar. Adaçayıyla etkileşim ve bundan doğabilecek zararlardan dolayı içmezler.
Diabet (şeker) hastlarına da adaçayı tavsiye edilmiyor.
Benim yöntemimde ise, bir tutama denk gelecek şekilde 1 tatlı kaşığı ölçüsünde adaçayı atıp 3 dakika sonra içilebilir. Eğer miktarı çok atarsanız demlenme süresi geçince, yaprakları ve sapları bardağınızdan çıkarın. Cezveden bardağa boşaltırsanız süzgeç kullanın. İçeride durdukça acıyacaktır.
Eğer Alerjen durumlar veya başka sorunlar yoksa, tatlandırmak için ya çok az şeker (çay kaşığı yarısı kadar) yada 1 çay kaşığı bal ile tatlandırabilirsiniz. Rahatsız olmazsanız bal yerine dut pekmezi 1 çay kaşığı kadar, tatlandırıcı olarak atılıp iyice karıştırılabilir. Şifa olsun.
Adaçayı Nedir?
Adaçayı, ülkemizin kıyı kesimleri olan Akdeniz, Ege ve Marmara da daha sık yetiştirilen bir bitkidir.Çayı demlendiğinde içimi yumuşaktır.Aşağıda sıralayacağımız faydalarından da anlaşılacağı üzere birçok şekilde kullanılabilir.
Ancak adaçayının içeriği hakkında bir ön bilgi edinelim.
Bakalım Adaçayının besin değerleri neymiş;
Adaçayı Besin Değerleri
100gr Adaçayı kalori 314 kcal, Kolesterol 0'dır.
Toplam yağ : 13g
Sodyum : 11mg
Potasyum : 1.070 mg
Karbonhidrat : 61g
Diyet lifi : 40g
Şeker : 1.7 g
Protein: 11g
Kalsiyum: 1.652mg
Magnezyum: 428mg
A vitamini: 5.900 IU
C Vitamini: 32.4 mg
B6 Vitamini: 2.7mg
Böyle zengin bir besin değeri var daha ne olsun diyesi geliyor insanın.
İşte tüm bu içeriği göz önünde bulunduracak olursak Faydalarının ne denli geniş çapta olacağını tahmin edebilirsiniz.
İşte tüm bu içeriği göz önünde bulunduracak olursak Faydalarının ne denli geniş çapta olacağını tahmin edebilirsiniz.
Peki Adaçayı demlediğinizde 1 fincanla içmek isterseniz besin değerleri ne olur?
200mg ortalama bir kupa olduğunda
Kilojul88 kjKaloriler21 kcalProtein0,79 g
Karbonhidrat4,26 g
Şeker0,28 gYağ0,67 g
Doymuş Yağ0,369 g
Tekli Doymamış Yağ 0,099 g
Çoklu Doymamış Yağ0,092 g
Kolesterol0 mg
Fiber2,2 g
Sodyum6 mg
Potasyum126 mg
Kilojul88 kjKaloriler21 kcalProtein0,79 g
Karbonhidrat4,26 g
Şeker0,28 gYağ0,67 g
Doymuş Yağ0,369 g
Tekli Doymamış Yağ 0,099 g
Çoklu Doymamış Yağ0,092 g
Kolesterol0 mg
Fiber2,2 g
Sodyum6 mg
Potasyum126 mg
ADAÇAYI FAYDALARI NELERDİR?
Adaçayının ilk ve en bilinen etkisi sakinleştirici özelliği olmasıdır. Sinirleri yatıştırıcı olduğu ve gevşetici özelliği en bilindik faydasıdır.
Halk arasında yaygın olarak bilinen diğer özelliği ise Boğaz ağrılarına,iltihaplanmalara iyi geldiğidir. Genelde gargara yapılarak kullanılır. Bunun için demlenmiş olan ada çayının uygun ısı değerlerine kadar ılıması beklenir.
Gargara kullanımı aynı zamanda diş eti çekilmelerine, dişeti kanamalarına iyi gelir. Günde iki defaya kadar yapılabilir. Uygun olan şekli ise dişleri fırçaladıktan sonra yapılması. Çok hassas durumlar varsa belirli bir süre sonra ağız suyla çalkalanabilir.
Yorgunluk hissi,halsizlik gibi durumlara karşı direnç artırıcı özelliği de en bilinen özellikleridir.
Ancak daha büyük faydaları da vardır.
Halk arasında yaygın olarak bilinen diğer özelliği ise Boğaz ağrılarına,iltihaplanmalara iyi geldiğidir. Genelde gargara yapılarak kullanılır. Bunun için demlenmiş olan ada çayının uygun ısı değerlerine kadar ılıması beklenir.
Gargara kullanımı aynı zamanda diş eti çekilmelerine, dişeti kanamalarına iyi gelir. Günde iki defaya kadar yapılabilir. Uygun olan şekli ise dişleri fırçaladıktan sonra yapılması. Çok hassas durumlar varsa belirli bir süre sonra ağız suyla çalkalanabilir.
Yorgunluk hissi,halsizlik gibi durumlara karşı direnç artırıcı özelliği de en bilinen özellikleridir.
Ancak daha büyük faydaları da vardır.
Ada Çayı Kan Temizleyicidir.
Tam bir antioksidan denilebilir. Kanda oluşan mikrobun temizlenmesinde görev yapar.
Temizlik etkisi balgam oluşumunu da engeller.
Beyni Güçlendirir
Hafıza problemleri olanlara doğal tedavi olarak sunulabilir. Alzheimer önleyici olduğu söyleniyor.
Temizlik etkisi balgam oluşumunu da engeller.
Beyni Güçlendirir
Hafıza problemleri olanlara doğal tedavi olarak sunulabilir. Alzheimer önleyici olduğu söyleniyor.
Böbrek taşlarının düşürülmesinde görev yapar
Böbrek ve mesanede meydana gelen taşların düşmesine yardımcı olması için formülde var.
1 litre suya yaklaşık 100gr Adaçayı ekleyip kaynatıp içiyorsunuz.
Aşırı Terlemeyi Önler
Günlük düzenli olarak tüketilen ada çayı, aşırı terlemeyi önler.
Şöyle bir anekdot paylaşayım; küçüklüğümden beri adaçayını sık sık içmişimdir. Hem boğaz enfeksiyonlarında hemde normal zamanlarda. Bu süre yıllar boyu böyle olduğundan, bu etkisini bilmeden, çok hareketli olduğumda bile normal seviyelerde terliyordum. Ancak uzun süredir adaçayı içmediğim için olsa gerek, çok az hareketle bile fazla terleme olduğunu farkettim. Yani bu Adaçayına ihtiyaç duyduğumun sinyaliydi..
Uzun süren boğaz ağrılarımın ve üst solunum yolu enfeksiyonlarımın 1 numaralı tedavi uzmanı adaçayını sizlerle paylaşmış olmak mutluluk veriyor. Ada çayı gibi daha bir çok çaylara gündelik yaşantımızda yer vermenin büyük faydalarını görürüz. Bu sebeple bir davranış değişikliği tedavisi gibi düşünülüp günlük içeceklerimiz arasına sürekli değişken olarak, bitkiçaylarını eklememiz gerekir.
1 litre suya yaklaşık 100gr Adaçayı ekleyip kaynatıp içiyorsunuz.
Aşırı Terlemeyi Önler
Günlük düzenli olarak tüketilen ada çayı, aşırı terlemeyi önler.
Şöyle bir anekdot paylaşayım; küçüklüğümden beri adaçayını sık sık içmişimdir. Hem boğaz enfeksiyonlarında hemde normal zamanlarda. Bu süre yıllar boyu böyle olduğundan, bu etkisini bilmeden, çok hareketli olduğumda bile normal seviyelerde terliyordum. Ancak uzun süredir adaçayı içmediğim için olsa gerek, çok az hareketle bile fazla terleme olduğunu farkettim. Yani bu Adaçayına ihtiyaç duyduğumun sinyaliydi..
Uzun süren boğaz ağrılarımın ve üst solunum yolu enfeksiyonlarımın 1 numaralı tedavi uzmanı adaçayını sizlerle paylaşmış olmak mutluluk veriyor. Ada çayı gibi daha bir çok çaylara gündelik yaşantımızda yer vermenin büyük faydalarını görürüz. Bu sebeple bir davranış değişikliği tedavisi gibi düşünülüp günlük içeceklerimiz arasına sürekli değişken olarak, bitkiçaylarını eklememiz gerekir.
Adaçayı Zayıflamak için Diyetlere eklenebilir mi?
Evet. Adaçayının sindirim sistemini hızlandırması, yağ yaktırıcı etkileri oldukça yüksektir. bu sebeple kilo vermek için, şişmanlık tedavisinde adaçayı içilebilir. Ara öğünlerde de alınabilir. Çünkü adaçayı tokluk hissi verir.
Yine her zaman olduğu gibi aşırı kaçılması sağlığa zarar olarak dönecektir.
*Bazı durumlarda adaçayı hiç tavsiye edilmez.
Düşük tansiyonu olanlar düzenli veya sıksık ada çayı içmemelidir
Genel olarak sürekli ilaçları olanlar. Adaçayıyla etkileşim ve bundan doğabilecek zararlardan dolayı içmezler.
Diabet (şeker) hastlarına da adaçayı tavsiye edilmiyor.
ADAÇAYI NASIL DEMLENİR?
Adaçayı normal çaylar gibi uzun süre demlenebilen bir çay değildir. Bu süre uzadıkça, hatta kaynama sırasında beklerse adaçayı zehirleyici olabilir. Başka sağlık sorunlarına yol açabilir
Bu nedenle benim her zaman yaptığım yöntemi tavsiye ederim
Bir cezve içerisinde suyu kaynatın. Kaynamış suyu ocaktan alın.
Sonra, içerisine adaçayı yaprakları ve sapı şeklinde atılabilir. 1 çorba kaşığı adaçayı önerliyor genelde. Ve üstü kapatılarak 5 dakika kadar, demlenme süresi tavsiye ediliyor. Fakat bu süreyi geçince acıyacaktır aslında 1 çorba kaşığı fazladır.
Bu nedenle benim her zaman yaptığım yöntemi tavsiye ederim
Bir cezve içerisinde suyu kaynatın. Kaynamış suyu ocaktan alın.
Sonra, içerisine adaçayı yaprakları ve sapı şeklinde atılabilir. 1 çorba kaşığı adaçayı önerliyor genelde. Ve üstü kapatılarak 5 dakika kadar, demlenme süresi tavsiye ediliyor. Fakat bu süreyi geçince acıyacaktır aslında 1 çorba kaşığı fazladır.
Benim yöntemimde ise, bir tutama denk gelecek şekilde 1 tatlı kaşığı ölçüsünde adaçayı atıp 3 dakika sonra içilebilir. Eğer miktarı çok atarsanız demlenme süresi geçince, yaprakları ve sapları bardağınızdan çıkarın. Cezveden bardağa boşaltırsanız süzgeç kullanın. İçeride durdukça acıyacaktır.
Eğer Alerjen durumlar veya başka sorunlar yoksa, tatlandırmak için ya çok az şeker (çay kaşığı yarısı kadar) yada 1 çay kaşığı bal ile tatlandırabilirsiniz. Rahatsız olmazsanız bal yerine dut pekmezi 1 çay kaşığı kadar, tatlandırıcı olarak atılıp iyice karıştırılabilir. Şifa olsun.
Yorumlar
Yorum Gönder