Yoğurt Hakkında Herşey -Faydaları Zararları (Kilo vermede büyük etkisi)



Uzun yıllarca sürekli araştırılan ve sürekli faydalarının sıralandığı yoğurt, Sofralarımızın vaz geçilmezi, öyle değilse bu günden sonra öyle olmalı.. Kendimden örnek verecek olursam, neredeyse her öğüne koymak isterim. Ancak genelde akşam yemeklerinde yoğurt eksikse büyük bir parçam eksik hissederim. Hem lezzeti, hem hazzı ve yanında iyi giden yiyecekleri düşününce olmazsa olmazlardandır yoğurt. Hani bir reklamda "yoğurdun yanında yemek yerim" diyordu ya, işte öyledir benim için. Aslına bakarsak toplumun büyük bir kesiminde böyledir. çok köklü bir kültürle gelen, kendi mayaladığımız yoğurdun yeri de, faydası da hazır yoğurtlara oranla biraz daha yüksek olduğu artık biliniyor.

Şimdi yoğurda dair duygusal bir yolculuğa çıkabiliriz lakin, bu bize ekşi olsun, normal olsun yoğurdun alışkanlık haline getirilmesini sağlar mı bunu öngöremiyoruz uzun uzadıya hikayelerimizi oluşturacak kadar doğal bir ilaçtır. Biz farkında olmadan o vücudumuzda neler neler yapıyor bunu anlayabilsek yeteri kadar bağımlılık sebebi olacaktır zaten.

Bu sebeple biz doğrudan faydalarına kısa kısa değinelim, öyle tıp dilinden kelimelerle de kafa karışıklığına sebep olmayalım.
İlk olarak, benim sürekli aynı kilolarda olmamda baş rol oynadığını biliyorum. Sizde yoğurt sayesinde formunuzu koruyabilirsiniz. En azından  kilo vermede çok büyük yardımı olduğunu deneyerek görebilirsiniz.Bu size bir not olsun..

Daha önce diyetleri incelerken de, sağlıklı beslenme ve iç organlarımıza iyi gelen besinler hakkında yazılar yazarken de yoğurt, her zaman karşımıza çıkıyordu.. Tabi ki diyetlerle ilgili bilinmesi gerekenler var. Eğer kilo kontrolüne yönelik diyet yapmayı düşünüyorsanız mutlaka okumlısınız
Şimdi efendim hazır yoğurt mu ev yoğurdumu diye bilirsiniz. Taze olsun yeter diyelim. Ancak imkan varsa evde yapılan yoğurt, kendi mayaladığınız yoğurt içerdiği probiyotikler açısından faydası biraz daha yüksek olabiliyor. Tabi temizlik, ve uygun şartlarda mayası iyi tutmuşsa ooh miss..

Yoğurdun Kilo Vermedeki Etkisi

Bazı diyetlerde ara öğünlere özel olarak tavsiye edilmesinin bir sebebi var.
İnsanın vücuduna çok yüklenmesini önlemek,halsizlik yorgunluk gibi etkileri kaldırabilmek için uzun süreli açlık yerine besin değeri (mineral ve vitamin başta)ve faydası yüksek olan yoğurt tercih ediliyor. Bu sayede Vitamin eksikliği yaşanmasının önüne bir nebze geçiliyor, mesela B12 alımı gibi, günlük alınması önemli vitaminler vardır. Doğabilecek bazı hastalıkların önüne de geçilmiş oluyor.
 Bazı diyetlerde ,ara öğün almayanlara veya diğer besinleri tercih edenlere göre, göbek ve bel bölgesinde yağların yakımında,  hayli büyük etkisi var. 


Yoğurt Kalori ve Besin Değerleri
  • 56 kalori
  • 2 mg kolesterol
  • 8 gr karbonhidrat
  • 8 gr şeker
  • 0.9 mg C vitamini
  • 0.2 mg riboflavin
  • 0.1 gr niasin
  • 0.1 mg B6 vitamini
  • 12 mcg folat
  • 0.6 mg B12 vitamini
  • 199 mg kalsiyum
  • 0.1 mg demir
  • 19 mg magnezyum
  • 157 mg fosfor
  • 255 mg potasyum
  • 77 mg sodyum
  • 1 mg çinko
  • 1 mg omega 3 yağ asidi
  • 4 mg omega 6 yağ asidi içerir.
    100 gram yoğurtta veya 1 kase'de ortalama 3.1- 6g kase ölçeğine göre protein oluyor.
Yoğurdun Sindirim Sistemine Faydası

Yoğurt, bütün sindirim sisteminde aktif rol oynayan bir yapıya sahiptir. Susam'ın karaciğere olan hücre yenilenmesi etkisi gibi. Yoğurdun genel faydası, hücre yenilenmesi, zararlı bakterilerin, toksinlerin vücuttan atılması, iyi bakterilerin artması gibi başlıca etkilerini, temel fayda olarak adlandırabiliriz.
Yoğurt alımıyla bu yönde olaylar vücudumuzda cereyan ediyorken. Aslında bu gibi durumlar bizim kabız olmamızın da önüne geçer, hazmı kolaylaştırıcı etkisiyle. Kendimizi daha rahat hissederiz.

Yoğurdun Hipertansiyona  ve Kolon Kanseri Riskine Etkisi


15 yıl boyunca çalışma yapan Amerikan Kalp Derneğinin, her gün yaklaşık 100gr. yoğurt tüketen insanlar üzerindeki testlerine göre, büyük tansiyon değerlerinin normal seviyelerde olduğunu açıklamıştı. Aslında bunun, yoğurdun içerdiği probiyotikler sayesinde yararlı bakterilen artışını sağlayan yapısından kaynaklandığı düşünülüyor.

Yoğurdun Kas Gelişimine Faydası

Vücut gelişimiyle uğraşanlar iyi bilirler ki, Ağırlık çalışmaları sırasında yıpranan ve tedaviye ihtiyaç duyan kasların en önemli ihtiyacı proteindir. Protein gelişime yönelirken tedavinin tam olabilmesi için, sporcular süt ve süt ürünleriyle kombine karışımlarla spor sonrası ihtiyaçlarını karşılarlar.

Yoğurdun Kemik Sağlığına Faydası
Bol miktarda kalsiyum içeren yoğurt, kemik yapısının hücresel dokularını koruyan yardımcı bir faktördür. Özellikle "Osteoporoz"'un önlenmesine yönelik tedavi süresinde alınmasında ciddi faydaları vardır. Oluşan boşlukların büyümesini yavaşlatan, hastalıkla savaşan bir rol üstlenir. Diğer kemik hastalıklarının önlenebilmesinde de etkili olduğu biliniyor. protein kas için ne kadar önemli olsa da fazla alındığı zaman kemik için gereken kalsiyumun yerine geçtiği bilinir. İşte bu noktada kalsiyum eksikliği yaşamamak için yoğurdu düzenli olarak tüketmeliyiz.

Geçmişten beri bilinen faydalarıyla uzmanlarca daha bir çok faydası sayılıyor

Yoğurt sivilcelere iyi geliyor, Çeşitli cilt bozukluğuna iyi geldiği biliniyor, Diş sağlığına iyi geldiği, Göz'de şişme ve kararmaları aldığı bilinenler arasında, soğuk algınlığı durumlarından koruyor olması da olağan..
Zararları nedir ?
Bilinen hiç bir zararı yoktur.
Bozuk yoğurt, tarihi geçmiş yoğurt, aşırı tüketimden doğabilecek zararlar hariç.

Yoğurt Günlük Ne Kadar Yenmeli

Bazı uzmanlar 3 öğünlük periyotta süt ve süt ürünlerinin tüketilmesinin önemine sıklıkla değiniyorlar.


Sabah kahvaltılarında genelde sütün kendisi içilebilir ancak yoğunlukla hepimiz peynir tüketebiliriz.
Ancak yoğurt öğlen ve akşam yemeklerinde yenebilir. Bazen ağız tadımıza uygun olmayan bir yemekle yoğurt yanyana yiyemeyebiliriz eğer diyette değilsek ara öğün gibi veya yemekten biraz sonra, atıştırmalıkta olsa yoğurt her daim yenebilir. Diğer yediğimiz gıdalar üzerinden de hesap edebiliriz ki günlük kalsiyum alımı 1000mg değerlerinde olması gerektiği uzmanlarca vurgulanıyor.

Sağlıklı bir yaşamı her insan hak eder. Sağlığınızı korumak için elinizden geleni yapın, sevdiklerinizle mutlu bir yaşam sürün. Eğer özel bir durumunuz yoksa bu şifa kaynağı yoğurdu hayatınızdan eksik etmeyin..

Daha önce değindiğimiz gibi şişmanlık tedavisinde uygulanacak yollara çok dikkat edilmesi gerekir.
Böyle bir diyeti uygulamaya geçmeden önce
 Diyet Programı Önerileri- Planlama  konusunu ve  Kilo Kontrolde Davranış Değişikliği Tedavisi konularına göz atmanızda fayda var

Zekâ gelişimine dair önemli bilgilerin derlendiği bloğumuz'a da bir bakın, başarının sırrı aslında her insanda mevcuttur. Onu ortaya çıkarmak için bir adım gerekir.
https://basarisirri.blogspot.com.tr/

Yorumlar