SJS -Stevens Jhonson Sendromu Türkiye'de Görüldü -Sağlık Bakanlığı Güvenlik Uyarısı

1 Ay kadar önce Antalya'da bir lise öğrencisinde görülen sendrom, TC Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu 12.05.2014 te Karvedilol içeren ilaçlar hakkında güvenlik uyarısında görülüyor.

Konu olarak 2 maddeyi ele alan mektupta;

"Karvedilol tedavisi sırasında, çok nadir olarak bazı vakalarda, SJS (Stevens Jhonson Sendromu) ve TEN Toksik Epidermal Nekroliz  gibi şiddetli deri reaksiyonları bildirilmiştir.

Karvedilol tedavisine bağlı olduğu düşünülen şiddetli reaksiyonu görülen hastalarda karvedilol kullanımı kalıcı olarak kesilmelidir. "


Özetiyle birlikte Güvenlik Uyarısı olarak.
Güvenlik sorunu üzerine ayrıntılı bilgiler

"Klinikte kullanıldığı 24 yıl içince 32 milyondan Fazla hastada yapılan değerlendirmelerde çok nadir şiddetli deri reaksiyonları gözlendiği bildirilmektedir. Bu vakaların analizi sonucunda karvedilol kullanımına bağlı olduğundan şüphelenilen bir fatal TEN ve bir SJS vakası tanımlanmıştır."

Mektup hekimlere tavsiyelerle devam ediyor.  İlgili Mektuba PDF Olarak buradan ulaşabilirsiniz

Ancak Antalya'da görülen bu durum, bir karvedilol tedavisi miydi?

Anlaşılana göre, aşırı stres yükü üzerine tedavi amaçlı hastaneye giden lise öğrencisi bir kız çocuğu. 15 yaşında ve sınavlarında başarı elde edemeyince daha çok çalışmaya gayret ediyor. Sınav yaklaşınca da gereğinden fazla kaygılanıyor, Ailesi bir terapi merkezine götürüyor. Burada psikiyatrı uzmanı tarafından 2 farklı ilaç yazılıyor.

Şimdi soru şu, burada doğrudan bir başka etkenden kaynaklanan alerjik reaksiyon mu? Yoksa bu ilaçlarda karvedilol'de kullanılan bir içeriğe sahip miydi?
Bundan sonrasında geriye tek soru kalır.. Doktor böylesi bir riske dair bilgilendirme yaptı mı?

Karvedilol Sınıflandırması şöyle;
ATC SINIFLAMASI - C - KALP DAMAR SİSTEMİ 
C07 BETA BLOKERLER 
C07A BETA BLOKERLER 
C07AG Alfa ve beta blokerler 
C07AG02 karvedilol

Hakkındaki bilgiler ise şöyle; 
Alfa1, beta1 ve 2 adrenerjik reseptör blokajı özelliği olan bir adrenerjik reseptör blokörüdür. Yetişkinde başlangıç dozları kalp yetmezliğinde günde 3.125mg, hipertansiyonda 12,5mg.Günlük max 100mg. 
Gebelik kategorisi ilk trimestirde C, sonra D. 
Kontrendikasyon; aşırı duyarlılık, stabil olmayan/dekompanse kalp yetersizliği, klinik olarak belirgin karaciğer disfonksiyonu, 2. ve 3. derece AV bloğu (kalıcı pacemaker yerleştirilmediyse), ağır bradikardi (<50 atım/dakika), hasta sinüs sendromu (sino-atriyal blok dahil), ağır hipotansiyon (sistolik kan basıncı <85 mmHg), kardiyojenik şok, bronkospazm ya da astım öyküsü. 
Etkileşim; digoksin, rifampisin, reserpin, MAO inhibitörleri, antiaritmikler, kalsiyum kanal blokeri, genel anestezikler.
Yan etkiler; baş dönmesi, baş ağrısı, yorgunluk, bradikardi, postural hipotansiyon, hipotansiyon, ödem, mide bulantısı, diyare, trombositopeni, lökopeni

Antalyadaki vakaya geri döndüğümüzde ; Akdeniz üniversitesi Hastanesi acilinden  hasta ve yakınları giriş yapıyor. Burada SJS stevens jhonson Sendromu teşhisi konuluyor. Haber kaynaklarına göre Hastaneden yapılan açıklama , verilen ilaçlardan birinin bu sendroma sebep olduğu. Bu ilacında normalde Epilepsi Hastalarına verildiği..

İlacı Yazan Doktor'un ifade ettiği ise;
, "Kullanılacak ilacın böyle bir sonuca yol açabileceğini öngörmem mümkün değil. Pek çok ilaç, benzer sonuca yol açabilir, bu tabloya neden olabilir. Basit bir aspirin dahi böyle bir tabloya, hatta daha ağır bir tabloya yol açabilir" 

Özel uyarım; Siz siz olun her ne sebeple size reçete edilirse edilsin, bir ilaç hakkında temel bilgiyi doktorunuzdan alamadınızsa eczacıdan öğrenebilirsiniz. Sonrasında neler olabileceğine dair etkileri hakkında sorulabilir. Son olarak evinize gelir prospektüsu okursanız. Erken müdahele için yada kullanmaktan emin olmadan kullanmamak için bir izleniminiz oluşur..

SJS - Stevens Jhonson Sendromu Belirtileri Nelerdir

Yüzde Şişme  - Ağız mukozası içinde ve çevresinde kızarıklıklar
Vücudun değişik bölgelerinde kızarıklıklar Ciltte Ağrılar, Dilde Şişme görülüyor.
Çok kısa sürede vücudunuza yayılan kızarıklıklar daha kırmızı veya mor bir görüntüye dönüşebiliyor.


Sonuçta bu bir alerji çeşididir. Enfeksiyonlar veya İlaçlar sebep oluyor. Böyle durumda doktor teşhisini koyar ve sizin o alerjen içeriğinden ömür boyu kaçınmanız gerekiyor.

Yorumlar