Sağlıklı Beslenme İç Organların Sağlığı - 3-) Mide Sağlığı


Bütün organların ayrı ayrı önemi vardır. Mide, Sindirim sistemi organlarının arasında çok büyük önem taşır. Her neye yönelirsek yönelelim , açlığımızı doyurmak başta bir çok sebeple yeme içmeye ihtiyaç duyarız. Yine çeşitli sağlık problemlerinde tedavi için ilaçlar da alırız. Ancak yediğimiz, içtiğimiz besinlerin çoğu zaman sağlık açısından önem teşkil etmesi, mide sağlığımızı düşündürmez. Ne gerekiyorsa bunun için yer içeriz. Çoğu zaman, keyfi ağız tadımız için zararlı zararsız düşünmeden yeriz.


İşte tüm bunlardan dolayı, çeşitli mide sağlığı problemleri de ortaya çıkabilir. Midemize gereken özeni vermiyor olmamızın kilo kontrolü için yaptığımız diyetinde sonuç vermemesi gibi, olağan durumlarla karşılaşabiliriz.

Daha sayılabilecek birçok sebepler ve sorunlar vardır. Lafı daha fazla uzatmadan, midemize özel bakım sayılabilecek besinler nelerdir. Mide sağlığı için tedavi edici besinler nelerdir diye bakalım.


Mide Sağlığı İçin Yoğurt Yiyin

Midemiz için ilk sırayı bana göre yoğurt alır. İhtivasına fazla değinmeden süt ürünlerinin birçoğunun mide için büyük faydaları vardır. Alerjik durumlar olmadığında diğer süt ürünlerinin kullanımına da aynı özeni göstermeniz büyük yarar sağlayacaktır. Uzmanların makalelerinde de çoğu zaman her öğünde bir kase yoğurt, sadece mide değil, bağışıklık sistemine dair sayılabilecek çokça faydası bulunur. Bu açıdan sofranızdan hiç eksiltmemeye özen gösterin, özellikle akşam yemeklerinde.. 

Patates

Uzun yıllardır patates hakkında, mide dostu olduğunu duymuşsunuzdur.  Yalnız burada dikkat edilecek husus, patates kızartmasından kaçınmaktır. Lezzetine dayanamayarak yediğimiz kızartmaların bir çoğu gibi, patates kızartması da benim açımdan mide düşmanıdır. Sadece mide sağlığına değil, bir çok sağlık sorununa sebep olabilirler. Bu nedenle haşlanmış patates mide sağlığı açısından oldukça önemlidir, sık aralıklarla tüketilmesi gereken bir besin.

Lahana
Bağışıklık sistemi için genel olarak önerilen yiyeceklerden biride lahanadır. Lahana suyuna elma suyu ilave edilerek içildiğinde mideye iyi geldiği biliniyor. Çiğ olarak tüketilmesi, doğal mide ilacı gibi işlev görür, gastrit ve ülser gibi hastalıklara iyi gelir.

Karnabahar
Muhteviyatında, ülser ilaçlarının temel maddesini barındırır, genel de haşlanmış karnabahar tüketilmesi, mide asidinin zarar vermesini önleyicidir. Birçok mide problemlerini de engelleyici rol oynar.


Zeytin yağı
Daha önce barsak sağlığı için önerdiğimiz zeytin yağı, sindirim sisteminin tamamında etkin rol oynayarak tüm vücudumuza faydalıdır.

Genel olarak şöyle söyleyebiliriz ki, İnsan sağlığına herhangi bir şekilde zararı bilinen besinlerin tüketilmesi, pişirilme tekniği gibi nedenlerle, mide sağlığına olumsuz etki edebilir. Kızartmalar gibi.
Dolayısıyla sayabileceğimiz çoğu besin mide sağlığına olumlu yönde etki edebilir.
Ancak en etkin olanlarına değinmek istedik. Bunların dışında özel olarak mideye faydası bilinen besinlerde vardır. Sıralayacak olursak;

Baklagiller, (Fasulye, mercimek gibi) Maden Suyu ve Meyan Kökü de mide asidini düzenleyici etkileriyle ön plana çıkar.
Muz, Uzmanların önerisine göre her öğünden sonra yenilebilecek gıdalar arasında. Muz mideyi koruyucu sakinleştirici bir özelliğe sahip. Hücre yenilenmesi ve midenin enzim işlemlerinde ön plana çıkan besindir.

Zencefil,
 Mide eşkimesi, bulantı ve kusma gibi durumlarda tedavi edici olduğu gibi sindirim sisteminin daha sağlıklı işlev görmesinde etkin rol alan zencefil mide sağlığı için önerilir.

Armut

Lifli yapısı ve içeriği bakımından mide ve tüm sindirim sisteminin daha rahat çalışmasını sağlıyor. Mide ve barsakların yorulmadan işlev görmesinde etkin bir meyve.

Bütün organlarımız gibi gereken önemi midemiz için de göstermemiz gerekir. Kaliteli bir yaşam için, daha sağlıklı olabilmek adına bizlerde elimizden gelen özeni göstermeliyiz.


Yorumlar