Kolesterol Nedir? Kolesterol Belirtileri - Lipoproteinler

Öncelikli her insan potansiyel hastadır. Kolesterolde buna doğru orantılı, ve çoğu insanda görülen bir durumdur.

Öncelikle Kolesterol Nedir? sorusunu cevaplayalım.

İki çeşit lipoprotein aracılığıyla vücudumuzun ihtiyacı olan kolesterol taşınır. Vücudumuzun tüm hücrelerinde bulunan, hormonları, D vitamini ve aldığımız besinleri sindirmede gerekli olan yağ benzeri bir maddedir. Kolesterolü taşıyan

Lipoproteinler ikiye ayrılır.
Bunlar,
Düşük Yoğunluklu Lipoproteinler (LDL)
Yüksek Yoğunluklu Lipoproteinler (HDL) olarak adlandırılırlar.

Günümüzde en çok karşılaşılan yüksek kolesterol, damarlarda oluşan kolesterol birikmesiyle gelen çeşitli sağlık sorunlarıdır, yani düşük yoğunluklu lipoproteinlerin artışı, LDL değerlerinin yüksek çıkması.

kolesterola olan ihtiyacımızı göz ardı etmeden, kolesterol içeriğini doğal beslenmemizle gayet sağlıklı bir şekilde alabiliriz. Bu nedenle içeriğinde kolesterol oranları yüksek gıdalardan kaçınılması tavsiye edilir. Yukarda belirttiğimiz LDL değerleri, kandaki kolesterol oranının artmasının önüne geçmek içindir.

Kolesterol Seviyesi Nasıl Olmalıdır?

Kan sonuçlarınızdan kontrol edebilmeniz için bir tablo çıkaracak olursak; (ancak buradaki değerler genel bir tablodur. Kişilerin kolesterol seviyeleri değişiklik gösterebiliyor. Dolayısıyla buradan bakıp paniğe kapılmak yersiz olacaktır. Doktorunuz bu konuda diğer değerleri göz önünde bulundurarak doğru tespiti yapar. bunlar bazı hastalıklara görede daha düşük değerlerde normal olarak görülebiliyor, örneğin kalp hastlığı veya diyabetliler için 70mg değerleri tavsiye edilen değerlerdir.)

LDL düzeyi 130mg/dl'nin altındaysa normal sayılır. 130-159mg seviyeleri sınıra geldiğini gösterir.ancak bundan (160'tan) sonrası ise yüksek LDL değeri olarak tanımlanır.
HDL düzeyi 35mg/dl'nin altındaysa düşük olarak tanımlanır.


Not:
Kolesterolün sebep olduğu hastalıkların ciddi olanlarından biri kanserdir. Anlaşılana göre kolesterolü düşük olanlarda yoğunlukla kolon kanseri(kalınbağırsak kanseri) görülmüş.

Bir diğer konu ise Kan kolesterolü'dür.

Kan kolesterolü, Besinlerle alınabilen, ancak çoğunluğunu vücudun ürettiği kan dolaşımında bulunan kolesteroldür.Kan kolesterol düzeyi nasıl olmalıdır?
200mg/dl nin altındaysa normal seviyelerdedir. bunun biraz üstü 200den 239mg/dl seviyeleri ise sınırlarda olduğunu gösterir.
Bundan (240mg'dan) sonraki seviyelerde yüksek olarak tanımlanır.

Kan kolesterolünün artış sebepleri nelerdir?

Kan kolesterolünün yükselme nedenlerinin başında aşırı şişmanlık, obezite geliyor. Fazla kilolu olsa da olmasa da kişilerin aşırı yağ içeren gıdalarla beslenmesi, bu yönde yapılan diyetler, ilaveten hareketsizlik diyebiliriz.Çünkü yağın yakılması için gereken hareket olmadığında aynı yola çıkarır. Burada hatırlatmakta fayda var ki, belirtileri bazen apaçık olsa da, çoğu zaman 5-10 yıl sonrasında kendisini gösterebiliyor. Hatta bazen damar neredeyse kapanacak seviyeye gelmeden hiçbir belirti ortaya çıkmayabiliyor. Ben bu taraftan bakınca, sinsi kolesterol diyorum. Diğer sebepler, zararlı içkiler, yaşa-cinsiyete bağlı durumlar ve genetik olabiliyor.

Dipnot: Kolesterol, hayvansal gıdalarda bulunur. Bitkisel gıdalar yağ içerse bile kolesterol içermiyorlar.

Belirtilerine devam edelim;

Yüksek kolesterol belirtileri nelerdir?


Yukarıda sinsi kolesterol diye tabir ettiğim yüksek kolesterol ancak kan testleri yapılarak anlaşılabiliyor. kendisini belli etmeyebiliyor. Bir belirti bulgusuna rastlanılmadığı biliniyor.Ancak çok azda olsa, bazı insanların damarlarda birikme yapan lipidler nedeniyle kolesterol birikmesi gibi sebeplerle deri altından çürümeler el ve ayak bölgesinden kendisini gösterebiliyor.
Fazla teknik terime girmek istemiyorum. Genel olarak şöyle diyebiliriz ki; HDL ve LDL lerin görevlerini yapmasına bağlı sebeplerle ortaya sorunlar çıkıyor. LDL yukarıda söylediğimiz lipoproteinler aracılığıyla taşınan kolesterol, HDL aracılığıyla fazlasını vücuttan atıyoruz.İşte burada yoğun olarak alınan fazla kolesterol HDL tarafından absorbe edilemeyince, vücuttan dışarı atılamayınca damar tıkanıklığı, damar sertleşmesi gibi sonuçlar doğuruyor.

Yüksek kolesterol nelere sebep olur?


Gerçekten bu soruyu cevaplamak bile korkutucu. Bu sebeple özel vurgularla paniğe sebep olmamak için doğrudan neler olduğunu yazmak istedim;
Ancak en başta İskemi olarak adlandırılan vücudun herhangi bir bölgesinde oluşan kan eksikliği/kan çekilmesi 'dir. buda beraberinde kanın çekildiği alanda doku veya organın kaybı, bozulması gibi sonuçları getirir. genel olarak beyinde, gözde ve kalpte İskemi atak meydana geliyor.

Beyinde gerçekleşen bu geçici iskemik atak;
Geçici görme kaybı, Baş dönmesi, Zayıflama, Hissizlik ve bir tarafta karıncalanma, konuşmada güçlük çekme,Kalp Ritminin bozulması yada hızlı atması ve felç ile sonuçlanıyor.
Gözde meydana gelmesiyle geçici görme kaybına,
Kalpte meydana gelmesiyle ise; Göğüs Ağrıları, Nefes darlığı, Solumada güçlük, Anksiyete bozukluğundan aşırı telaşlanmaya, Mide bulantısı, eşkimesi ve kusma. hazımsızlık, soğuk terleme, güç kaybı ve vücudun üst bölgelerinde ağrılar görülür.

Umarım böylesi bir rahatsızlıkla karşılaşmayız, Böylesi hastalıklar için acil şifa diliyorum.

Yorumlar