KARADENİZDE ÇIKAN ZİKA VİRÜSÜ HAKKINDA + SAĞLIK BAKANLIĞI ÇALIŞMASI

Sivrisineklerin sebep olduğu belirtilen salgına dair medyada  geniş yankı bulan Zika virüsü'nin Menşei Uganda olarak biliniyor. Bu virüsün ana aktörü ise Aedes türü sivrisinekler

Buna dair 2016 Sağlık Bakanlığınca rapaorlananlara göre Zika Virüsü

"Zika Virüs Hastalığı Flavivirus grubundan bir RNA virüsü olan Zika virüsünün neden olduğu ve insanlara sivrisinek sokması yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Virüs zarflı ikozahedral kapsid yapısında, pozitif polariteli tek iplikçikli  bir RNA virüsüdür.

Zika virüsü ilk kez 1947’de Uganda’da Zika ormanında rhesus maymunlarında saptanmış; ardından 1948’de aynı ormanda sivrisineklerden ve 1952’de Uganda ve Tanzanya insanlardan izole edilmiştir.

Afrika ve Güneydoğu Asya’da bazı bölgelerde 2007 yılından önce salgınlar bildirilmiştir. 2007 yılından sonra ise Pasifik bölgesindeki adalarda salgın bildirimi olmuştur. Fransız Polinezyasında 2014 yılında yaşanan salgından sonra GuillainBarre Sendromu olan hastalarda dikkat çekici bir şekilde artış gözlenmiştir. 2015 yılının Mayıs ayında Brezilya’da ZVH salgını başlamıştır. Bu salgında ise Brezilya’nın kuzeydoğu kesimlerinde konjenital mikrosefali sıklığında artış yaşanmıştır. Bu gün itibariyle Ülkemizde ZVH vakası bulunmamaktadır (27/06/2016).

Görülen Belirtileri


ZVH, vakaların %80’inde asemptomatik olarak seyretmektedir. Kalan %20’sinde ise ateş, baş ağrısı, konjonktivit (gözlerde kızarıklık), döküntü, kas ve eklem ağrıları şeklinde semptomlar görülebilmektedir. Genellikle hastalık sağlık kuruluşuna yatışı gerektirmemektedir"

Sağlık bakanlığınca verilen bu bilgilere göre, Hastalık ilk olarak Adını aldığı Zika ormanında ve bu bölgede yaşayan Sivrisinekler aracılığıyla yayılıyor., Sonrasında ise Bulaşıcı riskleri var.

2016'da yayınlanan bilgilere göre;
"Günümüzde uluslararası seyahatlerin kolaylaşması ve ticari faaliyetlerin artması sebebiyle Ülkemizde importe ZVH vakasının görülme ihtimali bulunmaktadır. THY’nin Güney Amerika’ya haftada 3 kez doğrudan seferi vardır."
 Sağlık bakanlığınca ülkemizde görülme ihtimali vurgulanmıştır.

ZİKA VİRÜSÜ NASIL BULAŞIYOR?
Bu sivrisineklerin ülkeye girişine dair yapılan araştırmalarda ive sonrasında Bulaşma yollarına dikakt çekilmiş

ZV(zika Virüsü) esas olarak enfekte sivrisineklerin (Ae. aegypti ve Ae. albopictus) sokması sonucunda bulaşır. Bu sivrisinekler tipik olarak kova, kâse, hayvan yem kabı, saksı ve vazo vb. içindeki durgun su birikintisi kenarlarına yumurtlarlar. ZVH vektörü sivrisinekler ev içerisinde ve dışarısında yaşarlar. Bu sivrisineklerin dengue ateşi, chikungunya ateşi ve ZVH’yi bulaştırdıkları bilinmektedir. Bu vektör sivrisinekler insanları daha çok gündüz sokmayı tercih ederler. Ancak geceleri de sokabilirler. Bu sivrisinekler viremik dönemdeki bir insandan kan emerken enfekte olurlar. Enfekte sivrisinekler de diğer insanları sokarak virüsü bulaştırırlar. Anneden çocuğa bulaş: Doğuma yakın zamanda ZV ile enfekte anne, virüsü doğum sırasında çocuğa geçirebilir. Ancak bu durum nadir olarak görülmektedir. Ayrıca, ZV anneden çocuğa gebelik süresince de geçebilir. Anneden çocuğa virüs geçişiyle ilgili araştırmalar devam etmektedir. Bu gün için anne sütünden virüs geçişine dair herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Anne sütünün faydaları sebebiyle ZVH görülen yerlerde bile annelerin emzirmeden kaçınmamaları önerilmektedir.
Enfekte kan ve cinsel yolla bulaş: ZVH’nin kan transfüzyonu ve cinsel yolla bulaştığı da bilinmektedir.

Hastalığın Bulaştığı Tanısı Nasıl Konulur?
Yine İlgili kaynaktan Anlaşılana göre, bazı hastalıklarla çapraz reaksiyonları ve benzerlikleri olduğundan karışıklığa sebep olup tanı konulması zorlaşabiliyor.
Dengue ateşi, sarıhumma ve chikungunya ateşi gibi enfeksiyonlar sıralanıyor.
Tanı koyulabilmesi için yapılan bir testle virüslerin hareketleri izlenip birbirinden ayırt edilebiliyor.


ZİKA VİRÜSÜ TEDAVİSİ NASIL OLUYOR?


Öncelikle bir Zika Virüsü doğrudan aşısı ,yada spesifik bir ilacı henüz yok.. hastanın istirahat etmesi , bol bol sıvı alması gerekiyor. Ağrı kesici ve ateş düşürücü olarak asetaminofen kullanımı önerilirken.
UYARILAR;
Aspirin ve nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar alınmamalıdır.

Yapılan diğer Uyarılar ise;
ZVH olanlar başka bir hastalık veya ilaç kullanma durumlarını mutlaka doktorlarına aktarmalıdırlar. - ZVH’ye yakalanan kişiler hastalığı bir başkasına bulaştırmamak için mutlaka hastalık belirtilerinin görüldüğü ilk hafta boyunca sivrisinek sokmalarından korunmalıdırlar.
Sağlık Bakanlığından Bulaşma Riski Uyarısı

İlgili yazıda Enfeksiyon kapan birisinin tekrar  Adens sineği tarafından sokulması halinde, başka insanlara teması yoluyla bulaşabileceğini vurguluyor.
"Bir kişinin Zika virüs hastalığına yakalanması halinde kişinin başka insanlara hastalığı bulaştırmaması için hastalığın ilk haftası boyunca sivrisinek sokmalarından korunması gerekmektedir. "

ZV'den Korunmak için Sivrisineklere karşı alınabilecek tedbirler geçerlidir.

Daha detaylı bilgi için Sağlık Bakanlığınca yayınlanan,  ilgili PDF dökümanına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz
*Zika virüs hastalığının ve salgınların görüldüğü ülkelere(2013-2016) ilişkin bilgiler aşağıda yer alan linklerden takip edilebilir.
 http://www.seyahatsagligi.gov.tr/Site/HaberListesi http://www.who.int/emergencies/zika-virus/en/ http://www.cdc.gov/zika/ http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics/zika_virus_infection/Pages/index.aspx http://www.paho.org/hq/index.php?option=com_content&view=article&id=11585&Itemi d=41688&lang=en

Yorumlar