Hemogram Testi Nedir?Hemogram Değerleri Nasıl Olmalıdır

Kan hücrelerinin çeşit ve sayıları hakkında detaylı bilgi veren Tam kan sayımı testine verilen isim hemogramdır.
Beyaz kan hücreleri WBC olarak , Kırmızı Kan Hücreleri RBC olarak belirtilir.  her birinin kendi grurubunda önemli işlevleri vardır. Sıkça duyduğumuz Trombositler de bunlardandır.

Hemogram Testine Aç Karna Gitmeli miyim?

Normalde hayır. Bu test günün her saati her zaman yapılabiliyor. Ancak teknik donanımlara göre genel olarak aşırı yağlı yiyeceklerin yenmemesi tavsiye ediliyor. Zaten ilgili sağlık kurumundan bu bilgiyi öncesinde size söyleyebilirler.

Hemogram testindeki kısaltmalar şöyledir;

RBC KırmızıKan Hücreleri'dir.
WBC Beyaz Kan Hücreleri
HGB Hemoglobin
MCH Mean Corpuscular Hemoglobine
MCV Mean Corpuscular Volume
MCHC Mean Corpuscular Hemoglobin Concentration
HCT Hematrokrit
PLT ise Trombosit sayısı..
Burada, genel olarak hemogram testindeki kısaltmaları ele aldık. Fakat testlerde ;
MPV NEU LYM MON BAS EOS PCT PDW gibi kısaltmalar mevcuttur. Bunlarda kan hücrelerinin içerisinde bulunan bazı maddelerin yüzdelik değerlerini verir.

Bu sayılanların her birinin kanda işlevi vardır. Hemogram testinde kandaki şeker, mineral ve hormon sayısı gibi değerler okunmaz. Bu testte doğrudan kandaki ortalama değerleri kanı ayrıştırma işlemine sokmadan hızla çıkarılır.
Tek başına hemoglobin kısaltması Hb olarak tanımlanır.
Kandaki kırmızı kan hücrelerii vücuda oksijen ve karbondioksitin taşınması işlemini gerçekleştirir. Yapısında bulunan parçacığı demir içeriyor. Burada hemoglobin demir taşıyandır.
Hematokrit ise kanda bir değerin düşük olmasına bağlı olarak demir eksikliği yada anemi bulgusunu gösterir.
Yüksek olması durumu da başka hastalıkların habercisidir.

Test Sonucumdan ne anlamalıyım?

Buradaki değerlerin aşağı yada yukarı yüksek çıkması ilk etapta bazı hastalıkların habercisi olacağından okuyan kişilerin paniğe kapılmaması adına daha fazla detay vermek yerine,normal değerleri içeren bir tablo ekleyebiliriz. Fakat sizin test sonuçlarınıza dair bir kanaat edinmek çok düşük ihtimaldir. Çünkü Bir kişinin Hemogram Sonuçları bir başkasının sonuçlarından çok farklı olduğu halde, Örneğin, bir kişinin değerleri yüksek çıkması onun sağlıksız sizin sağlıklı olduğunuz anlamına gelmez. Bunun nedeni, kişilerin yaşı, cinsiyeti,yaşam koşulları, yaşadığı ortam hatta rakım değeri gibi bir çok etken, çıkan sonuca etki edebilir. Bu sebeple en doğru teşhisi doktorunuz size söyleyebilir.


İlaveten bu hemogram testin sonucunda sıklıkla çıkan. Demir eksikliği, B12 eksikliği gibi durumlar hafife alınıyor. Aslında bunlara bağlı olarak daha birçok ciddi hastalık doğabiliyor. Bu açıdan değerlendirip  erken tanı ve tedavi için kontrollerimizi aksatmamalıyız.

Hemogram Testi Nasıl Değerlendirilir?

Yukarıda söylediğimiz Kan testleri üzerine geliştirilen cihazların sonuç verme işlemi yada bu cihazlar üzerine eklenen değerlerin farklı yöntemlerle hazırlanması, bazende hesaplamaları belirli bir aralığa çıkarmış olmaları durumunda bazı değerlerin birbirinden çok farklı çıkması gibi sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Buradan sonuçlara bakarak, asla bilgi sahibi olmadan anlayamazsınız. Ancak doktorlar gereken hesaplamaları yapabiliyor, yada doğrudan bunu görebiliyorlar. Bir karmaşa yaşamıyorlar. Çıkan sonuçta aynı anda 2 değerin düşmesi, yada bir değer düşük bir değer yüksek gibi çokça farklılıklar gösterebilir. Doktorunuz sonuçları eline aldığında bazı durumlarda ortalama bir hesap yaparak teşhise yönelik şüpheli duruma dair testler ister. Bazen doğrudan hastalık belirtisi görülür.


Yukarıdaki değerlerden MPV Kanın pıhtılaşmasını sağlayan maddelerin boyutlarını gösterir, Ancak PLT yani Trombosit sayısıyla birlikte bakılan değerlerdir.
Üst paragrafta söylediğimize örnek olacaktır. Tek başına bakıldığı zaman bir anlam ifade etmeyebiliyor. Çünkü bu maddeler kanın pıhtılaşma değerlerini verecek.Bunun yüksek olması veya düşük olması gibi durumlarda karşılaşılabilecek birçok hastalık var.
Bu çıkan sonucun etken nedenine de bakılır. Geçirilen bir cerrahi müdahale sonrası bu MPV değerlerinde düşüş yada artış olmuş olabilir, Kullanılan bir ilaçta yapıyor olabilir veya başka bir sebep. İşte bunlar göz önünde bulundurulur ve buna göre tanı teşhis ortaya çıkar. Halk olarak sıkça yaptığımız şey, internet üzerinden araştırıp bilgi edinmek isteriz, yanlış değildir. Ancak doğru tanı yapacağımız anlamını taşımaz. Eğer paniğe kapılacak  yada sonuçlarına bakıp bakıp strese girecek, moral düşürecek yapıdaysanız kendinize eziyet ediyor olabilirsiniz. Çıkan sonucu yüksek görüp hiç bir rahatsızlığınız yokken, kendinizi hasta edebilirsiniz. Onun dışında bu değerler hakkında bilgi sahibi olmak ta güzeldir.

Umarım hiç bir sağlık sorununuz çıkmaz ve varsa acil şifa bulursunuz.

Yorumlar