Yaklaşık çeyrek asırdır uygulanan diyetlerdeki gibi düşük karbonhidrat alımı temeline dayalı dukan diyeti, bazı uzmanların uygulanmasına karşı çıktıkları düşük karbonhidrat alımı sebebiyle dikkat edilmesi gereken ve uzmanlar tarafından uygulanması gereken bir diyet olabilir.
Zaten Dukan diyetide çeşitli evreler halinde uygulanan bir diyet şekli.
Bilinene göre 4 evresi var. Bunlar sırasıyla; Atak Dönemi, Seyir Dönemi, Güçlendirme Dönemi ve Koruma dönemi.
Dukan Diyeti Atak Dönemi Nedir?
Bu dönemin uygulanma aşaması 10 güne kadar çıkabiliyor. Günlük su alımı Minimum 1.5 litre olması gerekiyor.
Protein ağırlıklı beslenme dönemi olarak adlandırılan bu dönemde kuzu eti hariç tutuluyor, çeşitli et ve et ürünleri, yine balık ve çeşitli deniz ürünleri gibi beslenmeyle, vücuda protein alımını artırarak, yağ depolarını boşaltmaya yönelik bir evre geçiriliyor.
Dukan Diyeti Seyir Dönemi Nedir?
Bu dönem de hedeflenen kiloya ulaşmak için kendi içinde iki evre geçiriyor, yasaklar evresi ve serbestler evresi diyebiliriz.yasaklar evresinde, mısır, bezelye,nohut, fasulye, mercimek,patates, pirinç gibi nişasta içerenler yasaklanıyor.
Serbestler evresinde, yeşil fasulye, brokoli, ıspanak, pırasa, lahana, kereviz, mantar, patlıcan,Domates, salatalık, turp, kuşkonmaz,kabak, biber ve her çeşit yeşillik sayılabilir. ızgara yada haşlama olarak tüketilmesi listede yer alıyor.
Seyir dönemi, belirlenen kiloya kadar dönüşümsel olarak sürdürülüyor.
Dukan Diyeti Güçlendirme Dönemi Nedir?
Dukan Diyeti uygulanma süresince verilen her kilo için 10 gün daha diyete devam edilmesi gerekiyor. Güçlendirme süresi için, Örneğin, 10 kilo vermişseniz 10 X 10 = 100 gün daha diyetinize devam etmeniz vurgulanıyor.
Güçlendirme döneminde çoğu şey serbest oluyor, protein içerikli besinleri dilediğiniz gibi alabiliyorsunuz ve ilaveten tam tahıllı,çavdar ya da kepekli ekmek. 50gr'ı aşmayacak şekilde peynir öneriliyor. haftada 1-2 günde makarnaya izin veriliyor.
Dukan Diyeti Koruma Dönemi Nedir?
Bu dönem Dukan Diyeti'nin sonlandırılma dönemi. Artık bundan önceki adımlardaki yeme içme düzenine alışılıp, haftada 6 gün boyunca her istediğinizi yiyebiliyorsunuz sadece 1 gün saf protein diyeti uygulamasına geçiş yapıyorsunuz. Burada seçilen günün hep aynı gün olmasına özen gösterilmesi tavsiye ediliyor.
Dukan Diyetinin Yan Etkileri Nelerdir?
- Dukan diyetine başlanılan ilk günlerde halsizlik ve yorgunluk hissi oluşabiliyor, ağır egzersizler, ertelemek tavsiye ediliyor.
- Saf protein diyetinin uygulandığı günlerde Ağızda kuruluk ve koku görülebiliyor. idrarda aynı şekilde kötü koku olabilir.
- ilk 3 günden sonra kabızlık görülebiliyor.
UYARI: Kolestrol sorunu olanlarda, Şeker ve Kalp Hastalıklarında Dukan Diyeti uygulanmıyor!.
Daha önce değindiğimiz gibi şişmanlık tedavisinde uygulanacak yollara çok dikkat edilmesi gerekir.
Böyle bir diyeti uygulamaya geçmeden önce
Diyet Programı Önerileri- Planlama konusunu ve Kilo Kontrolde Davranış Değişikliği Tedavisi konularına göz atmanızda fayda var
Böyle bir diyeti uygulamaya geçmeden önce
Diyet Programı Önerileri- Planlama konusunu ve Kilo Kontrolde Davranış Değişikliği Tedavisi konularına göz atmanızda fayda var
Yorumlar
Yorum Gönder