Ağız ve Diş Sağlığı - Dişlere İyi Gelen Besinler + Misvak


Ağız ve diş sağlığının önemi hakkında hayli bilgiye sahip olabiliriz. Bunun İnsan sağlığı açısından ehemmiyetinin farkında da olabiliriz. Artık televizyonlarda, internet ortamında oldukça faydalı bilgiye rastlamaktayız. Yinede biz bunun için gereken özeni gösteriyor muyuz diye .kendimize sorarak başlamalıyız.

Bu makale üzerinden diş sağlığı için neler yenebilir, diş etine faydalı yiyecekler, diş çürümelerinde ne yapılması gerekiyor, ağız ve diş sağlığı için neler yapmalıyız. Ağız ve diş sağlığı için bilinenlere ek olabilecek bir kaç  konuya kısaca değinelim.

Bu konuda bir çoğumuzun sıkıntıları var. Kalıtsal, genden gelen hastalıklar veya küçük yaşta iyi beslenememe gibi daha sayılabilecek onlarca etken, dişlerimizi kaybetmemize hatta beraberinde diş eti, çene kemiği, damak, gibi daha birçok problemle kalmayıp, diğer başka rahatsızlıklara da açık kapı olabiliyor.


Bütün bunları, ağız ve diş sağlığı için neler yapılabilir diyerek listelenebilecek her şeyi göz önünde bulundurduğumuzda. Sonuç açısından bakıldığında bize, sağlıklı beslenmemiz, kilo kaybı veya kilo alımı gibi sindirim sistemimize ve metabolizmamıza etki eden ilk noktanın, ağzımız ve dişlerimiz olduğunu anlarız.

Burada ağız ve diş sağlığı açısından ilk ve en temel işlem'in diş fırçalamak olduğunun altını çizerek daha sonra bizler ağız mukozamıza, dişlerimize, diş etlerimize neler iyi gelir, hangi yiyeceklerle dişlerime bakım yapabilirim, sorularıyla çözüme gitmeliyiz.

Diş fırçalama'nın maksadı, diş fırçalama teknikleri, gibi birçok konuyu idrak etmişsek.
Aslında , dişlerimiz çürüdüğünde neler olur bunları öngörmeye başlarız. Bu noktada bir çok hususta doktora yolumuz düşse ufak tefek bilgilerle döneriz. Bizler için önemli bilgiler. Ama her zaman Fırçalamanın önemini vurgularlar. Çürükler hakkında bilgi isterseniz, Hani o kısa serüvenleri vardır ya, bir  dağı delip tünelle yol açar gibi kendilerine daha ferah bir ortam hazırlayan o çürük dediğimiz bakterilerin kümelendiği yer hızla ilerliyor. Sonrasında malum çene kemiğine doğru giden Küçücük bir çürükten büyük bir probleme dönüşen ve diş ağrılarının gözle görünmeyen devleri..


Bu serüvenin dışında bizim Sindirim sistemimizle başlar daha bir çok problemin ana hattını oluşturabilirler. İşte ben bu noktada moral düşüren yazılara, işin detaylı kısımlarına girmeyeceğim. Su içmek kadar gerekli bir durum varsa o da ağız bakımımızı aksatmamak.

Diş fırçalamak ve benzeri tedbirler, bakımlar yapıldığında, dişlerin daha güçlü, diş etlerinin daha sağlam olması adına bir çok besinden faydalanabiliriz.



Her zaman diyet listemizde de karşımıza Çıkan Yeşil Çay'a ilk sırayı verelim. Yeşil çayın dişleri kayganlaştırıcı etkisi var, bu sebeple alınan besinlerin, yumuşak ve yapışkan içerikli olduğunda bir miktar bunu önleyici.Yanı, sıra koku yapan mikroorganizmaları azalttığı biliniyor.

Süt ve Süt ürünleri genel olarak, sağlıklı beslenmede etken oldukları gibi.  Dişler içinde benzer etkilere sahip. Mesela peynir, diş minelerini koruyucudur.

Susam, çocuklarında büyüklerinde severek tüketebileceği lezzeti, bol kalsiyum içeriğiyle ön plandadır. Özellikle çocuklarda diş minesi oluşumunda etkin rol oynar. Diş üzerine tutunmaya çalışan bakteri plağı kazınır.

Su tüketimi, artık önemine vurgu yapmak gerekir mi bilemem. Ama diş etlerimizin nemlenmesin'den tutunda, çok ince aralıklarda kalan besinleri çıkarmakta. Suyun diş sağlığına etkisi olarak, başlıca faydalarını söylemekte yarar var.

Kuru üzüm,uzun yıllardır bilindiğine göre; diş çürüğü ve diş eti hastalığına sebep olan bakterilerle savaşan bazı maddeler içeriyor.


Fosfor içeriği bakımından, dişlere kuvvet veren direnç kazandıran Et çeşitleri, süt ürünleri gibi birde yumurta yı unutmamalı.

Biraz sertliği olan sebzeler (patates,brokoli,havuç,.) dişleri temizleyici, kısmen tartar oluşumunda yada tartarın dişten sökülmesinde etkili olabiliyor. A vitamini içerikleri , diş minesi için gereken en önemli vitamin diyebiliriz.

Tartar için özel tavsiyem ise ;Misvak kullanımıdır. Misvak kullanması ilk etapta zordur. Ancak doğru kullanımına dair bilgi aldıktan sonra özellikle hijyen kurallarına dikkat ederek kullanırsanız. Dişlerinizdeki tartar'ların büyük ölçüde söküldüğünü, görebilirsiniz. Misvak'ın Ağız bakımı için de bilinen çokça faydası vardır.

Meyvelerde ise; Elma, çilek, turunçgiller ilk akla gelenlerdir.

UYARI! : Burada sayılsın yada sayılmasın bütün besinlerin içeriğinde asit şeker v.b yapılar olur. Bu nedenle ,her türlü yeme içme sonrası ağzımızı mümkün mertebe suyla çalkalama, imkan varsa fırçalama yoluyla daha sağlıklı koruyabileceğimizi unutmayın.



Yorumlar